Εργα ύψους 2,73 εκ. ΕΥΡΩ για αντιμετώπιση της λειψυδρίας- σύσκεψη χωρίς τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

ΧΙΟΣ :

Σύσκεψη για τη λειψυδρία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3/2/23, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη όπου παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΧ για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και με δεδομένο ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου απογοητευτικές είναι οι βροχοπτώσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ Βασίλης Μυριαγκός και Πέτρος Καλογεράκης, καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Μετανάστευσης και Βουλευτή Χίου της ΝΔ Νότη Μηταράκη, Φιλόδωρος Βιτέλλας.
Απόφαση για σύσκεψη είχε πάρει και το ΔΣ της ΔΕΥΑ Νήσου Χίου σε έκτακτη συνεδρίασή του, όπου θα καλούσαν εκτός των παραπάνω και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Ανδρέα Μιχαηλίδη, που φαίνεται πως δεν κλήθηκε από το Δήμαρχο.
Οπως φαίνεται και από τις κοστολογημένες προτάσεις της ΔΕΥΑΧ το κύριο βάρος πέφτει στις αφαλατώσεις, ενώ ένα σημαντικό κονδύλι ύψους 0,5 εκ. ΕΥΡΩ προτείνεται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μήπως και μπορέσει η ΔΕΥΑΧ να ανασάνει με τα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιμένουν επίσης και στην υδρογεώτρηση στη Βολισσό, παρά το ότι χρειάζεται να αναζητήσουν πολύ βαθιά νερό και ενώ τα πηγάδια στον κάμπο της  Βολισσού ξεραίνονται…
Ορίστηκε επίσης εκ νέου συνάντηση εντός Φεβρουαρίου, όπου θα κληθεί και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης.
Οπως φαίνεται από εκεί αναμένεται να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για τις δράσεις που προτείνονται.
Ενδιαφέρον έχει το ευχολόγιο για τα φράγματα ” συζητήθηκε η επιτάχυνση των ενεργειών για την ολοκλήρωση και αξιοποίηση φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι, Κοντού, Σαραπιού) και κάθε άλλου πρόσφορου μέτρου…”.
Ακολουθεί ο κατάλογος με τις προτάσεις της ΔΕΥΑΝΧ:
1. Υλικά και ανταλλακτικά προληπτικής συντήρησης εγκαταστάσεων (αφαλατώσεων, γεωτρήσεων κλπ) 120.000€
2. Μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού παραγωγής 600κμ/ημ (μαρίνα Νοσοκομείου) 75.000€
3. Εντατική καμπάνια ενημέρωσης για εξοικονόμηση και ληφθέντα μέτρα 35.000€
4. Έκτακτο προσωπικό για οχήματα και νυχτερινές βάρδιες (6 μήνες – 7 άτομα) 60.000€
5. Μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού 1200κμ/ημ (Θόλος) 450.000€
6. Διυλιστήριο για φράγμα Κατράρη 1300κμ/ημ 150.000€
7. Μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού 200κμ/ημ (Λιμένας Λιθίου) 500.000€
8. Υδροφόρο όχημα μικρών διαστάσεων για τροφοδοσία σε δυσπρόσιτες γειτονιές 70.000€
9. Μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού 200κμ/ημ (Λιμένας Χίου) 450.000€
10. Υδροφόρο όχημα μεγάλης χωρητικότητας για τροφοδοσία οικισμών όπου υπάρχει έλλειψη 200.000€
11. Υδρογεώτρηση στη Βολισσό (Μαλαγγιώτης) 120.000€
12. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών net metering για κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους 500.000€.
Στο βίντεο η παρουσίαση των προβλημάτων της λειψυδρίας και των μέτρων που προτείνει η ΔΕΥΑΧ νήσου Χίου από τον Πρόεδρο του ΔΣ και δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Μυριαγκό στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Περίμετρος».

Latest..

Πολιχνίτος, το μουσείο που πληγώσαμε

ΛΕΣΒΟΣ: Ποιός είναι εκείνος που έχει περιδιαβεί στο χωριό μας και δεν έχει εντυπωσιαστεί από τα μοναδικής ομορφιάς σπίτια του, με τα εξαιρετικά πελεκητά διακοσμητικά και τους … [Read More...]

Λήμνος- Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου : “Δήμαρχε δώστε εντολή για αθόρυβα πυροτεχνήματα στην φετινή Ανάσταση”.

ΛΗΜΝΟΣ: Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την Ανάσταση, κατά την οποία συνηθίζεται να ρίχνονται πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.  Πολλά κατοικίδια ζώα είναι κροτοφοβικά και … [Read More...]

Η… επιστροφή του Φώτη

ΧΙΟΣ : Αντί μνημοσύνου για τα 59 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Αγγουλέ (26 προς 27 Μαρτίου 1964) και μιας και πλησιάζει η εβδομάδα των παθών και το Πάσχα, αντιγράφουμε μέρος … [Read More...]