Κακοκαιρία στην Ικαρία – Καταστροφές και ζημιές από την ισχυρή βροχόπτωση

ΙΚΑΡΙΑ: Σφοδρή κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις “χτύπησε” την ΙκαρίαΤο πρωί Πέμπτης 8/12/2022 ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το νησί της Ικαρίας με τα φαινόμενα να “δείχνουν τα δόντια” τους περισσότερο στο νότιο τμήμα. Συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης και αυξομειώσεις τάσης, κλειστοί δρόμοι από πτώσεις βράχων και πλημμύρες ήταν από τις βασικές ζημιές που αντιμετώπισε κυρίως το τμήμα από Άγιο Κήρυκο μέχρι τη Πλαγιά.
Συγκεκριμένα στον επαρχιακό δρόμο Ξυλοσύρτη προς Πλαγιά αλλά και στο Λιβάδι οι εικόνες ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς σημεία του δρόμου μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα φερτά υλικά και βράχια να κλείσουν τη διεύλευση οχημάτων. Μηχανήματα του Δήμου Ικαρίας και εργολάβοι της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έσπευσαν στα σημεία ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στον Ξυλοσύρτη
Δυστυχώς η έντονη βροχόπτωση έπληξε περισσότερο τον οικισμό Ξυλοσύρτη και με τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το Χρυσόστομο να προκαλέσουν ζημιές και πλημμύρες σε καταστήματα και σπίτια. Μηχάνημα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου άνοιξε τελικά τον δρόμο, με παρόντες τον Έπαρχο Ικαρίας, Γενούζο Παναγιώτη και τον σύμβουλο πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την Ικαρία, Κώστα Μαρκάκη. Πυροσβεστική, εθελοντές πυροσβέστες και πολίτες επιχειρούσαν μέχρι αργά. Στον οικισμό βρισκόταν και ο Δήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμπόγιας κοντά στους πληγέντες, για να γίνει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών. Οι εργασίες σταμάτησαν αργά το βράδυ μετά τις 12.00 μέχρι και που διανοίχτηκαν οι δρόμοι.

Κατάστημα στο Ξυλοσύρτη
Γεφύρι στο Ξυλοσύρτη
Πτώση τοιχίου Ξυλοσύρτης
Grader
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον οικισμό Ξυλοσύρτης στην Ικαρία, είναι το βίντεο από πλημμυρισμένο μίνι μάρκετ όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν τα νερά:

Η βροχή με αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Ευδήλου Ικαρίας στις 8/12/2022 ο όγκος της βροχής:

Εύδηλος 28.8mm = 28.8 λίτρα ανά τετραγωνικό / 28.8 τόνους ανά στρέμμα
Φύτεμα 32.6mm = 32.6λίτρα ανά τετραγωνικό / 32.6τόνους ανά στρέμμα
Ράχες Χριστός 33.2mm=33.2 λίτρα ανά τετραγωνικό /33.2τόνους ανά στρέμμα
Ράχες Πλατανίδι 27.1mm = 27.1ίτρα ανά τετραγωνικό / 27.1τόνους ανά στρέμμα
Αερ/μιο 31.0mm=31.0λίτρα ανά τετραγωνικό / 31.0 τόνους ανά στρέμμα

Προσοχή: Κίνδυνος στον επαρχιακό δρόμο από Ξυλοσύρτη προς Πλαγιά Ικαρίας
ΠΡΟΣΟΧΗ: Καταπτώσεις και πλημμυρισμένο οδόστρωμα στο οδικό τμήμα Ξυλοσύρτης-Κοσσοίκια
Πλημμύρες στην Ικαρία: Με μηχάνημα έργου grader άνοιξε ο δρόμος στο Ξυλοσύρτη
Κακοκαιρία στην Ικαρία: Αποκατάσταση βατότητας του οδικού δικτύου

Latest..

Συνάντηση Δημάρχου Λέρου Μ. Κόλια με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα για συνεργασία.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Αντιστράτηγο Νικόλαο Χιόνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας μετά … [Read More...]

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για το τραγικό συμβάν με τη συντριβή του αεροσκάφους της ΠΑ- Η συγκινητική ανάρτηση του Ν.Χαρδαλιά και το “Ήλιος θεός” που αφιέρωσε (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης  Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 … [Read More...]

Το νεκρό βρέφος στον Πολιχνίτο, η απαξίωση της δημόσιας φροντίδας υγείας. Η Μ. Κομνηνάκα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

ΛΕΣΒΟΣ: Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 30 Γενάρη, το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα. Συνομίλησε με τους γιατρούς και … [Read More...]

Λήμνος : O Ήφαιστoς μεθοδεύει τις αντιδράσεις του για την “κλοπή” του Πρωταθλήματος Μπάσκετ .Στην Αθήνα το Δ.Σ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Κ.(βίντεο+ η επίμαχη προκήρυξη)

ΛΗΜΝΟΣ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την “κλοπή” όπως αποδεικνύεται του Πρωταθλήματος Εφήβων Μπάσκετ  της Τ.Ε. ΕΟΚ Λέσβου. Το Δ.Σ του Ηφαίστου αφού κατέθεσε ένσταση πριν … [Read More...]