«Θεριά» οι τούνες που έφεραν τα καλύμνικα καΐκια

ΚΩΣ:
Αδύνατον να μπορέσουν να διαχειριστούν, έστω και πέντε άτομα, τα τεράστια ψάρια που έβγαλαν στην επιφάνεια τα παραγάδια των Καλύμνιων ψαράδων, τους πελώριους τόνους, άνω των 300 κιλών, που αυτή την περίοδο περιδιαβαίνουν τις θάλασσες απ’ άκρη σ’ άκρη του Αιγαίου, για το ψάρεμα του τόνου και του ξιφία.

Σκληρή η δουλειά, αδύνατον να κατανοήσει κανείς πόσο δύσκολη είναι η ζωή του ψαρά  μέσα στο καΐκι, καθώς αγωνίζεται για να φέρει στην επιφάνεια τεράστια ψάρια. Όμως η ικανοποίηση και η περηφάνια, όταν ξεφορτώνουν το πολύτιμό τους φορτίο και μαζεύεται ο κόσμος για το θαυμάσει, τους κάνει να ξεχνούν τα ξενύχτια και την μάχη με τη θάλασσα και τα μεγάλα πελαγικά ψάρια, ειδικά όταν στο λιμάνι τους περιμένουν οι οικογένειές τους και ειδικά τα παιδιά τους, καθώς γυρνάνε από τα μακρινά νερά, του Καρπάθιου Πελάγους, των Κυκλάδων, της Κύπρου και από άλλα  μακρινά και δύσκολα νερά, που ξέρουν όμως πολύ καλά να «τα δαμάζουν».

Οι Καλύμνιοι ψαράδες, τόσο εκείνοι που αλιεύουν τα μεγάλα πελαγικά ψάρια, όσο και εκείνοι της παράκτιας αλιείας, οι «φύλακες» των Ιμίων, είναι οι φρουροί του Αιγαίου, η παρουσία των οποίων διασφαλίζει την ελληνικότητα των θαλάσσιών μας συνόρων απέναντι σε οποιεσδήποτε επιβουλές, από όσους αρνούνται το Διεθνές Δίκαιο και ακολουθούν τις πρακτικές των «τρομοκρατών» της περιοχής.

Πηγή: «Παλμός της Καλύμνου»

Latest..

Γ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ: ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΧΙΟΣ : Στην θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα εκπαίδευσης που έγινε στις 2 Ιουλίου ,η παράταξη μας πρότεινε ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν από … [Read More...]

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑΛ

ΧΙΟΣ : Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στη ΒΙΑΛ. Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις.   … [Read More...]