Βουλγαρία: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ

ΙΚΑΡΙΑ :

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ επανεξελέγη κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βουλγαρία, σε μία αναμενόμενη εκλογική νίκη. Ωστόσο η εκλογική επιτροπή επεσήμανε ότι η προσέλευση ήταν μόλις 24% λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.
Υποστηριζόμενος από πολλά κόμματα της «αλλαγής», ο Ρούμεν Ράντεφ συγκεντρώνει το 63% έως 65% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.
Αντιμετώπισε τον ακαδημαϊκό Anastas Gerdjikov, ο οποίος κέρδισε το 23% υποστηριζόμενος από το κόμμα GERB του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο Ράντεφ, πρώην πιλότος μαχητικών 58 ετών, διακήρυξε ότι θα εγκαινιάσει περίοδο πολιτικής σταθερότητας με νέο κόμμα κατά της διαφθοράς που επικράτησε κάνοντας την έκπληξη το περασμένο Σαββατοκύριακο στις τρίτες γενικές εκλογές της χώρας φέτος ενώ έξι μήνες πολιτικού αδιεξόδου περνούν στην ιστορία ως η χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του κομμουνισμού πριν από τρεις δεκαετίες.
Ο Ράντεφ, υποστηρίχθηκε από τους Σοσιαλιστές για την πρώτη πενταετή θητεία του, αλλά τώρα δηλώνει ανεξάρτητος.
Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον Covid-19 στον κόσμο.
Η δεύτερη υπηρεσιακή κυβέρνηση που διορίστηκε αφού τα κόμματα απέτυχαν άλλη μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις δημοσκοπήσεις του Ιουλίου επικρίθηκε έντονα για αποτυχία διαχείριης της πανδημίας.
Και οι δύο μεταβατικές κυβερνήσεις του τελευταίου εξαμήνου κέρδισαν, ωστόσο, επαίνους για αποκαλύψεις κατά της διαφθοράς και την κακοδιαχείριση υπό τον Μπορίσοφ, εξελίξεις που σύμφωνα με τους εκλογολόγους απέβησαν υπέρ του Ράντεφ.
ΕΡΤ
Σχετικά

Latest..

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Τι ψήφισε η Λέσβος

ΛΕΣΒΟΣ: Μεγάλο το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ καθώς στη Λέσβο, ψήφισαν περιπου 500 πολίτες περισσότεροι από τις εκλογές του 2017.Αναλυτικά … [Read More...]