ΕΠΠΟΧΙ: 11 Δεκεμβρίου, ημέρα του βουνού. Ας σκεφτούμε τα βουνά, ας σκεφτούμε τη ζωή μας

ΧΙΟΣ :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του βουνού και καλό είναι να θυμηθούμε όλοι, είτε πηγαίνουμε στα βουνά είτε όχι, την σπουδαιότητά τους για την ύπαρξή μας.
Τα βουνά πχ τραβάνε τα σύννεφα, τα σύννεφα φέρνουν τις βροχές, σχηματίζονται οι ρεματιές, ενώνονται σε χείμαρρους, που αρδεύουν και υδρεύουν στο πέρασμά τους ανθρώπους, φυτά, δέντρα, πουλιά και ζώα, γεμίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες για να έχουμε νερό τις καλοκαιρινές περιόδους και μετά, όσο περισσεύει το οδηγούν στη θάλασσα, σχηματίζοντας στην εκβολή τους υδροβιότοπους και παραλίες.
Όλα δηλαδή στη ζωή μας ξεκινούν από τα βουνά.Τα βουνά σε αυτή την σύγχρονη φάση της ανθρωπότητας κινδυνεύουν πραγματικά. Ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν απείλησε τα βουνά, στην ουσία δηλαδή την ύπαρξη του, όσο την απειλείσήμερα.
Τα βουνά απειλούνται με ισοπέδωση, που θα φέρει πολυσύνθετες αλλαγές και απειλές στη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων που εξαρτώνται από αυτό τον κύκλο του νερού και του ανέμου. Η απειλή αυτή έρχεται μέσα από την πραγματική ανάγκη της ανθρωπότητας να στραφεί επιτέλους στην παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιώντας τις φυσικές ανανεώσιμες πηγές, η οποία ανάγκη προς το παρόν υπηρετειται από την λογική της ανάπτυξης Βιομηχανικών ΑΠΕ στα βουνά και στις γεωργικές γαιες αντί να προτείνει την ανάπτυξη πολλών μικρότερης κλίμακας ΑΠΕ στις δομημένες ήδη και κατοικημένες από τον άνθρωπο περιοχές. Διότι το ζήτημα δεν είναι να παράξουμε καθαρή ενέργεια καταστρέφοντας τα βουνά και τη γεωργική γη με τεράστια βιομηχανικά πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, διότι σε μερικά χρόνια θα ψάχνουμε τρόπους για να διορθώσουμε τις τεράστιες και ίσως μη αναστρέψιμες ζημιές που θα έχουμε προκαλέσει. Το ζήτημα είναι να στραφούμε πραγματικά στην πράσινη ανάπτυξη και στην πράσινη ενέργεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τις φυσικές ανανεώσιμες πηγές της, πρωταρχικές των οποίων είναι τα βουνά.
Με άλλα λόγια:Η μετάβαση στην χρήση καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα.Προσοχή όμως. Άλλο ΑΠΕ και άλλο ΒΑΠΕ, δλδ οι Βιομηχανικές ΑΠΕ δεν είναι πράσινη μετάβαση. Είναι επίσπευση της καταστροφής διότι ισοπεδώνουν βουνά, καταστρέφουν την αγροτική γη, επηρεάζουν το κλίμα, το μικροκλίμα κ τους υδροφόρους ορίζοντες κ.α..
Οι ΑΠΕ, τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από φυσικές ανανεώσιμες πηγές, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους μικρούς καταναλωτές με επιδότηση για την ενεργειακή μετάβαση κάθε οικήματος κ κάθε δημόσιου κτιρίου δηλαδή συνολικά κάθε πόλης κ χωριού ώστε να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν αλλά κ πολύ περισσότερη, την οποία θα πωλούν στον ΔΕΔΔΗΕ.
Κάθε καταναλωτής πρέπει να γίνει παραγωγός και μικροπωλητής ενέργειας, ώστε όλοι μαζί να παράγουμε όση ενέργεια θα παρήγαγαν οι πέντε πολυεθνικές με τα τεράστια καταστροφικά βιομηχανικά πάρκα τους και έτσι να σωθούν τα βουνά μας, οι γεωργικές γαίες και οι φυσικοί πόροι.Εξάλλου ο ήλιος και ο άνεμος ανήκουν σε όλους μας και όχι στις πολυεθνικές άρα δεν είναι ούτε ηθικό ούτε δίκαιο ούτε οικονομικά συμφέρον να τους τα εκχωρήσουμε.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου λοιπόν, ημέρα του βουνού, ας τα σκεφτούμε όλα αυτά είτε πάμε βόλτα στο βουνό είτε όχι.
ΕΠΠΟΧΙ

Latest..

Χρ.Στεφανάδης: Παραπλανητική διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων με το όνομα του

ΙΚΑΡΙΑ: Θύμα επιτήδειων φέρεται να έπεσε ο Βουλευτής του Νομού Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, αφού όπως τον ενημέρωσαν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων … [Read More...]