Ελλάδα: Βαρομετρικό χαμηλό με πιθανά χαρακτηριστικά “Κυκλώνα” θα μας επηρεάσει από την Πέμπτη

ΛΗΜΝΟΣ:

Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την προηγούμενη εμφάνιση του συστήματος με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα στην Ελλάδα (28-30/09/2018 – Ζορμπάς) και φαίνεται πως ολοένα και αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης των κυκλώνων.
Τις τελευταίες ημέρες ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης και εντός των ορίων της Μεσογείου θάλασσας έχει εγκλωβιστεί και στροβιλίζεται ένα μεμονωμένο βαρομετρικό σύστημα που δίνει συνεχείς βροχές και καταγίδες στα βόρεια της Λιβύης , της Τυνησίας αλλά και της νότιας Ιταλίας και Σικελίας. Τέτοια βαρομετρικά συστήματα μπορούν να διατηρηθούν για ημέρες έχοντας φυσικά την πλούσια υποστήριξη της θερμής θάλασσας και εφ’όσον δεν απορροφηθούν από κάποιο άλλο διερχόμενο βαρομετρικό χαμηλό στη γενική κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων του βόρειου Ατλαντικού και της Ευρώπης.
Το εν λόγω σύστημα φαίνεται πως έχει αρχίσει να “κλειδώνει” από τα αριθμητικά μοντέλα καιρού με το σενάριο δημιουργίας να επιτυγχάνεται από το αριθμητικό μοντέλο ICON και έπειτα να ακολουθούν σιγά σιγά το Καναδικό αριθμητικό μοντέλο GEM , το Ευρωπαϊκό μοντέλο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης (ECMWF) και το Αμερικανικό μοντέλο (GFS).
Η τροχιά του συστήματος ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια ή και τα ακριβή χαρακτηριστικά του. Η εμπειρία της κακοκαιρίας / του κυκλώνα “Ζορμπάς” μας έδειξε στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση του 24ώρου ότι το κέντρο του χαμηλού μπορεί να διαγράψει μία τροχιά είτε προς το Ιόνιο και την δυτική ηπειρωτική χώρα , είτε προς το Αιγαίο και τη νότια – ανατολική Πελοπόννησο αν και εφ’όσον υπάρξει τέτοιου είδους σύστημα.  Σε κάθε περίπτωση η ανίχνευση της τροχιάς του συστήματος χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση καθώς κάθε μοντέλο μπορεί να δώσει το δικό του σενάριο και με τα τελευταία δεδομένα να αξιολογηθεί η σοβαρότητα ή όχι της πρόκλησης ισχυρών καιρικών φαινόμενων (πολύ ισχυρές βροχές με διάρκεια, θυελλώδεις ανέμους  , πιθανά πλημμυρικά επεισόδια από τις περιοχές της τροχιάς του συστήματος).
Παρακάτω ακολουθούν 4 εικόνες από τα σενάρια των μοντέλων “ICON , ECMWF , GFS” από την Πέμπτη 17/09 έως και το Σάββατο 19/09.

ΠΗΓΗ meteoclub.gr
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Συνελήφθη μεγαλογιατρός-καρδιοχειρουργός στην Αθήνα -Φέρεται να είχε πάρει «φακελάκια»

ΚΩΣ: Χειροπέδες πέρασε η ΕΛ.ΑΣ. σε 63χρονο διευθυντή καρδιοχειρουργικής κλινικής νοσοκομείου της Αθήνας για «φακελάκι». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο γιατρός φέρεται να έχει πάρει από 5 … [Read More...]