Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ταϊβάν

ΙΚΑΡΙΑ :

Μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ξεκίνησαν στρατιωτικά γυμνάσια από την Κίνα γύρω από την Ταϊβάν. Τα γυμνάσια γίνονται σε μια σειρά σημείων γύρω από την Ταϊβάν, δηλαδή σε 6 σημεία με πραγματικά πυρά, αεροπλάνα, πυραύλος και ελικόπτερα. Τα πάντα γύρω από το νησί.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας άρχισαν σήμερα γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε τομείς γύρω από την Ταϊβάν», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο τη θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.
«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter. Οι ασκήσεις διεξάγονται σε αντίποινα για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση.
Το μεσημέρι, τοπική ώρα, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV δήλωσε: «Από τις 12:00 σήμερα έως τις 12:00 στις 7 του μήνα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διεξάγει μια σημαντική στρατιωτική άσκηση και οργανώνει πραγματικά πυρά. Κατά τη διάρκεια αυτής της πραγματικής άσκησης μάχης, επιλέχθηκαν έξι σημαντικές περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές και στους αντίστοιχους εναέριους χώρους».
Στην αντίπερα όχθη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», καθώς η Κίνα άρχισε σήμερα τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από το νησί.
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.
Η Κίνα πάντως δήλωσε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη στο νησί της Πελόζι. Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Το στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ διευρύνθει και με τις δηλώσεις Τζέικ Σάλιβαν, σύμβολου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, που δήλωσε ότι η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη νήσο δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί. Η Νάνσι Πελόσι, που αναχώρησε από τη νήσο την Τετάρτη, ήταν η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊπέι έπειτα από 25 χρόνια.
Διαβεβαιώνοντας πως πήγε «ειρηνικά» στην περιοχή ως «φίλη», η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διεμήνυσε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, η οποία έχει δική της κυβέρνηση η οποία εκλέγεται δημοκρατικά και ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού.
Την επιθετικότητα της Κίνας καταδίκασε από μεριάς του και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ. Ο Μπορέλ τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι. «Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.
Για να καταλάβει όμως κανείς τι πραγματικά συμβαίνει πρέπει να δει την Ιστορία
Το νησί της Φορμόζας, που φτιάχτηκε το κράτος παρωδία της Ταϊβάν ή όπως εμφανίζεται σε πολλά δημόσια φόρουμ, η Δημοκρατία της Κίνας, φτίαχτηκε το μακρινό 1949. Ως ανεξάρτητο κράτος αναγνωρίζεται σήμερα μόνο απο 14 κράτη. Η χ’ωρα αυτή εν αντιθέσει με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έχει δημοκρατικό πολίτευμα με πρόεδρο και αντιπρόεδρο που εκλέγεται από τον λαό κάθε 4 χρόνια. Στις εκλογές του 2020 εμφανίστηκαν πολλά κόμματα και εντέλει κέρδισε ένα κόμμα που είναι εθνικιστικό και φιλελεύθερο με την ονομασία του Δημοκρατικού προοδευτικού κόμματος, ενώ στη 2η θέση αναδείχθηκε το κόμμα με την ονομασία Κουομιντάνγκ, το οποίο εκφράζει αντικομμουνιστικές θέσεις και είναι και αυτό εθνικιστικό κόμμα. Ουσιαστικά τα δύο κυρίαρχχα κόμματα υποστηρίζουν την ένωση τηε Ταϊβάν με την Κίνα αλλά με μια ΚΙΝΑ όπου θα ελέγχεται από τους ίδιους και όχι τους κακούς κομμουνιστές. Η Ταϊβάν σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει γύρω στα 24 εκατομύρια κατοίκους.
Ουσιαστικά σε αυτό το νησί κατέφυγαν οι ηττημένοι του Κινέζικου εμφυλίου δηλαδή οι εθνικιστές που έγιναν και πολιτικό κόμμα στη Φορμόζα (Μιλάμε για το κόμμα του Κουομιντάνγκ). Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου ιδρύθηκαν τα δύο κράτη, δηλ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα) με πρωτεύουσα το Πεκίνο και η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) με πρωτεύουσα την πόλη Ταϊπέι και έκτοτε χωρίς βέβαια να έχει υπογραφεί καμία εκεχειρία υπάρχει αυτή η διαφορά.
Οι δύο κυβερνήσεις διαφωνούν πάντως κάθετα όσο αναφορά τα ζητήματα του νησιού της Ταϊβάν. Η Κίνα υποστηρίζει ότι υπάρχει “Μία Κίνα” και ότι η Ταϊβάν είναι ένα καρκίνωμα της έννοιας αυτής. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν δεσμεύεται από μια συνεννόηση που έγινε το 1992 μεταξύ αντιπροσώπων του ΚΚΚ και του ΚΜΤ. Αυτή η συνεννόηση, επίσης γνωστή ως “η συναίνεση του 1992”, υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο μια Κίνα αλλά με διάφορους τρόπους ερμηνείας. Έτσι, και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα, αλλά διαφωνούν στον νόμιμο φορέα διακυβέρνησης αυτής. Οι ΗΠΑ, το 1979, στο θέμα περί διπλωματικής αναγνώρισης των δύο κρατών, σημείωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν την κατάσταση που βρίσκεται η Κίνα ως εξής: υπάρχει μία και μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.
Παρόλο που οι κυβερνήσεις της Ταϊβάν υπήρξαν όλες φιλικές προς την Κίνα υπογράφοντας πολλαπλές συμφωνίες εξαγωγών, παρατηρείται άνοδος στην εθνική ταυτότητα της Ταϊβάν και πτώση της εθνικής ταυτότητας της Κίνας εντός της Ταϊβάν. Περισσότεροι άνθρωποι ταυτοποιούνται πλέον ως Ταϊβανέζοι και λιγότεροι ως Κινέζοι. 60% των κατοίκων της Ταϊβάν ταυτοποιούν τους εαυτούς τους ως “αποκλειστικά Ταϊβανός/έζα”, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι. 33,7% κάτοικοι της Ταϊβάν ταυτοποιούν τον εαυτό τους ως “Κινέζος και Ταϊβανέζος”, ένα νούμερο που έπεσε αισθητά από το 47,7% του 2004. Την 1η Ιουλίου του 2016, στρατιωτικό πλοίο της Ταϊβάν εκτόξευσε εξεπίτηδες υπερηχητικό πύραυλο σε κινεζικό πλοίο που έτυχε να γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Σήμερα και μετά από αυτή την προκλητική επίσκεψη της Πελόζι, ουσιαστικά οι ίδιες οι ΗΠΑ έπαψαν να αναγνωρίζουν το δόγμα τους, δηλαδή υπάρχει μία και μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν είναι μέρος αυτής. Δόγμα που διετύπωσαν το 1979, όπως αναφέρουμε και παραπάνω. Οι ΗΠΑ λοιπόν αναγνωρίζουν με τον πλέον επίσημο τρόπο δύο Κίνες και αυτό οδήγησε την Κίνα σε αυτό που οι Αμερικανοί και τα τσιράκια τους αποκαλούν πρόκληση. Η Ταϊβάν από το 1971 δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, μάλλον το επόμενο στάδιο είναι να ξαναμπούν. Οι Κινέζοι προφανώς δεν θα μείνουν αμέτοχοι και για αυτό έκαναν και ασκήσεις σε 6 σημεία
Ουσιαστικά εαν δεν γίνουν οι κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις η Κίνα είναι κοντά στο να κάνει πολεμική σύγκρουση πλέον με την Ταϊβάν, το τσιράκι δηλαδή των ΗΠΑ. Προφανώς αυτός ο πόλεμος θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα σε όλη την ανθρωπότητα και μάλιστα πολλά περισσότερα από όσα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα εμπλακούν άμεσα οι ΗΠΑ, προφανώς και η Ρωσία αλλά και η Βόρεια κορέα. Πραγματικά δε ξέρουμε γιατί οι ΗΠΑ θέλουν συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως πήγε να γίνει και στο Κόσοβο. Άνθρωποι σκοτώνονται ναι, αλλά το θέμα είναι ότι ο κίνδυνος των Πυρηνικών είναι ορατός. Και η Ρωσία και η Κίνα και οι ΗΠΑ διαθέτουν.

Latest..

Πίστη στον ηγέτη Μπενζεμά

ΛΕΣΒΟΣ: Το Σούπερ Καπ Ευρώπης ξεχωρίζει στο σημερινό πρόγραμμα, με τη Ρεάλ να είναι το φαβορί κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Μία αναμέτρηση διεξάγεται για το Κόνφερενς, … [Read More...]

“Όλα τριγύρω αλλάζουνε” : Έκτακτο ειδικό αφιέρωμα Πέμπτη 11/8 στις 10.00 με τον τραγουδοποιό Γιώργη Χριστοδούλου

ΙΚΑΡΙΑ: Με αφορμή την μουσική παράσταση «Refraction+», στο θέατρο Διόνυσος του Οινοποιείου Αφιανές στον Προφήτη Ηλία Ραχών, την Πέμπτη 11/08/2022, αλλά και τη συμπλήρωση πέντε … [Read More...]

Το ΠΑΜΕ για τις δολοφονίες γυναικών: “Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα τους”

ΙΚΑΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΓια τις δολοφονίες γυναικών Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών. Να … [Read More...]

Ευχαριστήριο: Κυρίες και κύριοι του ΕΣΥ σας βγάζουμε το καπέλο και υποκλινόμαστε στην επιστημονική σας κατάρτιση

ΛΗΜΝΟΣ: Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς στο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) των Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λήμνου για τον άριστο … [Read More...]

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Τι Δεν αλλάζει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ

ΙΚΑΡΙΑ: Επικοινωνιακά τρικ από Μητσοτάκη για να βγει από την πολιτική απομόνωση μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων – Η σημαντική αλλαγή που δεν φέρνει η κυβέρνηση με την ΠΝΠ για την … [Read More...]