Βασίλης Τόπαλος: Νέες καταθέσεις ρίχνουν φως στην υπόθεση -Δεν προκύπτουν ώς τώρα παράνομοι αγώνες σπάρινγκ

ΚΩΣ: Διευκρινίσεις με βάση καταθέσεις άλλων μαρτύρων κλήθηκε να δώσει ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου όπου ο 16χρονος πρωταθλητής πυγμαχίας, Βασίλης Τόπαλος, προπονούνταν μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Η προκαταρκτική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους έχει λάβει καταθέσεις απ’ όλους όσοι βρίσκονταν στο γυμναστήριο του Ταύρου στις 16 Δεκεμβρίου 2022.
Από τις 15 και πλέον καταθέσεις, από το συγγενικό, φιλικό και αθλητικό περιβάλλον του 16χρονου, φαίνεται να προκύπτει πως εκείνη την ημέρα είχε κάνει ένα επίπονο πρόγραμμα προπόνησης (ενδεχομένως και με «sparring»), όμως δεν είχε συμμετάσχει σε κάποιον αγώνα.
Οι Αρχές από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το παιδί έφερε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, προχώρησαν σε διεξοδική έρευνα για το τι είχε συμβεί τόσο στο γυμναστήριο όσο και τις προηγούμενες ημέρες.

Όσον αφορά το μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι, η ζημιά που είχε υποστεί ο Βασίλης Τόπαλος συνάδει με την πτώση και το χτύπημα σε σκληρή επιφάνεια, έχοντας προηγουμένως νιώσει έντονη αδιαθεσία και λιποθυμήσει.
Σημειώνεται ότι κατά την πτώση του ο 16χρονος δεν χτύπησε σε κάποια γωνιακή επιφάνεια, αλλά σε μάρμαρο, καθώς απ’ αυτό το υλικό είναι κατασκευασμένο το μπάνιο του συγκεκριμένου γυμναστηρίου.
Αναμένονται συμπληρωματικές καταθέσεις
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναμένονται καταθέσεις και κάποιων συναθλητών του άτυχου 16χρονου, με τους οποίους είχαν παίξει αντίπαλοι, από όπου θα φανεί μήπως είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια αγώνα ή προπόνησης ζάλη ή λιποθυμία. Κάτι τέτοιο φαίνεται να είχε συμβεί την περασμένη άνοιξη, όπου είχε περάσει από ιατρικές εξετάσεις και είχε αποδοθεί σε κόπωση.
Και στις 16 Δεκεμβρίου παραπονέθηκε για ζάλη και κούραση και ότι ήθελε να ρίξει νερό στο πρόσωπό του, κάτι το οποίο φαίνεται φυσιολογικό για τέτοιου είδους προπόνηση.
Δεν προκύπτουν παράνομοι αγώνες
Έως τώρα έχουν ληφθεί 15 με 20 καταθέσεις, ωστόσο, μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, δεν προκύπτει από πουθενά η συμμετοχή του σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας, ενώ και ο τελευταίος επίσημος αγώνας του 16χρονου πρωταθλητή ήταν το φθινόπωρο.
Παράλληλα, δεν φαίνεται να έχει προκύψει κάτι επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης που περιελάβανε κινήσεις ποδιών, χεριών και ελεγχόμενα χτυπήματα σε προπονητικό επίπεδο.
Ο πατέρας του, ο οποίος αποδίδει τον θάνατο σε ατύχημα, λέει ότι του είχε πάρει τα καλύτερα προστατευτικά και γάντια, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τον αντίπαλο συναθλητή του.
Ο Βασίλης Τόπαλος προπονούνταν σκληρά και εντατικά, κάτι που ενδεχομένως να του είχε προκαλέσει συσσωρευμένη κόπωση. Στον χώρο της προπόνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρχαν μόνο αθλητές και προπονητές και όχι θεατές.
Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης ήταν αυτός που είχε πάει στο νοσοκομείο στις 16 Δεκεμβρίου, είχε κάνει αυτοψία στο γυμναστήριο, και αυτός που έκανε τη νεκροψία-νεκροτομή.
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών συνεχίζει τη συλλογή στοιχείων για την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης, ενώ έχει ζητηθεί και τοξικολογική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά σε μερικές εβδομάδες.
Τι είναι το σπάρινγκ και ποιο είναι το πρωτόκολλο
Σημειώνεται ότι η γιαγιά του Βασίλη Τόπαλου είχε υποστηρίξει ότι ο εγγονός της έκανε αγώνα σπάρινγκ τη μοιραία ημέρα. Ωστόσο, εάν ισχύει η πληροφορία ότι έκανε με αθλητή μεγαλύτερης κατηγορίας σπάρινγκ (και όχι απλή προπόνηση), τότε ο αγώνας αυτός δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί και φέρουν ευθύνη όσοι τον επέτρεψαν.
Το σπάρινγκ είναι μία πυγμαχική κόντρα μεταξύ δύο αντιπάλων σε προπόνηση, αλλά σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Συνήθως διεξάγεται λίγο πριν από μία σημαντική διοργάνωση, ώστε να τεστάρουν οι προπονητές την κατάσταση των αθλητών τους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια προπόνηση προσομοίωσης πριν από τον αγώνα-στόχο.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διεξαχθεί ένας αγώνας σπάρινγκ είναι η εξής:
Το σωματείο ή ο προπονητής πρέπει να στείλει αίτημα στην ομοσπονδία για τη διεξαγωγή του, με ημερομηνία και τόπο, και η ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει.
Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, ακολουθεί η οργάνωση του αγώνα σπάρινγκ.
Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σε επίσημους αγώνες (γάντια, κάσκα, μασέλα), ένας γιατρός, αλλά και διαιτητής πιστοποιημένος από τη ΓΓΑ.
Υπάρχουν τρία στοιχεία, επίσης, που πρέπει να είναι απαράβατα σε αγώνες σπάρινγκ:
Οι δύο αντίπαλοι να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία
Να είναι στα ίδια κιλά ή μία κατηγορία πάνω ή κάτω (διαφορά περίπου 3 κιλών) και
Να είναι αθλητές του ίδιου επιπέδου. Για παράδειγμα, ένας αθλητής στην κατηγορία των παίδων που έχει ξεκινήσει πυγμαχία λίγους μήνες και δεν έχει αγωνιστικές παραστάσεις, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αθλητή της κατηγορίας του που έχει δώσει 20 αγώνες και είναι στην Εθνική ομάδα.
Οσον αφορά τυχόν παραβιάσεις του πρωτοκόλλου, υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι στον χώρο που οργανώθηκε το σπάρινγκ, αλλά και τα σωματεία ή οι προπονητές που το οργάνωσαν.
Επίσης, για να γίνει ο αγώνας θα έπρεπε να έχει δοθεί άδεια από την ομοσπονδία και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr, η ομοσπονδία δεν είχε ενημερωθεί ποτέ για αγώνα σπάρινγκ του νεαρού αθλητή.
Σύνηθες φαινόμενο αγώνες σπάρινγκ χωρίς άδεια από την ομοσπονδία
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το περιβάλλον της ομοσπονδίας, ο αθλητής, ο οποίος ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας, όπως και όλα τα μέλη της Εθνικής είχαν ενημερωθεί από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να κάνουν χαλαρές προπονήσεις και όχι τύπου σπάρινγκ αυτή την περίοδο.
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί ένα έγγραφο που έχει στείλει η ομοσπονδία σε όλα τα σωματεία στις 30 Νοεμβρίου -και φέρνει στο φως το iefimerida- σχετικά με αγώνες σπάρινγκ, πριν από το δυστύχημα δηλαδή, όπου προειδοποιεί τους πάντες με πειθαρχικά μέτρα, καθώς έχει λάβει ενημέρωση πως γίνονταν αντίστοιχοι αγώνες, χωρίς να έχει ενημερωθεί η ίδια.
Δείτε το έγγραφο-ντοκουμέντο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας για το σπάρινγκ

https://www.iefimerida.gr/ellada/basilis-topalos-katatheseis-paranomoi-agones

Latest..

Λήμνος :Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία .Τριακόσια και πλέον άτομα έδωσαν αίμα!(βιντεο+φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ: Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το 3ήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο πολυπληθής σύλλογος αιμοδοτών Λήμνου. Η προσέλευση κατά το τριήμερο … [Read More...]

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]