ΕΠΠΟΧΙ για το Αίπος: Ο “πλούτος” του μεγάλου μας οροπεδίου

ΧΙΟΣ :

Το οροπέδιο του Αίπους είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αδικημένη και υποτιμημένη στην συλλογική συνείδηση των συμπατριωτών μας περιοχή της Χίου.
Ο Θεός κοσκίνισε, λένε κάποιοι, και έριξε εδώ ότι πέτρα περίσσεψε μέσα στο κόσκινό του. Βραχότοπο, ξερότοπο, σεληνιακό τοπίο το αποκαλούν πολλοί και έχει αποτελέσει κατά καιρούς θέατρο πολιτικών σχεδιασμών για οποιοδήποτε οχληρό ή ανεπιθύμητο από την κοινωνία έργο, όπως π.χ. σκουπιδότοπος, βιομηχανικά αιολικά πάρκα της πολυεθνικής Ιμπερντρόλα Ρόκας αλλά και φυλακή για πρόσφυγες.
Όλα αυτά διότι η πιο χαρακτηριστική ιδιότητα που έχει προσδώσει η κοινωνία μας στο μεγάλο μας οροπέδιο είναι ότι εκεί ακριβώς, σε κάποια σημεία του βρίσκεται η ξακουστή μέση του πουθενά.Στην πραγματικότητα όμως το οροπέδιο του Αίπους αποτελεί μεγάλο πλούτο για το νησί μας κ κατ’ επέκταση για την κοινωνία μας.
Εκτός από την ιστορία που φέρει, την πρώτη κοινωνική επανάσταση της ανθρωπότητας την οποία με ορμητήριο το Αίπος οργάνωσε ο Δρίμακος, το μονοπάτι του Ομήρου, την Ελληνόστρατα, το Ρημόκαστρο, τους αρχαίους οικισμούς, τον πιο σύγχρονο αλλά πλέον παλαιό και ιστορικό πέτρινο τούρκικο δρόμο, τα θέατρα των μαχών της απελευθέρωσης το 1912, το μεγάλο μας οροπεδιο είναι σημαντικός τόπος και για τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του αλλά κυρίως για τα ανθρωπογενή μνημεία του όπως οι πέτρινες φουντάνες, τα γυρίσματα, τα ξελιχαλικώματα, οι Σωροί της Γριάς, τα μαντριά, οι στάνες, τα καλύβια του και οι ξερολιθιές του.
Με το Αίπος, που τόσο απαξίωσε και απαξιώνει ακόμη η κοινωνία μας και οι πολιτικοί της, έχουν ευτυχώς ασχοληθεί κατά καιρούς σοβαρά και με αγάπη αρκετοί συμπατριώτες μας ερευνητές, γεωδίφες, φυσιοδίφες, ιστοριοδίφες, εραστές των μονοπατιών αλλά και επιστήμονες αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, τοπογράφοι, γεωγράφοι κ.α.
Ενδεικτικά κάνουμε εδώ μνεία στους συμπατριώτες μας Νίκο Χούλη, Μανώλη Ρωξάνα, Γιώργο Χαλάτση, Γιώργο Κάκαρη, Κώστα Μάγκο, Δέσποινα Τσαρδάκα, που ο καθένας και καθεμία με το μεράκι του, με το ενδιαφέρον του για το Αίπος και με τις γνώσεις του και την τέχνη του το μελέτησαν, το φωτογράφησαν, το περπάτησαν, το εξερεύνησαν, το προστάτευσαν και διαλαλούν με τις εργασίες τους την σπουδαιότητά του και την σπάνια ομορφιά αυτού του τοπίου.
Είμαστε ευγνώμονες ως κοινωνία σε όλους τους ανθρώπους που έχουν κατά καιρούς δώσει μέρος από τη ζωή τους για να μάθουν, να μελετήσουν και να αναδείξουν το μεγάλο μας οροπέδιο και φυσικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που ζουν ακόμη στο Αίπος και στη μνήμη όσων πέθαναν αλλά με τη ζωή και τον μόχθο τους συνέβαλαν μέσα στο πέρασμα των αιώνων στην διαμόρφωση αυτού του σπουδαίου τόπου.
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ) έχοντας πλήρη γνώση και συναίσθηση της τεράστιας ομορφιάς, σπανιότητας, ιστορικότητας και αξίας του Αίπους θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε ερευνητή και μελετητή του, επίσης θα προσπαθήσει με διοργάνωση κάποιων δημοσίων εκδηλώσεων και παρουσιάσεων να το φέρει στην θέση που του αξίζει στην συλλογική μας συνείδηση κ τέλος, θα υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία ανάδειξής του, ώστε να προστατευθεί μακροπρόθεσμα και θα βρεθεί απέναντι σε κάθε πολιτικη ή επενδυτική καταστροφή και απαξίωσή του.

Latest..

Συνάντηση Δημάρχου Λέρου Μ. Κόλια με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα για συνεργασία.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Αντιστράτηγο Νικόλαο Χιόνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας μετά … [Read More...]

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για το τραγικό συμβάν με τη συντριβή του αεροσκάφους της ΠΑ- Η συγκινητική ανάρτηση του Ν.Χαρδαλιά και το “Ήλιος θεός” που αφιέρωσε (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης  Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 … [Read More...]

Το νεκρό βρέφος στον Πολιχνίτο, η απαξίωση της δημόσιας φροντίδας υγείας. Η Μ. Κομνηνάκα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

ΛΕΣΒΟΣ: Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 30 Γενάρη, το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα. Συνομίλησε με τους γιατρούς και … [Read More...]

Λήμνος : O Ήφαιστoς μεθοδεύει τις αντιδράσεις του για την “κλοπή” του Πρωταθλήματος Μπάσκετ .Στην Αθήνα το Δ.Σ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Κ.(βίντεο+ η επίμαχη προκήρυξη)

ΛΗΜΝΟΣ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την “κλοπή” όπως αποδεικνύεται του Πρωταθλήματος Εφήβων Μπάσκετ  της Τ.Ε. ΕΟΚ Λέσβου. Το Δ.Σ του Ηφαίστου αφού κατέθεσε ένσταση πριν … [Read More...]