Γρίπη στα παιδιά: Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών -Διευθυντής σχολείου εξηγεί στο iefimerida.gr

ΚΩΣ: Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης στα παιδιά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τις απουσίες των μαθητών στα σχολεία.
Η αυξητική τάση αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που καταδεικνύουν σημαντική διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης. Πολλοί είναι οι γονείς που σπεύδουν σε γιατρούς με τα παιδιά τους που εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό ή πονοκέφαλο ή μυαλγίες ή πονόλαιμο με βήχα, ή συνδυαστικά μεταξύ τους.
Η διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «γριπώδης συνδρομή», που μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι ιοί που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Ήδη, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου 10ημέρου του Δεκεμβρίου, πάρα πολλοί μαθητές έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό απουσιών και οι γονείς αναρωτιούνται τι ισχύει και, κυρίως, τι θα ισχύσει σε περίπτωση που τα παιδιά τους ξεπεράσουν το όριο των απουσιών.
Γρίπη: Τι λέει για τις απουσίες διευθυντής σχολείουΜιλώντας στο iefimerida.gr διευθυντής σχολείου της Αττικής ξεκαθαρίζει ότι «σχετικά με τη δικαιολόγηση απουσιών των παιδιών λόγω ίωσης και γρίπης, δεν υφίσταται δυνατότητα δικαιολόγησης με χαρτί γιατρού, παρά μόνο στην περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο και μόνο για τις ημέρες που θα παραμείνουν σε αυτό, με βεβαίωση του νοσοκομείου».
Τονίζει πάντως ότι «το σύνολο των ωριαίων απουσιών που μπορούν να κάνουν οι μαθητές/τριες είναι 117 για όλο το σχολικό έτος», ενώ συνιστά στους γονείς «να ζητούν και να διατηρούν χαρτί γιατρού για τη δικαιολόγηση των απουσιών, καθώς κατά το παρελθόν έχει συμβεί το υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει τη διαγραφή -μη προσμέτρηση απουσιών αναδρομικά- εκ των υστέρων».
Η τελευταία φορά που το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τις απουσίες ήταν τον Ιανουάριο του 2020, καθώς τόσο φέτος όσο και το 2021 η γρίπη είχε «εξαφανιστεί», λόγω της έντονης παρουσίας του κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονταν.
Η τότε υφυπουργός Παιδείας -και νυν υφυπουργός Τουρισμού- Σοφία Ζαχαράκη είχε υπογράψει εγκύκλιο για τις απουσίες, στην οποία αναφερόταν ότι μπορούν να «σβήνονται» έως 5 ημέρες απουσιών λόγω ασθενείας.
Αναλυτικά, η εγκύκλιος εκείνης της χρονιάς για τη γρίπη ανέφερε τα εξής:
Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.
Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
«Σαρώνει» η γρίπη τα παιδιά -Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία και τα ιατρείαΓια την έξαρση της γρίπης μίλησε χθες ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, κάνοντας γνωστό πως 1 στα 10 παιδιά που φτάνουν στα ιατρεία για να εξεταστούν, θέλει νοσηλεία. «Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία ασφυκτιούν», είπε στο Mega.
Ο γιατρός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι πολύ δύσκολο αυτή την περίοδο τα παιδιά που νοσούν, να βρουν κρεβάτι στα νοσοκομεία. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί κρεβάτι γιατί εκτός του ότι είναι πάρα πολλά τα παιδιά που νοσούν, όταν βάζεις ένα παιδί στο νοσοκομείο θα πρέπει να το βάλεις σε ένα δωμάτιο με άλλα παιδιά, με όμορες ασθένειες».
«Η γρίπη δεν είναι μια απλή ασθένεια»«Υπάρχει επικράτηση της γρίπης Α κατά 90% και κατά 10% της γρίπης Β. Η γρίπη δεν είναι μία απλή ασθένεια, ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά, κάτω του ενός έτους», δήλωσε. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο παιδίατρος, για τη γρίπη έχουν εμβολιαστεί μόλις 450.000 παιδιά, ένα ποσοστό που θεωρεί μικρό και καθιστά ευάλωτα τα παιδιά απέναντι στον ιό.
Η σύστασή του ήταν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τη νοσηρότητα και τη σοβαρότητα της νόσου. Ο κ. Μαζάνης δήλωσε πως η χρήση μάσκας, αν και δεν είναι υποχρεωτική, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της νοσηρότητας.
Έξαρση των ιώσεων τους επόμενους μήνεςΤην ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.
Τέλος, ο κ. Μαζάνης τόνισε πως όλες οι ενδείξεις από τον Παγκόσμου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα παρουσιαστεί έξαρση των ιώσεων.
https://www.iefimerida.gr/ellada/gripi-paidia-apoysies-mathiton-ti-ishyei

Latest..

Χρ.Στεφανάδης: Παραπλανητική διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων με το όνομα του

ΙΚΑΡΙΑ: Θύμα επιτήδειων φέρεται να έπεσε ο Βουλευτής του Νομού Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, αφού όπως τον ενημέρωσαν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων … [Read More...]