Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΧΙΟΣ : *Το ζήτημα των υπερβολικά αυξημένων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στις διάφορες γεωγραφικές ζώνες του νησιού μας, πρώτοι θέσαμε εμείς, πριν από 8 μήνες (τον Μάιο του 2022) με δημόσια τοποθέτηση, αναφέροντας μάλιστα και σχετικά παραδείγματα (όπως π.χ. στην Κοινότητα Πυργίου η τιμή ζώνης είναι 1.100 Ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή όσο και η αμιγώς αστική περιοχή της Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου !, καθώς και στον Εμπορειό -επίνειο του Πυργίου-, είναι 1.200 Ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή μόλις 50 Ευρώ λιγότερο από την περιοχή του κεντρικού λιμένος-Προκυμαίας- της Χίου !).
Σήμερα, πληροφορηθήκαμε ότι, το αρμόδιο Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να προβάλλουν αντιρρήσεις, παρατηρήσεις και ενστάσεις, αλλά και να προτείνουν αλλαγές επ΄ αυτών, οπότε πολύ ορθά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου (και πιθανόν, κατόπιν, το Δημοτικό Συμβούλιο για επικύρωση, αλλά και μεγαλύτερη …εμβέλεια στη λήψη των αποφάσεων) έλαβε σχετική απόφαση με την οποία ζητά αναπροσαρμογή των τιμών στις αντικειμενικές αξίες και στο νησί μας.
Ας ελπίσουμε να εισακουστεί η φωνή όλων μας και να υπάρξουν διορθώσεις.
*Το ότι για πολλά ζητήματα στη χώρα μας, διαχρονικά, επικρατεί ανοργανωσιά διαπιστώνεται συχνά πυκνά όταν δημόσιοι φορείς καλούνται να αναθεωρήσουν αποφάσεις, Νόμους και εγκυκλίους, μιας και κανένας δεν φρόντισε να ερευνήσει, εμπεριστατωμένα και προγενέστερα, τι χρειάζεται κάποιος π.χ. επαγγελματικός κλάδος (που τον αφορούν), πριν αυτές ψηφιστούν και καθιερωθούν. Την περίοδο αυτή είναι η τρίτη φορά, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, που ο κλάδος των μαστιχοπαραγωγών της Χίου αδικείται κατάφορά εκ μέρους της Πολιτείας για ζητήματα φορολογίας, κρατικών ενισχύσεων, επιδοτήσεων, μοριοδοτήσεων, κλπ. Βέβαια, ενίοτε παρατηρείται -οσάκις υπάρξει διαμαρτυρία- να παρεμβαίνουν πολιτικά πρόσωπα και να προβάλλονται ως ΄΄ρυθμιστές΄΄ της κατάστασης επί τα βελτίω, όμως αυτό επιβεβαιώνει το αλαλούμ που επικρατεί στα της δημόσιας διοίκησης, αφού πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργούμε ως ΄΄Προμηθείς΄΄ και όχι ΄΄Επιμηθείς΄΄. Να δούμε εάν και αυτή τη φορά δικαιωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί και ποιος, πάλι, θα νομίζει ότι ΄΄καρπώθηκε΄΄ το αποτέλεσμα ! Πάντως ο κόσμος έχει αρχίσει να ξυπνά και τέτοιου είδους δράσεις μάλλον γυρίζουν εις βάρος αυτών που μέσα τους πιστεύουν ότι λύνουν τα προβλήματα, ενώ το μόνο που πετυχαίνουν είναι ένας φαινομενικός καθωσπρεπισμός στην καθημερινότητα μαζί τους, που την κατάλληλη στιγμή στην κάλπη θα μεταφραστεί σε ΄΄μαυρογιαλουρισμό΄΄ ! Μπορεί να ζούμε στην Ελλάδα, αλλά όχι πλέον στις δεκαετίες του 1950-1970 ! Τα πάντα ρεί !
*Πολλή μεγάλη χαρά μας έδωσε η είδηση της επέκτασης, επισκευής και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, μάλιστα με τη διάθεση ενός αξιοσέβαστου ποσού από τα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο προίσταται η -Χιακής καταγωγής- Υπουργός Λίνα Μενδώνη. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα τελευταία χρόνια, έχει προβεί σε σειρά έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και κτιρίων προβολής αρχαιοτήτων και άλλων έργων, στο νησί μας, που πραγματικά αναβαθμίζουν τον τόπο και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αναφορικά με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του.  
*Την τελευταία περίοδο, έστω και με τις όποιες καθυστερήσεις τους, βλέπουμε να υλοποιούνται πολλά έργα, που μελέτησε, εξασφάλισε την χρηματοδότησή τους και ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή και υλοποιεί η σημερινή. Αυτή είναι η βιολογική πορεία της ζωής παντού: στην οικογένεια, στην εργασία, στον τόπο, στην αυτοδιοίκηση, στην ανθρωπότητα. Ο Χριστός στο Ευαγγέλιο αναφέρει <<Άλλος εστίν ο σπείρων και άλλος ο θερίζων (άλλος είναι αυτός που σπέρνει και άλλος αυτός που θερίζει)>>. Βέβαια, ο Χριστός το είπε όχι για να δώσει έμφαση στην πορεία του χρόνου, αλλά για να επισημάνει ότι ο άνθρωπος μόνος του, δίχως τη βοήθεια του Θεού, δεν μπορεί να κάνει τίποτε (<<άνευ εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν>>). Σπέρνει ο Θεός και θερίζει ο άνθρωπος (δίδει την έμφυτη κλίση -την ροπή- στον άνθρωπο, ως δημιούργημά Του, αλλά και την κλήση -το κάλεσμα- που πρέπει να ανταποκριθεί εάν θέλει να προοδεύσει, προκόψει και σωθεί) και θερίζει ο άνθρωπος, δηλαδή ευεργετείται.
Έτσι και σήμερα βλέπουμε να υλοποιούνται τα εξής έργα στο Δήμο, τα οποία είναι μελετημένα και εξασφαλισμένα προς χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική Αρχή: Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED στο δημοτικό φωτισμό, βρεφονηπιακός σταθμός Μαστιχοχωρίων, Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, Ενοικίαση κτιρίου Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών για τη στέγαση Υπηρεσιών του Δήμου (για να προχωρήσει είχα επιμείνει και προσωπικά, παρά το γεγονός ότι κάποιοι επεδίωκαν να το σαμποτάρουν, όμως επέμενα στις συνεδριάσεις των Οικονομικών Επιτροπών και προχώρησε ήδη από το 2018), Αναβάθμιση Δημοτικού Κήπου, ανέγερση 7ου-11ου Νηπιαγωγείων Χίου, κ.α.
Ειδικότερα, για τα 7ο και 11ο Νηπιαγωγεία σεμνύνομαι διότι, έμελλε να προχωρήσουν τις δυο περιόδους που θήτευσα ως Αντιδήμαρχος Παιδείας. Το έτος 2005-2006 (επί Δημαρχίας Μάρκου Μεννή) πρότεινα τον συγκεκριμένο χώρο και ήλθε επιτροπή από τον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) που συνηγόρησε να προχωρήσει η διαδικασία, σε συνεργασία με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Αντινομάρχη Νίκο Νύκτα. Δεν έγινε καμία ενέργεια την περίοδο 2007-2014 και το 2016 (όταν και πάλι ήμουν Αντιδήμαρχος Παιδείας, επί Δημαρχίας Μανώλη Βουρνού) επανενεργοποίησα τη διαδικασία, ανατέθηκε η μελέτη των κτιρίων στην ΕΤΑΧ, εντάχθηκαν σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, δημοπρατήθηκαν τα δύο έργα, συμβασιοποιήθηκαν και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, ο οποίος ήδη την άνοιξη του 2019 ξεκίνησε τις εργασίες. Η συμβολή του τότε Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών (αρχικά) και μετέπειτα Γενικού Γραμματέα του Δήμου (μετέπειτα) κ. Λάκη Τσακού ήταν καθοριστική και θετικότατη. Κι ενώ όλα αυτά έγιναν μόλις μέσα σε δυόμιση (2,5) χρόνια, σήμερα έχουν περάσει έκτοτε άλλα 4 χρόνια και ακόμη τα δύο σχολεία δεν έχουν παραδοθεί. Νομίζω ότι είναι ένα στοίχημα της δημοτικής Αρχής, να μπορέσει να τα δώσει προς χρήση τον προσεχή Σεπτέμβρη (με την έναρξη του νέου σχολικού έτους), αλλιώς  το ΄΄άλλος ο σπείρων, άλλος ο θερίζων΄΄ θα ισχύσει και εν προκειμένω, μάλιστα όχι μόνο ως προς τον χρόνο, αλλά και στις προθέσεις ! Εγώ χαίρομαι που η δημοτική Αρχή προχωρά τα δρομολογημένα έργα και συνεχίζει. Στην δε τελευταία περίπτωση καλό θα ήταν από σήμερα, δηλαδή μήνες νωρίτερα από την οριστική παράδοσή τους, να συνεδριάσουν σε κοινή συνεδρίαση η Επιτροπή Κυκλοφορίας και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και να διευθετήσουν το κυκλοφοριακό της περιοχής, με το σκεπτικό ότι τα δυο σχολεία θα λειτουργούν και πληθώρα αυτοκινήτων θα διέρχονται καθημερινά, ένθεν κακείθεν, από το σημείο που στεγάζονται. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν πρέπει να αφεθεί για το τέλος, αλλά να διευθετηθεί από τώρα, ώστε να γνωρίζουν και οι περίοικοι τις όποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.
*Θλίψη μεγάλη μου προκλήθηκε, διαβάζοντας στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ότι σε γνωστό κληροδότημα του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου, που ανήκει και διαχειρίζεται ο Δήμος, υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο 415.000 Ευρώ, το οποίο μένει αδιάθετο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί -εδώ και πολλά χρόνια- προς αξιοποίηση υπέρ των σκοπών του σχολείου. Ξέρετε γιατί; Λόγω των ενεργειών συγκεκριμένου προσώπου (που τυγχάνει και εκπαιδευτικός και πρώην αυτοδιοικητικός του Δήμου), ο οποίος με σειρά ενστάσεων ΄΄βραχυκύκλωσε΄΄ τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην μπορεί να διατεθεί Ευρώ για το σχολείο. Και όλα αυτά επειδή ο ίδιος -αν και αντιπολιτευόμενος- ήθελε να προεδρεύει εκείνος και όχι ο Δήμαρχος (ή ο Αντιδήμαρχος ή ο Πρόεδρος του χωριού, με τον εκάστοτε Διευθυντή του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων), όπως είχε προταθεί από τις δύο προηγούμενες δημοτικές Αρχές. Στον κατάλληλο χρόνο και τόπο περισσότερες λεπτομέρειες, για όποιον θέλει σχετική ενημέρωση. Τα μισά χρήματα από αυτά εάν είχαν διατεθεί για τις ανάγκες του σχολείου (κτιριακές και οικονομικές) θα ήταν το πλέον αξιοζήλευτο σχολείο της Χίου ! Αλλά, φεύ, ΄΄όψεται εις ά εξεκέντησε΄΄ !
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί, με πολλά και διάφορα. Σε αρκετά θέματα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καθημερινά μεταβαλλόμενες, συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Μέχρι την επόμενη φορά, υγεία, χαρά, αγάπη και καλή καρδιά ! –

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Latest..

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τις δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

ΛΗΜΝΟΣ: Ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση οκτώ ετών επιβλήθηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, για τις δύο απόπειρες βιασμού.  Το … [Read More...]

ΕΡΙΞΑΝ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΧΙΟΣ : Σύμφωνα με καταγγελία που λάβαμε ασυνείδητος υπάνθρωπος έχει ρίξει φόλες στην ευρύτερη περιοχή του Ρυζαρίου. Ήδη έχουν βρει φρικτό θάνατο δύο γάτες.   … [Read More...]

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νίκος Φανιός ευχαριστεί το Νικόλαο Καλουρής για την κάλυψη των εξόδων επισκευής της πρόσοψης του κτρίου(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Το πρώτο στάδιο της συντήρησης της πρόσοψης του Νοσοκομείου Καλύμνου ολοκληρώθηκε με την επισκευή, τον εξωραϊσμό και την πιστοποίηση στατικότητας του … [Read More...]