Καλλονή | Σώθηκε…λίγο πριν βουλιάξει!

ΛΕΣΒΟΣ:

Ρεπορτάζ | Θεόφιλος Μυζίκας/   θα είχαμε το βράδυ της Τρίτης 12.01 στην κεντρική Λέσβο, στο λεκανοπέδιο Καλλονής, με τα 2 ποτάμια της περιοχής να φτάνουν στα όρια τους!
Είναι αλήθεια οτι ο Γενάρης, είναι μήνας “δώρων” για την κεντρική Λέσβο, μιας και τα τελευταία χρόνια φέρνει χιόνια, πλημμύρες και ζημιές!
Πάντως, η Κεντρική Λέσβος, δικαιούται μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και μια πρώτη ευγνωμοσύνη σε αυτό τον νέο χρόνο, μιας και δεν “πνίγηκε” για ελάχιστα κυβικά νερού.
Ο ποταμός “Αχερών” που διασχίζει κατά μήκος της την Καλλονή και ο ποταμός “Τσικνιάς”, που βρίσκεται πριν την είσοδο της Αρίσβης, έφτασαν στα όρια τους, αλλά τελικά δεν έπνιξαν την Καλλονή!
Ο  δήμαρχος…με τις πιτζάμες!
Είναι γεγονός, πως πλέον εδώ στην Καλλονή, οι κάτοικοι έχουν καεί πολλάκις, οπότε το τρέξιμο υπο αυτές τις συνθήκες, είναι δεδομένο! Ωστόσο η βιασύνη του δημάρχου και η αγωνία του για τυχόν ακραίες και άσχημες εξελίξεις, τον έβγαλε απ’ το σπίτι με τις πιτζάμες.Ήταν απο την πρώτη στιγμή στου δρόμους, δίπλα στους υπαλλήλους του δήμου και τους συναδέλφους του, έχοντας αγωνία καθ’ όλη την διάρκεια των εξελίξεων!
Ο καθαρισμός του “Τσικνιά” και το…Νatura!
Μετά το τέλος του κόκκινου συναγερμού και της ταχυκαρδίας όλων, ήρθε η ώρα για την αυτοψία. Βλέποντας το σημείο που “έσπασε” ο Τσικνιάς αλλά και καθ΄όλη την διάρκεια του ρεπορτάζ όλα όαα συνέβαιναν , συμπεράναμε τα εξής:
Αρχικά οφείλουμε ένα μπράβο σε δήμο και περιφέρεια, που προ ημερών, κυριολεκτικά “έγλυψαν” τον Τσικνιά στο μεγαλύτερο μήκος του. Αυτό φάνηκε απο το γεγονός πως στα καθαρισμένα σημεά, το νερό δεν κολλούσε καθόλου στην ροή του.
Παράλληλα, συμπεράναμε οτι, τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά την πλημμύρα του 2016, άντεξαν και ανταποκρίθηκαν σωστά. Θυμίζουμε, το 2016 ο ποταμός “έσπασε” πνίγοντας κοπάδια προβάτων, περιουσίες και σπίτια στην Σκάλα Καλλονής.
Τέλος, αυτό που παρατηρήσαμε κυρίως, και το θεωρούμε άκρως σημαντικό, είναι το γεγονός πως στον ποταμό Τσικνιά, το πρόβλημα πάλι δημιουργήθηκε, περίπου 1 χιλιόμετρο πριν τις εκβολές του, στο σημείο δηλαδή που δεν καθαρίζεται, μιας και το απαγορεύει η νομοθεσία, ως χώρο Natura.
Το 2016, επίσης σε αυτό το σημείο υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα. Τώρα, λόγω των αντιπλημμυρικών, το πρόβλημα μεταβλήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω.
Η ανάγκη για εξεύρεση λύσης σε αυτό, κρίνεται αναγκαία.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο στη σελίδα του kalloninews.gr

Latest..

ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Λήμνου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Υψιπύλης για το το νέο ν/σ του Υπουργείου Παιδείας

ΛΗΜΝΟΣ: Όξυνση των ταξικών φραγμών στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας! Συμμετέχουμε όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 22/01 στις … [Read More...]

Ζωντανοί στο Τάρτι της Γέρας εντοπίστηκαν οι τρεις αγνοούμενοι αλλοδαποί που αναζητούνταν από το Λιμενικό Σώμα

ΛΕΣΒΟΣ: Ζωντανοί σε ακτή στο Τάρτι της Γέρας στη νότια Λέσβο βρέθηκαν οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνταν από το Λιμενικό Σώμα. Και αυτοί μαζί με τους άλλους 23 αλλοδαπούς … [Read More...]

Θ. Βαλσαμίδης: Ανάγκη για συμπληρωματικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και συντήρησης τμημάτων οδικού δικτύου στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ: Προς: Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου  κ. Κώστα Μουτζούρη Κοιν: Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Συμπληρωματικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας & συντήρησης επαρχιακού … [Read More...]

Δήμος Ικαρίας: Πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση επειγουσών πρόσκαιρων αναγκών λόγω Covid-19

ΙΚΑΡΙΑ: Την πρόσληψη προσωπικού συνολικά εφτά (7) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας που δεν θα ξεπερνά τις 5/7/2021, για την αντιμετώπιση των … [Read More...]