Βαριά θα μας «κάτσει» η γαλοπούλα τα Χριστούγεννα με τιμές που… ζαλίζουν

ΚΩΣ: Ακριβότερες κατά 20% σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές στα κρέατα, στις τομάτες και στις πατάτες, ενώ αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις άνω του 30% έως τα Χριστούγεννα λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Το ενεργειακό κόστος, η έλλειψη ελέγχων, η κατ επίφαση προσφορές και η χαμηλή ποιότητα των ειδών έχουν ακυρώσει το καλάθι της νοικοκυράς. Οι έμποροι είναι πολύ επιφυλακτικοί λέγοντας ότι στο σούπερ μάρκετ μπορεί να διατίθεται ως κράχτης ένα προϊόν φθηνότερο και από δίπλα άλλα προϊόντα της τροφικής αλυσίδας να πωλούνται «χρυσάφι».

Επίσης λόγω της μεγάλης έλλειψης εργατικών χεριών η προσφορά είναι μειωμένη, άρα οι οποίες δήθεν φθηνές αρχικές τιμές εμφανίζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Από το επιτόπιο ρεπορτάζ του Drews στην κρεαταγορά η τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας έχει αυξηθεί 30% σε σχέση με πέρσι που στοίχιζε 4,50 ευρώ, ενώ η ελληνική φρέσκια υπολογίζεται για τα Χριστούγεννα στα 10 ευρώ και παραπάνω. Το αρνί στα 10,50 ευρώ το κιλό, το κατσίκι επίσης στα 10,50 ευρώ, το μοσχάρι χωρίς κόκαλο στα 11 ευρώ, ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι 13,80 ευρώ, οι χοιρινές μπριζόλες κοντά στα 6 ευρώ και οι μοσχαρίσια στα 11,50 με 12 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και γουρουνάκια σε τιμή άνω των 12 ευρώ, από 9 έως 10 πέρσι. «Κι ακόμη δεν έχουμε καταλήξει, αφού δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τα τελικά κόστη μεταφορών», δηλώνει ο Δημήτρης Αλουπης από τη Βαρβάκειο.
Στη λαχαναγορά
Τα «ταμπελάκια» στα μανάβικα τις αγοράς παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εξαίρεση την τομάτα από 1,80 έως 2 ευρώ και τις πατάτες πάνω από 1 ευρώ το κιλό, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας. «Όταν αλλάξει ο καιρός θα μιλάμε για τομάτα στα 3 ευρώ», σημειώνει ο Ματθαίος Τσουπάκης, τονίζοντας ότι το πρωτόγνωρο για την εποχή καιρικό φαινόμενο έχει συγκρατήσει τα ζαρζαβατικά όπως το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο κλπ, όπου κυμαίνονται στα 0,50 με 0,70 λεπτά. «Τα λιπάσματα από 10 ευρώ πέρσι έχουν φτάσει στα 35 ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση έχουν και τα καύσιμα. Αυτή η ανατίμηση, άνω του 30% με 40%, θα περάσει στα προϊόντα όταν πιάσουν τα πολλά κρύα», καταλήγει.

Το χρηματιστικό των ψαριών
Στα ψάρια ο καιρός είναι εκείνος που καθορίζει τις τιμές και ειδικά αυτή την περίοδο είναι χαμηλές επειδή δεν έχει πολλούς ανέμους και υπάρχει ποικιλία αλιευμάτων. Συγκεκριμένα η τσιπούρα είναι στα 5 ευρώ, το λαβράκι ιχθυοτροφείου στα 6 ευρώ, ο γαύρος στα 2 ευρώ το γαριδάκι στα 2,50 ευρώ, η γόπα στα 2,50 ευρώ, η γαρίδα στα 7 ευρώ και τα θραψαλα στα 5 ευρώ. Στην ίδια τιμή των 15 ευρώ το κιλό παραμένει ο μπακαλιάρος.

«Τα καύσιμα ναι μεν έχουν ακριβύνει, αλλά αν τα καΐκια έχουν ψαριά, τότε η διαφορά δεν φτάνει στον καταναλωτή», αναφέρει ο κ. Σπύρος Κοράκης ο πρόεδρος των ιχθυοπωλών, ο οποίος μάλιστα ζητεί από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με τα σούπερ μάρκετ ιδίως με τα ψάρια. «Για παράδειγμα εμείς πουλάμε την πέρκα φθηνότερα το κιλό από τα σούπερ μάρκετ που την διαθέτουν σε γραμμάρια», λέει.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/408962/varia-tha-mas-katsei-i-galopoyla-ta-xristoygenna-me-times-pou-zalizoun

Latest..

Μεγάλη ΗΜΕΡΑ σήμερα για τους ΑΓΡΟΤΕΣ!! Πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ- ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2022

ΚΩΣ: Μεγάλη ΗΜΕΡΑ σήμερα για τους ΑΓΡΟΤΕΣ!! Πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ- ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2022 – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! NEWS: Με τη λήξη της … [Read More...]

Διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Γιάννη Χρυσουλάκη για την έναρξη του προγράμματος «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar» στο Πανεπιστήμιο Berkeley το 2023 (1.12.2022)

ΚΩΣ: Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με την διακεκριμένη … [Read More...]

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης για να ενταχθεί το έργο της επέκτασης του κεντρικού προβλήτα στο Λακκί της Λέρου στο ΕΣΠΑ»

ΚΩΣ: Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το έργο της επέκτασης του κεντρικού προβλήτα στο Λακκί της Λέρου, για το οποίο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, είχε ζητήσει ενημέρωση … [Read More...]