Η Γαλλία ετοιμάζεται για δίωρες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά – Το σενάριο που τρομάζει

ΙΚΑΡΙΑ: Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Γαλλία εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παρουσίασε ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας ηλεκτρισμού της χώρας (RTE), Thomas Veyrenc, εξηγώντας τι θα μπορούσαν να περιμένουν οι καταναλωτές αυτόν το χειμώνα.Ένα βασικό σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την προμήθεια, αλλά ένας ψυχρότερος χειμώνας από το κανονικό θα μπορούσε να οδηγήσει τα εργοστάσια να κλείσουν ορισμένες από τις γραμμές παραγωγής τους, ή να σταματήσουν την παραγωγή για μία ημέρα της εβδομάδας. Ένα πιο ακραίο σενάριο, αφορά στο να μην επαρκούν οι εθελοντικές μειώσεις από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Γάλλοι πολίτες μπορεί να πρέπει στη δυσκολότερη περίπτωση να μένουν δύο ώρες την ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η RTE, περιέγραψε το πώς θα μπορούσε να είναι ένας ακραίος χειμώνας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για μια σκληρή αλλαγή, μετά τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τις χώρες της ΕΕ.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «θα ζητήσουμε οικειοθελείς μειώσεις της κατανάλωσης, πρώτα από όλα από τις εταιρείες με τις οποίες υπογράφουμε συνεργασίες».
Ο Veyrenc κατέστησε σαφές ωστόσο ότι το χειρότερο σενάριο είναι «πολύ απίθανο» και ότι δεν είναι δυνατή η διακοπή λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε ένα κονδύλι 45 δισεκ. ευρώ
Εντωμεταξύ, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε ένα κονδύλι 45 δισεκ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί το 2023 για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, το ποσό αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί από το φθινόπωρο του 2021 για όλα τα μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης.
«Για να αποφύγουμε τις αυξήσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, οι οποίες δεν θα ήταν βιώσιμες, πρόκειται να επεκτείνουμε, το 2023, τον μηχανισμό της ασπίδας των τιμολογίων για όλα τα νοικοκυριά, τις κοινωνικές κατοικίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους μικρότερους δήμους», δήλωσε χθες παρουσιάζοντας τις προτάσεις η Μπορν.
Με την τιμολογιακή ασπίδα, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα περιοριστεί στο 15% για τους Γάλλους αντί για 120%”, υπενθύμισε η πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι μαζικές αυξήσεις που αναφέρθηκαν ως παραδείγματα “δεν είναι θεωρητικές, είναι η πραγματικότητα αυτού που βιώνουν δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία ή τη Γερμανία”,
Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, παρά τις έκτακτες δαπάνες δεν τίθεται θέμα μη επίτευξης του στόχου για το έλλειμμα, ο οποίος έχει οριστεί στο 5% του ΑΕΠ το 2023.
Πηγή: ieidiseis.gr

Latest..

Κύπρος – Ελλάδα 1-0

ΙΚΑΡΙΑ : Η εθνική μας γνώρισε την πρώτη της ήττα για τον θεσμό του Nations league σε έναν αγώνα που για την ίδια ήταν αδιάφορος, αφού είναι στην πρώτη θέση του ομίλου. Η … [Read More...]

Η πρωτιά αύξησης του ΕΣΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο και η πρόταση του Αν. Υπουργού για διεξαγωγή ημερίδας

ΛΕΣΒΟΣ:  Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχθηκε σήμερα στο  γραφείο του στη Περιφέρεια τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων … [Read More...]