ΚΑΛΥΜΝΟΣ:
*Γεώργιος Θεοφίλου Πατέλλης(Ομότιμο Μέλος του Τ.Ε.Ε.)(γεν 1948)
Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από το θάνατο του αείμνηστου Μαθηματικού Γεωργίου Αυγουστίνου, και το δημοσίευμα του kalymnos-news.gr, θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να αναφερθώ στους 3 Καθηγητές μου, που καθόρισαν την πορεία μου.
“Ευποιίας ης έτυχες, μνημόνευε” (Αρχαίο γνωμικό)
Όταν ο κύκλος της ζωής πλησιάζει να κλείσει, τότε συχνά στη σκέψη του κανείς αναπολεί τα μικρά ή μεγάλα βιντεάκια των διαφόρων φάσεων της ζωής του. Μέσα σε αυτά κανείς θυμάται και ξεχωρίζει τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εν γένει προσωπική πορεία και σταδιοδρομία του.
Διαβάζοντας την αναφορά του kalymnos-news.gr για την συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του Καθηγητή Μ.Ε. Γεωργίου Αυγουστίνου, μου ήρθαν στη μνήμη μου όσα πράγματα με συνέδεαν με τους 2 Μαθηματικούς μου στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο και Λύκειο : Τον αείμνηστο Γεώργιο Αυγουστίνο και τον αείμνηστο Αντώνη Μαμμή.Μου ήρθε στο μυαλό το αρχαίο γνωμικό : “ευποιίας ης έτυχες, μνημόνευε”
Είχαν διοριστεί και οι δύο όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Ήταν βέβαια γνωστοί με τον συνταξιούχο τότε Πατέρα μου λόγω ίδιας ειδικότητας. Δεν ξέρω εάν ήταν αυτός μόνο ο λόγος που μου είχαν και οι δύο ιδιαίτερη αδυναμία.
Τον Ιανουάριο του 1963 έφυγε από την ζωή ξαφνικά ο Πατέρας μου. Εκείνη την περίοδο είχα μείνει μόνος μου με την Μητέρα μου και την μία μου αδερφή ( τα άλλα μου αδέρφια έλειπαν για σπουδές). Τότε αναλαμβάνουν και οι δύο Μαθηματικοί μου την ψυχολογική μου στήριξη ! Για αρκετό χρονικό διάστημα δεν άφηναν διάλειμμα που να μην βρίσκονται δίπλα μου, πότε μαζί και πότε εναλλάξ ! Δεν έκρυβαν την χαρά τους για όποιαδήποτε επιτυχία μου ! Πώς να ξεχάσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση που αισθανόμουν όταν ο αείμνηστος Γιώργος Αυγουστίνος μας δίδασκε Κοσμογραφία και τις περίεργες ασκήσεις που μας έδινε για να λύσουμε ! Πώς να ξεχάσω τις Ασκήσεις των Γεωμετρικών Τόπων στην Στερεωμετρία και την μοναδική απεικόνιση με κιμωλία στον Πίνακα της Τάξης που σχεδίαζε σε τρισδιάστατη μορφή ο αείμνηστος Αντώνης Μαμμής !
Το Πατρικό ενδιαφέρον τους δεν κράτησε μόνο μέχρι την αποφοίτησή μου από το Λύκειο, αλλά συνεχίστηκε και μετά !
Όταν πήρα το Δίπλωμά μου είχαν ενημερωθεί και οι δύο. Ο αείμνηστος Γιώργος Αυγουστίνος είχε ενημερωθεί πότε παρουσιαζόμουν στον Στρατό Ξηράς !Παρουσιάστηκα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως στην Κόρινθο, επιλέχθηκα για Υ.Ε.Α. Τεχνικού Σώματος και από εκεί στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Τεχνικού Σώματος στην Πάτρα.Σε όλες μου τις μεταθέσεις με παρακολουθούσε.Δεν θα ξεχάσω την χαρά του όταν με είδε στην Κάλυμνο Δ.Ε.Α.(ΤΧ), που είχα έρθει για ολιγοήμερη άδεια πριν φύγω για την Μονάδα μου…!Ήταν άνθρωπος που μόνο βοηθούσε…!Αιωνία τους η μνήμνη !
Ένας τρίτος Καθηγητής μου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική μου πορεία, ήταν ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου (Ομότιμος σήμερα) Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Δημήτριος Κουρεμένος.Το 1975 , σαν Πρόεδρος του Γραφείου Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων του Π.Ν.( Γ.Ε.Τ.Ε.Ν.) με επέλεξε (παρουσία επιτροπής Αξίωματικών) και με τοποθέτησε στον Γ´Κλάδο του Γ.Ε.Ν. στην Κατηγορία Α.Τ.3 Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων.Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ρόλο που έπαιξε το Γ.Ε.Τ.Ε.Ν υπό την Προεδρεία του Καθηγ. Δημ.Κουρεμένου στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Π.Ν. και στην παροχή εισηγήσεων προς την Ηγεσία του Π.Ν. για κρίσιμα θέματα σχεδιασμού!