Η Ευαγγελία τότε… η Μαρία σήμερα, η Μυτιλήνη και το πιστοποιητικό! Ανθρώπινες ιστορίες…

ΛΕΣΒΟΣ:

Ιστορίες Μικρασιατών προσφύγων-3Ανθρώπινες ιστορίες
Το πιστοποιητικό, της εν Μυτιλήνη Κοινότητος Περγάμου με αρ. πρωτοκόλλου 2807 και ημερομηνία 17 Ιουλίου 1929 αναφέρει ότι:
«Ο πρόεδρος της Κοινότητος Περγάμου πιστοποιεί ότι η Ευαγγελία Κωνστ. Νικοδήμου, νόμιμος θυγάτηρ του Κωστή Νικοδήμου και της Χρυσάνθης Κ. Νικοδήμου, το γένος Ιωάννου Χιωτέλλη, πρόσφυξ εκ Περγάμου Μ. Ασίας, ηλικίας ετών 17, άγαμος, αναχωρεί με την συγκατάθεσιν των γονέων της εις Γαλλίαν, ίνα νυμφευθή μετά του Μιχαήλ Νικολάου Μιναίδου.
Τη αιτήσει του πατρός της Κωνστ. Νικοδήμου χορηγείται το παρόν, ίνα τη χρησιμεύση όπου δει.
Υπογράφει ο πρόεδρος της κοινότητος Περγάμου κ.  Γεώργιος Κ. Χονδρονίκης και εν συνεχεία επικηρούται το γνήσιον της υπογραφής στις 2-8-1929 από τον τότε Δήμαρχο Μυτιλήνης».
78 χρόνια μετά και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2007, η κόρη της νεαρής τότε Ευαγγελίας, κ. Μαρία Μηναίδου με τον σύζυγό της τον Ιταλό κ. Buonomo Joshef βρίσκονται για διακοπές στη Μυτιλήνη και έρχονται στη Σκάλα Λουτρών, επισκέπτονται το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», εντυπωσιάζονται και την επόμενη χρονιά γινόμαστε αποδέκτες όλων των κειμηλίων της μητέρας της Ευαγγελίας από την Πέργαμο, μεταξύ των οποίων και το πιστοποιητικό της φωτογραφίας το οποίο φυλάσσετε στο Μουσείο. 
Έκτοτε έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τους καλοκαιρινούς μήνες τη Σκάλα Λουτρών και έχουν δημιουργήσει οικογενειακές φιλίες με τους κατοίκους του οικισμού και με τον Σύλλογο μας.
Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο κ. Buonomo Joseph με την σύζυγο του κ. Μαρία Μιναίδου, το 2015, συμμετέχοντας στις πρόβες τραγουδιών που προορίζονταν για την Μικρασιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου με τίτλο «Επάρ Σινιά Νυφούλα μου». 
Δημήτρης Παπαχρυσός

Latest..

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο την αναγέννηση της χώρας με την κοινωνία στο προσκήνιο»

ΙΚΑΡΙΑ: Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και το σύνθημα “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό”, υποδέχθηκαν οι 5000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τον Νίκο Ανδρουλάκη, πριν από … [Read More...]

Κατιμέρια ανεβατά από τη Λήμνο

ΛΗΜΝΟΣ: Η κ. Μαρία Μαρκάκη-Γκαράλη ξέρει από καλό κρασί. Στο οικογενειακό οινοποιείο τους στο Κουρούνι της Λήμνου παράγουν μοναδικά κρασιά με βάση τις ντόπιες … [Read More...]

Κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα και σταθμούς αυτόματης φόρτισης ανακοίνωσε ο Δήμος Ικαρίας

ΙΚΑΡΙΑ: Εγκρίθηκε κι έλαβε Απόφαση Ένταξης ένα ακόμα έργο που διεκδίκησε ο Δήμος Ικαρίας μέσα από την Πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε … [Read More...]