Εμβόλιο AstraZeneca: Στο μικροσκόπιο των ειδικών – Έρχονται ηλικιακοί περιορισμοί-Τι αποφάσισαν άλλες χώρες της ΕΕ

ΛΗΜΝΟΣ:

Τις τελικές της αποφάσεις αναμένεται να λάβει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις περιπτώσεις παρενεργειών με θρομβώσεις που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι πράγματι το συγκεκριμένο εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να λάβουν η καθεμία τη δική της απόφαση. Άλλωστε στους κόλπους της Ε.Ε. δεν υπήρξε συμφωνία για κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι όλοι οι επίσημοι φορείς, διεθνείς και εθνικοί, τονίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.
Η συνεδρίαση για το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας συνεδριάζει σήμερα από τις 9:00 το πρωί και αναμένεται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να υπάρξει ηλικιακός περιορισμός και το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Πάντως προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το τι θα γίνονται οι δόσεις που δεν διατίθενται στους πολίτες από ακυρώσεις ραντεβού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των ακυρώσεων δεν είναι μεγάλο αφού πραγματοποιείται περίπου το 93% των ραντεβού που κλείνονται. Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 10.000 με 12.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όμως καθημερινά πολίτες πηγαίνουν σε φαρμακεία για να ακυρώσουν το ραντεβού τους για να αποφύγουν το εμβόλιο, ενώ καταγράφεται και μεγάλο ποσοστό αλλαγής εμβολιαστικού κέντρου όπου γίνονται εμβόλια άλλων εταιρειών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η συντήρηση και διατήρηση του συγκεκριμένου εμβολίου δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη, όπως είναι του εμβολίου της Pfizer που απαιτεί άμεση αξιοποίηση των δόσεων μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου ή και διατήρηση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και μελετώνται διάφορα σενάρια.
Πρόβλημα όμως αποτελεί το γεγονός ότι η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca γίνεται σε 3 μήνες, γεγονός που δεν διευκολύνει ιδιαίτερα τη χορήγησή του σε άτομα που εργάζονται στον τουρισμό ο οποίος αναμένεται να ανοίξει στις 14 Μαΐου σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί και τον μεγάλο πονοκέφαλο για τα κυβερνητικά στελέχη λένε πηγές του ethnos.gr.  Σήμερα πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα κάνει τις δικές της προτάσεις για την αξιοποίηση των δόσεων που προέρχονται από ακυρώσεις ραντεβού.
Πώς προσεγγίζουν την υπόθεση της AstraZeneca οι υπόλοιπες χώρες
Αφού οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση κι έτσι ήδη κάποιες χώρες προχωρούν σε συγκεκριμένα μέτρα για το εμβόλιο. Μετά από την προτροπή της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο παροτρύνθηκαν τα κράτη να προτείνουν διάφορα όρια ηλικίας για τη χρήση του εμβολίου.
Ηδη κάποια κράτη εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός Ευρώπης έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Χαρακτηριστικά:
Το Βέλγιο χορηγεί το εμβόλιο σε άτομα άνω των 55 ετών.
Η Βρετανία συνέστησε το εμβόλιο να μην δίνεται σε άτομα κάτω των 30 ετών
Στην Αυστραλία η κυβέρνηση απαγορεύει το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 50 ετών, ωστόσο εξετάζονται τα δεδομένα από την ΕΜΑ και πιθανόν να υπάρξουν κι άλλοι ηλικιακοί περιορισμοί
Η Πορτογαλία και η Ιταλία περιορίζουν τη χρήση του στους άνω των 60 ετών
Η Ολλανδία περιορίζει επίσης τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών
Στην Γερμανία προτείνεται να συνεχιστεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών με την AstraZeneca
Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει όσους είναι άνω των 60 ετών
Οι Φιλιππίνες αποφάσισαν τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Η αφρικανική Ενωση αποφάσισε να μην αγοράσει τα εμβόλια της AstraZeneca
Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca.
Αντίθετα, η Αυστρία είναι από τις χώρες που η κυβέρνηση τόνισε πως θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με την AstraZeneca.

Πηγή: ethnos.gr, iefimerida.gr
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Φιλοσοφία σημαίνει Ελευθερία στη σκέψη και αντιμετώπιση των πραγμάτων με ευρύτητα πνεύματος – Ι –

ΧΙΟΣ :   Αν αρχίσουμε από τη ρήση του Περικλή στον Επιτάφιο, θα δούμε πως εγκωμιάζοντας το πολίτευμα τής Αθήνας, θα ισχυριστεί λέγοντας: “Εὐδαίμον τό ἐλεύθερον...”(1) Θα … [Read More...]

Διαδικτυακή εσπερίδα : «Ελληνική οικογένεια: Όταν κλείνει η πόρτα» – Σάββατο 17 Απριλίου 2021, στις 18.30

ΛΕΣΒΟΣ: Σας ενημερώνουμε ότι διοργανώνεται διαδικτυακή εσπερίδα με τίτλο «Ελληνική οικογένεια: Όταν κλείνει η πόρτα», το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, στις 18.30 με τη συμμετοχή … [Read More...]

Αλκ. Στεφανής: Ευθύνη όλων να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του Αγώνα του 1821 κληροδοτώντας στα παιδιά μας το ίδιο απόθεμα εθνικής αξιοπρέπειας που εμείς παραλάβαμε

ΛΕΣΒΟΣ: «Σε έναν τόπο ευλογημένο από το αίμα ηρώων και αγιασμένο από τα μυστήρια της ορθόδοξης θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελεί ευθύνη όλων μας να φανούμε αντάξιοι … [Read More...]