Η προτομή του Θεόφιλου στην Πετρούπολη

ΛΕΣΒΟΣ:

Ο Πολιτιστικός σύλλογος των Μυτιληνιών της Πετρούπολης «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ¨» τοποθέτησε την προτομής του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, στο πάρκο στη συμβολή 25ης Μαρτίου και Κωνσταντινουπόλεως, Πετρούπολη, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την μέγιστη προσφορά του στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.Με την ανέγερση αυτής της εικαστικής πρωτότυπης προτομής ο σύλλογος των Μυτιληνιών της Πετρούπολης εκπληρώνει ένα όνειρο πολλών ετών ως επισφράγιση της πολυετούς προσφοράς του για τον πολιτισμό στην πόλη της Πετρούπολης με την διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης και την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς της γενέτειρας μας την Λέσβο.
Ο κ. Σταύρος Αγορταστός αναφέρει:
“Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα πινέλα του τα κουβαλούσε στο σελάχι του, εκεί που οι πρόγονοί του ‘βάζαν τις πιστόλες και τα μαχαίρια τους. Τριγύριζε στα χωριά της Μυτιλήνης και τα χωριά του Πηλίου και ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε ό,τι του παράγγελναν, για να βγάλει το ψωμί του. Τον αποκαλούσαν αλαφροΐσκιωτο γυρολόγο, παλαβό, αχμάκη, τον περιέπαιζαν και τον κορόιδευαν!!
Αυτός ήταν που το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε ως τον Έλληνα αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, τον “παρθένο μαθητή των αισθήσεων”, ο οποίος, κατά τον Οδυσσέα Ελύτη “έδωσε έκφραση πλαστική στο αληθινό μας πρόσωπο”.
Αυτός που ο Τεριάντ, μεγάλος πατριώτης και εμπνευστής κορυφαίων δημιουργών του 20ου αιώνα, ανακάλυψε και προσέδωσε κύρος στο έργο του, κινώντας το ενδιαφέρον της Ευρώπης, των διανοουμένων της εποχής .
Ο “εν ξιφήρεις” φουστανελάς μπήκε στις αίθουσες του πιο λαμπρού μουσείου.
Οι Λουδοβίκοι συναντήθηκαν με τον Αντώνη Κατσαντώνη, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Μέγα Αλέξανδρο, την Αρετούσα.
Έργα απλά, ελεύθερα, γεμάτα φως, σοφία και γλαφυρότητα. Έργα που εδραίωσαν τον Θεόφιλο πρωτοπόρος της λαϊκής αυτής τεχνοτροπίας.
Ο Σεφέρης περιγράφοντας την καλλιτεχνική πορεία και την ζωή του Θεόφιλου αναφέρει, «Θυμούμαι πάντα τον Θεόφιλο, όταν συλλογίζομαι τον Μακρυγιάννη».
– Αυτός είναι, ο δικός μας Θεόφιλος!!! Ο Θεόφιλος που η προτομή του από χθες, έχει τον δικό της τόπο στο μικρό παρκάκι στην Πετρούπολη.
– Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληναίων Πετρούπολης ‘’Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ’’, στον πρόεδρο του Βαγγέλη Ντούλα και στον Δήμαρχο της Πετρούπολης!

Latest..

Ανοιχτή παιδαγωγική εκδήλωση: Από τη δημοκρατική τάξη στην τάξη κοινότητα. Τεχνικές και Εργαλεία μια συνεργατικής τάξης

ΙΚΑΡΙΑ: Η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και η Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας την Παρασκευή 27/5 και το Σάββατο 28/5 διοργανώνουν ανοιχτή παιδαγωγική εκδήλωση με θέμα: «ΑΠΟ ΤΗ … [Read More...]

Ερώτηση για την μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ

ΙΚΑΡΙΑ: Θεσσαλονίκη, 20/01/2022 Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών Κύριε Υπουργέ, Κατόπιν της προσφάτου συγκλήσεως … [Read More...]

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο την αναγέννηση της χώρας με την κοινωνία στο προσκήνιο»

ΙΚΑΡΙΑ: Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και το σύνθημα “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό”, υποδέχθηκαν οι 5000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τον Νίκο Ανδρουλάκη, πριν από … [Read More...]

Κατιμέρια ανεβατά από τη Λήμνο

ΛΗΜΝΟΣ: Η κ. Μαρία Μαρκάκη-Γκαράλη ξέρει από καλό κρασί. Στο οικογενειακό οινοποιείο τους στο Κουρούνι της Λήμνου παράγουν μοναδικά κρασιά με βάση τις ντόπιες … [Read More...]

Κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα και σταθμούς αυτόματης φόρτισης ανακοίνωσε ο Δήμος Ικαρίας

ΙΚΑΡΙΑ: Εγκρίθηκε κι έλαβε Απόφαση Ένταξης ένα ακόμα έργο που διεκδίκησε ο Δήμος Ικαρίας μέσα από την Πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε … [Read More...]