Ζημιές στον ελαιώνα των Λουτρών και σε άλλες περιοχές – Αυτοψία του Τμήματος Αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ

ΛΕΣΒΟΣ:
Δελτίο τύπου από το Τμήμα Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου αποτελούμενο από τον συντονιστή του Στρατή Νικολάου τα μέλη Ορέστη Μεταξά και Δημήτρη Γιασσά γεωπόνο, επισκέφθηκαν τον ελαιώνα της περιοχής των Λουτρών. Η επίσκεψη έγινε με την παρουσία του κοινοτάρχη του Δ.Δ. Λουτρών Βασίλη Μαμώλη και του γεωπόνου Θεόδωρου Αγγελέλλη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ακαρπία στον ελαιώνα και τα πιθανά αίτια αυτής.
Από την εξέταση των ελαιοδένδρων διαπιστώθηκε ότι πολλές ελιές μετά το δέσιμό τους έχουν πέσει στο χώμα, η ανθοφορία έχει ξεραθεί ή δεν έχει γίνει η καρπόδεση και πάρα πολλά δέντρα έχουν μείνει χωρίς καθόλου καρπό. Το ποσοστό της απώλειας παραγωγής δεν μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς επί πλέον στοιχεία, όμως φαίνεται ότι είναι σημαντικό. Τα πιθανά αίτια αυτού του φαινομένου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων που συνόδευαν το κλιμάκιο, πρέπει να οφείλονται σε κλιματικούς παράγοντες και συγκεκριμένα στις μεγάλες διαφορές της θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και ημέρας τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις ημέρες του Πάσχα.
Μετά από τις διαπιστώσεις αυτές καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια και κάθε άλλο αρμόδιο να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να επισκεφθούν άμεσα την περιοχή των Λουτρών αλλά και άλλες περιοχές του νησιού, που σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει το ίδιο φαινόμενο (π.χ. Κλειού, Πολιχνίτου). Αναμένουμε την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ για την τεκμηρίωση της απώλειας και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών. Αυτό σύμφωνα, μετά από επικοινωνία που είχαμε με στελέχη του Οργανισμού θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Καλούμε το Υπουργείο και την Περιφέρεια εκτός από την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών να εξετάσουν με ειδική επιστημονική επιτροπή τα αίτια της χαμηλής απόδοσης του Λεσβιακού ελαιώνα τα τελευταία χρόνια, να εντοπίσουν τα αίτια του φαινομένου, να θωρακίσουν τον Λεσβιακό ελαιώνα από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και να καθοδηγήσουν σωστά τους ελαιοπαραγωγούς στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Καλούμε επίσης την κυβέρνηση και το Υπουργείο να διατηρήσουν τον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, να στελεχώσουν τον Οργανισμό με το απαραίτητο γεωτεχνικό και διοικητικό προσωπικό, να αναμορφώσουν την λειτουργία του και τον κανονισμό του και να αυξήσουν το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης, σε σταθερή ετήσια βάση, ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει, στα αίτια αποζημίωσης και την απώλεια της παραγωγής από ακραίες καιρικές συνθήκες που οφείλονται στην κλιματική κρίση.
Με την ευκαιρία αυτή, επειδή πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι η εμφάνιση του δάκου είναι έντονη στον ελαιώνα και επειδή οι κλιματικές συνθήκες μέχρι τώρα σε αντίθεση με πέρυσι εννοούν την ανάπτυξή του καλούμε την Περιφέρεια να μην επαναπαυθεί στην περυσινή επιτυχή αντιμετώπισή του. Πρέπει κα εφέτος να σχεδιάσει την εκτέλεση της εργασίας έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να διαφυλάξει τόσο την διαφαινόμενη μέτρια παραγωγή όσο και την ποιότητα και την ασφάλεια του παραγόμενου ελαιολάδου.
Τέλος, σε συζήτηση που έγινε στα Λουτρά με ελαιοπαραγωγούς, φάνηκε η έντονη αγωνία τους για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιολάδου. Τέθηκαν πολλά ζητήματα όπως η χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης, η ανάγκη συντήρησης των αγροτικών δρόμων του νησιού μας, η αναγκαιότητα σύνδεσης της ΚΑΠ και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης με τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες, η ύπαρξη περισσότερων κινήτρων για την δημιουργία συλλογικών σχημάτων (Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών), η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η επαρκής στελέχωση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και η δημιουργία ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου που θα εξασφαλίζει δίκαιο εισόδημα στους παραγωγούς και θα εγγυάται ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.

Latest..

Η Αλία Ίσσα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα συμμετάσχει στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

ΛΕΣΒΟΣ: Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εστιάζει το μήνυμά της στη δύναμη της ένταξης σε τρεις τομείς: την υγεία, την … [Read More...]

Κοφινάς- Σήφι τιμά το 1821

ΧΙΟΣ : Μια επετειακή τοιχογραφία, σχετική με την επανάσταση του 1821, θα παρουσιάσει την Κυριακή στις 6.30 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφι- Κοφινά.Πρόκειται για … [Read More...]