Ελένη Καλαϊτζή: Η Σερραία μαγείρισσα που ερωτεύτηκε τον άνδρα της πάνω από τα μπιφτέκια κι έγινε ερωτική μετανάστρια στην Λήμνο!

ΛΗΜΝΟΣ:

Οι παιδικές αναμνήσεις της Ελένης Καλαϊτζή είναι γεμάτες από γεύσεις και αρώματα. Η μυρωδιές από την κατσαρόλα της μαμάς και της γιαγιάς της την τραβούσαν από την μύτη σαν μαγνήτης. Καθόταν και τις παρατηρούσε πως μαγείρευαν και το μυαλουδάκι της σαν σφουγγάρι ρουφούσε κινήσεις, συνδυασμούς και μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας και ανυπομονούσε να τα εφαρμόσει στην πράξη. Κατάλαβε πολύ νωρίς πως έχει ταλέντο στην μαγειρική. Όταν ξεκίνησε να σπουδάζει το αντικείμενο οι καθηγητές της εντυπωσιάστηκαν από τις γνώσεις της αφού από την αρχή των μαθημάτων λειτουργούσε σαν επαγγελματίας. Τελείωσε την σχολή και πήγε να κάνει πρακτική σε ένα ξενοδοχείο της Κέρκυρας. Εκεί πάνω από μία σχάρα με μπιφτέκια η καρδιά της χτύπησε δυνατά όταν συνάντησε τον μάγειρα. Τον Κώστα , που έμελλε να γίνει ο σύζυγός της. Η γνωριμία τους είχε happy end με γάμο και δύο πανέμορφα παιδάκια. Το ζευγάρι αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Λήμνο και να ανοίξει ένα μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού τα οποία διοχετεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Της Ελένης Λαζάρου στο serraikanea.gr

Από πού κατάγεσαι;
Κατάγομαι από ένα όμορφο χωριο που είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες, το Νέο Πετρίτσι.

Εκεί γεννήθηκες και μεγάλωσες;
Αν και η καταγωγή είναι από το Νέο Πετριτσι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό της Δράμας ( Προσοτσάνη).
Κάθε παρασκευή μόλις τελειώναμε από το σχολείο ετοιμάζαμε τα πράγματα μας για επισκεφτούμε την γιαγιά και τον παππού στο χωριό για να περάσουμε το Σαββατοκύριακό μας. Περιμέναμε με ανυπομονησία να έρθει το καλοκαίρι για να έχουμε περισσότερο χρόνο να κάνουμε βόλτες ξυπόλητοι στο χωριό και μετά να πλένουμε τα πόδια μας στο ποτάμι.
Σε ποια ηλικία κατάλαβες οτι έχεις ταλέντο στην μαγειρική;
Όταν τελείωσα το σχολείο(2006) αποφάσισα να ασχοληθώ με την μαγειρική που πάντα μου άρεσε.. Μόλις τελείωσα το λύκειο έκανα την εγγραφή μου σε ΙΕΚ μαγειρικής κ έτσι οι επισκέψεις στο χωριό αραίωσαν.

Πώς γνώρισες τον σύζυγό σου;
Όταν ολοκλήρωσα τον πρώτο χρόνο στο ΙΕΚ το καλοκαίρι αποφάσισα να πάω να κάνω την πρακτική μου εξάσκηση .Βρέθηκα λοιπόν στην Κέρκυρα για να ξεκινήσω το μαγειρικό μου ταξίδι.Εκεί δούλευε σαν μάγειρας ο Κώστας, και όπως συνηθίζω να λεω όταν μιλάω για την γνωριμία μας ένας έρωτας ξεκίνησε πάνω από τα μπιφτέκια.

Του έμαθες καμιά Σερραϊκή συνταγή;
Δύο μάγειρες σε ένα σπίτι οπότε φαντάζεσαι πόσες δοκιμές έχουν γίνει στο βουβάλι στη γάστρα ,στο απίστευτο γριβάδι με φρέσκο κρεμμυδάκι και στα γνωστά λουκάνικα Τζουμαγιάς.
Ήταν εύκολη η απόφαση να αφήσεις τις Σέρρες;
Όταν τελειώναμε την σεζόν στην Κέρκυρα επέστρεφα στο σπίτι στη Δράμα για λίγο καιρό να ξεκουραστώ και να μαζέψω δυναμεις για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.Η βόλτα στο χωριό ήταν δεδομένη σε κάθε επιστροφη έστω και για λίγες ώρες γιατί οι παππούδες δεν ήταν πια στη ζωή και σίγουρα τίποτα δεν ήταν ίδιο.Το 2011 αποφασίσαμε με τον Κώστα να έρθουμε στη Λήμνο, τον τόπο καταγωγής του. Να ασχοληθούμε με κάτι δικό μας όπως λέγαμε.

Πώς ήταν αρχικά η ζωή στη Λήμνο τους πρώτους μήνες;
Τον Ιούνιο του 2012 ανοίξαμε το δικό μας μαγαζί, το «χύμα και τσουβαλάτα». Μακριά από τις κουζίνες αλλα άμεσα συνδεδεμένο με αυτές. Συγκεντρώσαμε όλα τα προϊόντα που παράγει η Λήμνος σε ένα μαγαζί. Έτσι οι πρώτοι μήνες στο νησί πέρασαν δημιουργικά και ήσυχα ταυτόχρονα καθώς είναι ένας πανέμορφος τόπος με φιλόξενους και όμορφους ανθρώπους.

Τώρα πια πώς είναι η ζωή σου εκεί; Και πόσο αλλάζει από τους καλοκαιρινούς στους χειμερινούς μήνες;
Η ζωή μας πλέον έχει αλλάξει πολύ καθως έχουμε αποκτήσει δύο παιδάκια, τον Νικόλα και την Μαρία.
Η ζωή στο νησί έχει δύο όψεις που είναι εξίσου όμορφες. Ο χειμώνας λίγο μακρύς και δύσκολος αλλά με μια γλυκιά αναμονή για το καλοκαίρι που έρχεται. Τα τελευταία χρονιά η Λήμνος έχει αυξημένη τουριστική κίνηση και έτσι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα.

Πώς αποφάσισες να ανοίξεις επιχείρηση με παραδοσιακά προϊόντα; Τι προϊόντα εμπορεύεσαι; Μέχρι πού φτάνουν τα προϊόντα αυτά;
Όταν ήρθαμε στη Λήμνο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε ολες τις γεύσεις της Λήμνου σε ένα μαγαζί καθώς διαπιστώσαμε ότι ήταν κατι που έλειπε από το νησί.
Τα προϊόντα που εμπορευόμαστε είναι φυσικά τα κρασιά της Λήμνου, το φημισμένο αλεύρι της, τυροκομικά προϊόντα(μελιχλωρο και καλαθάκι), παραδοσιακά ζυμαρικά (φλωμάρια), παστά, γλυκά του κουταλιού, θυμαρίσιο μέλι και την φάβα Λήμνου, τον λεγόμενο άφκο, τον οποίον παράγουμε κιόλας.
Τα προϊόντα φτάνουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει (είπαμε είναι μακρύς ο χειμώνας) το www.limnos-shop.gr Μια σελίδα με πολλά προϊόντα, συνταγές και την ιστορία της Λήμνου.

Τι έχει μεγαλύτερη ζήτηση;
Νομιζω την μεγαλύτερη ζήτηση την έχει το κρασί και το τυρί της Λήμνου.

Τι σου λείπει πιο πολύ από τις Σέρρες;
Αυτό που μου λείπει πολύ είναι το ατέλειωτο πράσινο, τα βουνά και οι βόλτες στο ποτάμι.
Επισκέπτεσαι τις Σέρρες όσο συχνά θα ήθελες;
Δεν επισκέπτομαι τις Σέρρες όσο συχνά θα ήθελα γιατι πλέον είναι πολλές οι υποχρεώσεις και η μετακίνηση με δύο παιδιά φαντάζει βουνό. Βέβαια κάναμε ένα ταξίδι πρόσφατα και καταφέραμε να πάμε στο χωριό.

Θα επέστρεφες να ζήσεις μόνιμα στις Σέρρες;
Αν και πλέον η ζωή μας είναι στη Λήμνο και δύσκολο να αλλάξει, οι Σέρρες θα είναι πάντα το μέρος που θα ήθελες να επιστρέψεις έστω και για λίγο να γεμίσουν τα μάτια σου πράσινο μέχρι την επόμενη φορά.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Σχέδια για το μέλλον δεν θα σου πω ότι κάνω, θα ήθελα απλά να μεγαλώσουν τα παιδιά μου με υγεία και ανεμελιά κι εμείς να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι μας δίνει η ζωή.

Aκολουθήστε την Ελένη Καλαϊτζή στο facebook: https://www.facebook.com/elenikalaitzi1988
και δείτε τα παραδοσιακά προϊόντα εδώ: https://www.facebook.com/PantopoleionchymaTsoubalata

Ακολουθήστε το LimnosReport.gr – στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Γιάννης Μπουρνού: Η κ. Κεραμέως εφαρμόζει σχέδιο απαξίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου – 50 λιγότερες θέσεις στο τμήμα της Λήμνου

ΛΗΜΝΟΣ: Δήλωση Γιάννη Μπουρνού Η κ. Κεραμέως εφαρμόζει σχέδιο απαξίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Για άλλη μια χρονιά, η ιδεοληπτική και καταστροφική – για τη δημόσια παιδεία – … [Read More...]