Εκλογές στην Κύπρο: Μπροστά ο Χριστουδουλίδης στις δημοσκοπήσεις – Ακολουθούν Νεοφύτου, Μαυρογιάννης

ΛΗΜΝΟΣ: Υποψήφιοι δεκατέσσερις, εκ των οποίων τρεις, ο εξής ένας! Κάπως έτσι θα μπορούσε να παρουσιαστεί η εικόνα των σημερινών προεδρικών εκλογών στη Κύπρο, για την επιλογή του διαδόχου του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αποσύρεται από την ενεργό πολιτική μετά από δύο προεδρικές θητείες.
Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη. Πρόκειται για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ), τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για μια δεκαετία κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού εξωτερικών στη κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, επικρατέστερος εκ των τριών είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΔΗ.ΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, κλπ) αν και ο ίδιος δηλώνει ότι παραμένει στον ΔΗ.ΣΥ.
Πρόκειται για εκλογές δύο γύρων, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει από σήμερα, το 50% +1 που απαιτείται, για την εκλογή στη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως ιστορικός ηγέτης του ΔΗ.ΣΥ, έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, αν και οι φήμες τον θέλουν να βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, διατηρώντας μαζί του ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος του οποίου ηγήθηκε πριν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, πολλά στελέχη του ΔΗ.ΣΥ έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κ. Νεοφύτου, θα έπρεπε να περιορίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και το κόμμα να υποστηρίξει το Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος στηρίζεται από μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων που ανήκουν σε άλλους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους.
Μάχη για τον δεύτερο

Όλες οι δημοσκοπήσεις με διακυμάνσεις σε ότι αφορά στη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, δείχνουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης περνάει με άνεση στον δεύτερο γύρο και η μάχη θα δοθεί μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάνη για τη δεύτερη θέση. Μάχη η οποία έχει και αμιγώς κομματικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για τους υποψήφιους που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον δεξιό ΔΗ.ΣΥ και το αριστερό Α.Κ.Ε.Λ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού).
Όλοι οι υποψήφιοι πραγματοποιούν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες όπως πληροφορείται το «Πρώτο Θέμα» δείχνουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει περίπου 32% και οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκονται περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω. Η διαφορά που χωρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, με τον κ. Νεοφύτου να προηγείται με λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα. Εκ των πραγμάτων αναμένεται ντέρμπι, ψήφο με ψήφο, μέχρι την οριστικοποίηση του αποτελέσματος απόψε το βράδυ.
Το ποιος τελικά θα περάσει στο δεύτερο γύρο και θα αναμετρηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη την επόμενη Κυριακή, είναι θέμα γοήτρου τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα που τον υποστηρίζει, καθώς οι πιθανότητες εκλογής –σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις– είναι ελάχιστες. Όλες ο μετρήσεις δείχνουν πως όποιος και αν είναι ο αντίπαλος του Νίκου Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά είναι αμφίβολο αν μπορούν να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους προς έναν από τους δύο μονομάχους της δεύτερης Κυριακής.
πρωτο θεμα 
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr – στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Πολιχνίτος, το μουσείο που πληγώσαμε

ΛΕΣΒΟΣ: Ποιός είναι εκείνος που έχει περιδιαβεί στο χωριό μας και δεν έχει εντυπωσιαστεί από τα μοναδικής ομορφιάς σπίτια του, με τα εξαιρετικά πελεκητά διακοσμητικά και τους … [Read More...]

Λήμνος- Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου : “Δήμαρχε δώστε εντολή για αθόρυβα πυροτεχνήματα στην φετινή Ανάσταση”.

ΛΗΜΝΟΣ: Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την Ανάσταση, κατά την οποία συνηθίζεται να ρίχνονται πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.  Πολλά κατοικίδια ζώα είναι κροτοφοβικά και … [Read More...]

Η… επιστροφή του Φώτη

ΧΙΟΣ : Αντί μνημοσύνου για τα 59 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Αγγουλέ (26 προς 27 Μαρτίου 1964) και μιας και πλησιάζει η εβδομάδα των παθών και το Πάσχα, αντιγράφουμε μέρος … [Read More...]