Δήλωση Σταμάτη Βαρδαρού για κινητοποίηση υγειονομικών

ΙΚΑΡΙΑ: Δήλωση για κινητοποίηση υγειονομικώνΗ χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στις δομές υγείας του νομού και παρά τις επιμέρους διαφωνίες είναι η γνήσια έκφραση της αγωνίας των ανθρώπων του συστήματος υγείας και των κατοίκων για το παρόν και το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία του Νοσοκομείων σε Σάμο και Ικαρία και ιδίως η αυξανόμενη αποστελέχωσή τους λόγω αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων. Αυτή η αρνητική εξέλιξη στη στελέχωση του ΕΣΥ που παρατηρείται σε όλη τη χώρα δεν είναι αποτέλεσμα μνημονιακών ή δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά κεντρικής πολιτικής επιλογής. Διότι το κυβερνητικό σχέδιο για την υγεία δεν περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ΕΣΥ, δεν περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη άμεσης και μακροπρόθεσμης στελέχωσής του, αλλά περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα.
Μόνο που η επιβίωση του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές δεν είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, αλλά κοινωνικής και υγειονομικής αναγκαιότητας. Σε αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή κεντρική επιλογή η υποβάθμιση του δημόσιου Νοσοκομείου, του δημόσιου Κέντρου Υγείας «διά της διολισθήσεως» (με το να μην κάνει δηλαδή τίποτα για να τα ενισχύσει το κεντρικό κράτος) προκειμένου να δοθεί χώρος σε ιδιώτες επενδυτές. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο ιδιωτικός τομέας σε αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα απρόθυμος να «επενδύσει» ή να παρέχει τις υπηρεσίες του ακόμη και μέσω του ΕΟΠΥΥ, για υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του. 
Λύση δεν μπορεί παρά να είναι η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η επένδυση στο ΕΣΥ. Επένδυση σε ανθρώπους, με τις αναγκαίες αμοιβές και κίνητρα, επένδυση σε υλικοτεχνική υποδομή, επένδυση σε νέες υπηρεσίες. Επένδυση αναγκαία στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε και ενώ 1 στους 4 συμπολίτες μας δεν μπορεί να έχει με οποιονδήποτε τρόπο την υγειονομική φροντίδα που χρειάζεται.
Τώρα η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ως εγγύηση ισότητας και αξιοπρέπειας στην υγεία.
Με προτεραιότητες: 

την αυξημένη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με επιπλέον 3 δις € την επόμενη τετραετία 
το σχέδιο για 15.000 νέες μόνιμες προσλήψεις 
την οργανική ένταξη στο ΕΣΥ των συμβασιούχων που υπηρετούν σήμερα στις δομές υγείας
την αυτόματη προκήρυξη των θέσεων που κενώνονται, 
την αναβάθμιση του μισθολογίου των υγειονομικών με εισαγωγικό μισθό γιατρού στο ΕΣΥ τις 2.000€
τα ειδικά κίνητρα στελέχωσης άγονων περιοχών και ειδικοτήτων, ώστε οι νησιωτικές δομές να λειτουργούν με επάρκεια και ασφάλεια
την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αναβάθμισης υποδομών υγείας (Φιλόδημος για την Υγεία), 
την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με συγκρότηση επιπλέον 380 δημόσιων δομών (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα και 
την υγειονομική φροντίδα στο σπίτι, αλλά και νέες δομές και υπηρεσίες, από τη ψυχιατρική φροντίδα και την αποθεραπεία-αποκατάσταση μέχρι τη σχολική υγεία με τη συγκρότηση των ΣΟΦΥ (ομάδες υγείας στα σχολεία) και την οδοντιατρική φροντίδα.

 
Και επειδή τελευταία ό, τι καλό γίνεται στα νησιά μας είναι «απαγορευτικό» να οφείλεται στην κοινοβουλευτική, και σε κάθε περίπτωση δημόσια, πίεση της Αντιπολίτευσης, ας αναλάβουν αυτοί που «ξέρουν και μπορούν» να κάνουν, έστω και σε προεκλογικό χρόνο, το απαιτούμενο πολιτικό by pass α) στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ στον Νομό και β) στην υγειονομική ανασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.   

Σταμάτης Βαρδαρός,
Πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, σύμβουλος πολιτικής υγείας Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα

Latest..

Δικηγορικό γραφείο Αγγελικής Τσιμούρη στο Μούδρο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για μια διαφιλονικούμενη ιδιοκτησία.

ΛΗΜΝΟΣ: Το Κτηματολόγιο έφερε στο φως και έγινε αφορμή να τακτοποιηθούν χρόνιες εκκρεμότητες με διαφιλονικούμενη ιδιοκτησία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι περιπτώσεις που … [Read More...]

Πριν αλέκτωρ λαλήσει

ΧΙΟΣ : Παρότι στις πρόσφατες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήμουν αντίθετος για συγκεκριμένους λόγους με την υποψηφιότητά του Γιώργου Παπανδρέου, εντούτοις τον στήριξα χωρίς αυτό να … [Read More...]

Ο Κώστας Μουτζούρης στο συνέδριο για τα Ροδαφνίδια, στην έκθεση της Αγ. Παρασκευής, στην Ανεμότια και στον Σκόπελο (φωτο)

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης το Σάββατο 25.06.2022 παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για την … [Read More...]