Κορονοϊός, δείκτης θετικότητας και σχολεία – Η αισιοδοξία των ειδικών και τα «αγκάθια»

ΛΗΜΝΟΣ: “Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που βλέπουμε αριθμό θανάτων κάτω από το 40. Είναι πολύ σημαντικό αυτό” είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στο MEGA για την πορεία της πανδημίας, συμπλήρωσε ότι “επίσης είναι σημαντικό ότι ο αριθμός στις εντατικές παρουσιάζει μια σταθερή μείωση. Ταυτόχρονα βλέπουμε όμως αύξηση νέων κρουσμάτων και αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις μας, διότι οποιοδήποτε βήμα χαλάρωσης γίνεται σημαίνει κυκλοφορία του ιού”.

Με το βλέμμα στο άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών
Ένα μεγάλο βήμα, γίνεται τη Δευτέρα, οπότε οι μικροί μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, μετά από 2 μήνες παραμονής στο σπίτι με τηλεκπαίδευση.

Για κάποιους είναι ένα ριψοκίνδυνο βήμα.
Για άλλους, όπως ο καθηγητής γενετικής του Παν. Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης “τα σχολεία, είναι από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες που έχουμε, ειδικά αν μετρήσει κάποιος το κόστος που έχει η παραμονή των παιδιών πάνω από δύο μήνες στο σπίτι, νομίζω ότι ήταν απόλυτα σωστή η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν και οι επόμενες βαθμίδες, θεωρώ ότι είναι μικρό το ρίσκο. Διότι νομίζω ότι αυτό θα ανοίξει την κοινωνία. Όλες οι βαθμίδες… “Μιλώντας στo ΣΚΑΪ, ο κύριος Δερμιτζάκης μάλιστα, είπε θα μπορούσαν σύντομα να ανοίξουν και τα καταστήματα, αλλά με ραντεβού.
“Να σκεφτούμε τι θα κάνουμε στην καθημερινότητα. Θα έλεγα να κάνουμε ένα πλάνο για να ανοίξουμε τις δραστηριότητες. Εγώ λέω να ανοίξουν τα καταστήματα με ραντεβού, με το μήνυμα SMS. Αν δούμε ότι και τα Θεοφάνεια δεν έχουν μεγάλο κόστος, θα τα άνοιγα αμέσως μετά… Η κινητικότητα αυξάνει τα κρούσματα. Αλλά η κινητικότητα υπάρχει… Μια κοινωνία έχει πιο οργανωμένη λειτουργία και καλύτερο τρόπο να κρατήσει τα μέτρα, όταν έχει ρουτίνα και όχι όταν είμαστε σε ρυθμό διακοπών”.

Αισιοδοξία για ένα (σχεδόν) κανονικό καλοκαίρι
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερμιτζάκη, το φετινό καλοκαίρι, με τα τωρινά δεδομένα, θα μπορούσε να μας βρει σε -όσο γίνεται- πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Και εξήγησε:
“Είμαι γενικά αισιόδοξος, αν δεν δούμε μεγάλο κόστος από τις γιορτές. Από κει και πέρα είμαι αισιόδοξος γιατί επιταχύνεται ο εμβολιασμός, επομένως μετά το Μάρτιο θα έχουμε προστατευμένους τους περισσότερους ευπαθείς, επομένως το σύστημα υγείας δε θα επιβαρύνεται πολύ και το R0 όσο βελτιώνεται ο καιρός μειώνεται. Το Μάιο, μπορούμε με 30 – 40% ανοσία, να κρατήσουμε σχεδόν κανονικό καλοκαίρι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει το Σάββατο ο Γκίγκας Μαφιορκίνης, ο οποίος υποστήριξε ότι τον Μάιο θα μπορούσαμε να “ξεφορτωθούμε” τα ατομικά μέσα προστασίας. 
Μειωμένος ο δείκτης θετικότητας
Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας το Σάββατο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 2,1 με 36.683 τεστ. Ο δείκτης, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το 4. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για να πούμε με ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 έτσι ώστε ο χάρτης της Ελλάδας να γίνει «πράσινος. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική.
Ο δείκτης θετικότητας, είναι ίσως το σημαντικότερο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι επιστήμονες εισηγούνται τα όποια μέτρα και προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που γίνονται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται.

Latest..

Γνωστοποίηση διαδήλωσης με κωδικούς… taxisnet! – Πως θα παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι τις δαδηλώσεις

ΛΕΣΒΟΣ: Οριοθετημένους χώρους για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκεντρώσεις, προβλέπει εκτός των άλλων το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων, που … [Read More...]

Τι είναι οι «ψηφιακοί νομάδες»: Η νέα τάση στον τουρισμό, διεθνώς -Τι στοχεύει η Ρόδος, δείτε τι κάνει

ΛΗΜΝΟΣ: Ενέργειες για την προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» (digital nomads), που είναι η νέα παγκόσμια τάση στον τουρισμό που πήρε ώθηση μετά και την εκδήλωση της πανδημίας, … [Read More...]