Δίκη για φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας: απουσία βασικού μάρτυρα κατηγορίας και… δημοσιογράφων

ΧΙΟΣ :

Συνεχίζεται έως αυτή την ώρα, 6.00 μ.μ., η πρώτη μέρα της δίκης των 4 αιτούντων άσυλο αφγανικής καταγωγής που κατηγορούνται για την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020.Η δίκη άρχισε με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, 11/6, κλήθηκαν και μάρτυρες υπεράσπισης να καταθέσουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της έδρας, επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της covid-19 δεν επέτρεψε την παρουσία δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων, καθώς και την παρουσία δύο διεθνών παρατηρητών από Ελβετία και Ισπανία να παρευρεθούν στο ακροατήριο. Όπως εξήγησε ήδη ήταν μεγαλύτερος από τα προβλεπόμενα ο αριθμός των παρευρισκόμενων.Πάντως από την πλευρά των δημοσιογράφων, ο Γιάννης Στεβής, διευθυντής της ιστοσελίδας astraparis.gr, υποστήριξε ενώπιον το δικαστηρίου πως η παρουσία των δημοσιογράφων εξασφαλίζει τη δημοσιότητα της δίκης. Που είναι όχι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό ζητούμενο για κάθε δίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας αφγανός που επίσης είχε αιτηθεί άσυλο, και που φέρεται να ανήκει σε αντίπαλη φυλή από τους κατηγορούμενους. Στο δικαστήριο αναγνώστηκε η κατάθεση που είχε δώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο, που είχε κατονομάσει 5 από τους 6 συνολικά κατηγορούμενους. (Οι άλλοι δύο έχουν καταδικαστεί ήδη από δικαστήριο ανηλίκων με 5 χρόνια φυλάκιση).
Επίσης απορρίφθηκαν ενστάσεις των κατηγορουμένων που αφορούσαν ορισμένους από τους 4 που δικάζονται σήμερα και που οι συνήγοροί τους τόνισαν πως επρόκειτο για ανήλικους. Η άλλη ένσταση που απορρίφθηκε αφορούσε τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στους κατηγορούμενους και ήταν στην ελληνική, την οποία και δεν καταλαβαίνουν.Να σημειωθεί ότι έξω από το Δικαστήριο πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης αλληλέγγυοι πολίτες, από την Ελλάδα αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/

Latest..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΙΚΑΡΙΑ : Ο Κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ σήμερα να ανακοινώνει 21 νεκρούς από την πανδημία φτάνοντας στο σύνολο πλέον τους 12.405 θανάτους … [Read More...]

Κορωνοϊός: 12.405 θάνατοι στην Ελλάδα

ΙΚΑΡΙΑ : Ο Κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ σήμερα να ανακοινώνει 21 νεκρούς από την πανδημία φτάνοντας στο σύνολο πλέον τους 12.405 θανάτους από την … [Read More...]

Αύριο με το «Βήμα της Κυριακής», αφιέρωμα στο Βόρειο Αιγαίο από το περιοδικό «ΔΙΑΚΟΠΕΣ» με πλούσια παρουσίαση της Λήμνου!

ΛΗΜΝΟΣ: Αύριο Κυριακή μην χάσετε στο «Βήμα της Κυριακής» το περιοδικό ΔΙΑΚΟΠΕΣ, στον πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για την Ελλάδα και τους προορισμούς της σε μία πολυτελής έκδοση 430 … [Read More...]