Ιστορική στιγμή: Οι &.27&. χορηγούν σε Ουκρανία – Μολδαβία καθεστώς χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ

ΚΩΣ: Να χορηγηθεί στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υπό ένταξης χώρας στην ΕΕ συμφώνησαν οι “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται στην ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις αιτήσεις των τριών χωρών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.

Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις.
To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία όταν οι προτεραιότητες που προσδιορίζονται από την γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αίτηση ιδιότητας μέλους της Γεωργίας απαντηθούν.
Τέλος, αναφέρεται ότι η πρόοδος της κάθε χώρας όσον αφορά την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξαρτηθεί με βάση την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη.
Το ανακοίνωσε επισήμως με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
“Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία. Μία ιστορική στιγμή. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα κομβικό βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρτητήρια Βολόντιμιρ Ζελένσκι και Μάια Σαντού και λαοί της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ”.
Προσέθεσε επίσης ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες”.

Πρώτη αντίδραση ΖελένσκιΟ Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.
Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι “το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ”.
Και οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γεωργία υπέβαλε επίσης αίτηση για ένταξη, αλλά δεν έλαβε το καθεστώς υποψηφιότητας σήμερα Πέμπτη.
Τυπικά, ο δρόμος για την ένταξη στην ΕΕ είναι μακρύς και μπορεί να διαρκέσει χρόνια, γράφει σχετικά το Politico. Αλλά τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, οι ηγέτες της ΕΕ κινούνται με ταχύτητα ρεκόρ όσον αφορά την Ουκρανία και τη Μολδαβία — εν μέρει πρόκειται για μια προσπάθεια να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο άμεσες απειλές από τη Μόσχα.
Ωστόσο, μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να ενταχθεί τελικά κάποια χώρα στην ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες συνεργάζονται με την καθεμία για να εφαρμόσουν τις μυριάδες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη τους σημειώνεται από το Politico.
Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη.Για “ιστορική απόφαση” κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία των “27” ηγετών της ΕΕ να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.
“Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη.
Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει” αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ.
“Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους” προσθέτει.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση “ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές”.

Σύμφωνοι ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, ενώ από την πλευρά του ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε τάχθηκε υπέρ με την προϋπόθεση να υπάρχει η πιθανότητα να ληφθούν αποφάσεις.
https://www.thetoc.gr/politiki/article/oi-27-xorigoun-se-oukrania—moldabia-kathestos-upo-entaxis-xoras-stin-ee/

Latest..

Κορωνοϊός: 30.218 θάνατοι στην Ελλάδα

ΙΚΑΡΙΑ : Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 9 νεκρούς και 3 από προηγούμενες ημέρες. Έτσι φτάσαμε στο σύνολο πλέον τους 30.218 θανάτους από την αρχή της πανδημίας τον Φεβρουάριο του … [Read More...]

Μ. Κακαλή, πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ: Δεν αρκεί η εκ των υστέρων υποστήριξη θυμάτων βίας, αλλά η ενεργή παρέμβαση και αποτροπή τέτοιων φαινομένων

ΛΗΜΝΟΣ: Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ και στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΚΕΔΕ, της Γενικής Γραμματείας … [Read More...]

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Στήριξη Ουκρανίας-Διαδικασίες ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας

ΙΚΑΡΙΑ: Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή τους «για όσο χρόνο χρειαστεί» απέναντι στην «αγριότητα» της Μόσχας, η οποία … [Read More...]