Κραυγή αγωνίας από το επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας της Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ:
Ξαναέρχεται στη Βουλή το θέμα της επείγουσας ανανέωσης των συμβάσεων του επικουρικού και λοιπού προσωπικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, κ. Γιάννη Μπουρνού.
Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου και Το κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την επείγουσα ανάγκη ανανέωσης των συμβάσεων του επικουρικού και λοιπού προσωπικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου.
Στα πέντε (5) Κέντρα Υγείας της Λέσβου (Πολιχνίτου, Πλωμαρίου, Καλλονής, Άντισσας, Μυτιλήνης) προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών, οι οποίες υπολειτουργούσαν και κινδύνευαν με πλήρη κατάρρευση, προσλήφθηκε επικουρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το 2018-2019.
Οι προσλήψεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα αφενός την σημαντική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και αφετέρου συνέβαλαν στην εγκαθίδρυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επτά (7) προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και 3 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ που λήγουν το τελευταίο τρίμηνο του 2020 έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σε άλλες δομές υγείας στην Επικράτεια οι σχετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), που αφορούν σε υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας καθώς και οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, έχουν λάβει παράταση έως τις 31.12.2021. Ομοίως, έχουν παραταθεί και οι συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ.
Οι σχετικές συμβάσεις που αφορούν σε επικουρικό και λοιπό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου λήγουν σύντομα. Τυχόν απομάκρυνση αυτού του εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού θα οδηγήσει τα Κέντρα Υγείας σε αδυναμία λειτουργίας, σε μια περίοδο μάλιστα που η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά από τον Υπουργό Υγείας να ανανεωθούν οι συμβάσεις του επικουρικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και να ενισχυθούν με νέες προσλήψεις τομείς που παρουσιάζονται ελλείψεις, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Ανανέωση συμβάσεων επικουρικού και λοιπού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου».
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της υγειονομικής κρίσης, κατέστη σαφές προς όλους ότι η καλή και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας αποτελεί μονόδρομο για την επιτυχή αντιμετώπισή της. Εν όψει της δεύτερης φάσης εξάπλωσης του Covid–19, που αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, οι δημόσιες δομές της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που οφείλονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην υποστελέχωσή τους.
Στα υφιστάμενα πέντε (5) Κέντρα Υγείας του νησιού της Λέσβου (Κ.Υ. Πολιχνίτου, Κ.Υ. Πλωμαρίου, Κ.Υ. Καλλονής, Κ.Υ. Άντισσας, Κ.Υ. Μυτιλήνης) προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών, οι οποίες υπολειτουργούσαν και κινδύνευαν με πλήρη κατάρρευση, προσλήφθηκε επικουρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το 2018-2019. Οι προσλήψεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα αφενός την σημαντική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του και αφετέρου συνέβαλαν στην εγκαθίδρυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επτά (7) προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και 3 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ που λήγουν το τελευταίο τρίμηνο του 2020 έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.Περαιτέρω, σημειώνουμε ότι σε άλλες δομές υγείας στην Επικράτεια οι σχετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), που αφορούν σε υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας καθώς και οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, έχουν λάβει παράταση έως τις 31.12.2021. Ομοίως, έχουν παραταθεί και οι συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ.
Επειδή οι ανωτέρω συμβάσεις που αφορούν σε επικουρικό και λοιπό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του νησιού λήγουν σύντομα,
Επειδή η απομάκρυνση με το πέρας των συμβάσεων εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού θα οδηγήσει τα εν λόγω Κέντρα Υγείας σε σημείο πλήρους αδυναμίας λειτουργίας.
Επειδή, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί της Λέσβου, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, η διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού και η περαιτέρω ενίσχυσή του σε τομείς που παρουσιάζει ελλείψεις, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Επειδή η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου με το ποσό των 5.500.000 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Επειδή είναι απαραίτητη η αποσυμφόρηση του μοναδικού νοσοκομείου του νησιού, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών δημόσιας υγείας,
Eρωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Τι προτίθεται να πράξει με τις υφιστάμενες συμβάσεις του 2018-2019 που αφορούν σε επικουρικό και λοιπό προσωπικό;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να διατηρηθεί ή/και να αναβαθμιστεί το επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας της Λέσβου;
3) Η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου περιλαμβάνει την ανανέωση συμβάσεων επικουρικού και λοιπού προσωπικού που προσλήφθηκε το 2018-2019;
Ο ερωτών βουλευτήςΙωάννης Μπουρνούς

Latest..

7 τρόποι για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία ( ΗΕΩ)

ΧΙΟΣ : Η  ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ( ΗΕΩ)  είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης άνω των 50 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι τα κλειδιά για την … [Read More...]

Αφορολόγητο 2020: Ποιες e-αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι τέλος έτους

ΛΗΜΝΟΣ: Κάτι περισσότερο από δύο μήνες περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι να καλύψουν το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που υποχρεούνται να συγκεντρώσουν φέτος προκειμένου να … [Read More...]

Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων. Πόσα είναι στη Λέσβο; Ενημέρωση Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

ΛΕΣΒΟΣ: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε απόψε 715 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου … [Read More...]

Κορωνοϊός: 581 θάνατοι στην Ελλάδα

ΙΚΑΡΙΑ : Η επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ δείχνει 7 νέους θανάτους, σε σχέση με τη χθεσινή ενημέρωση. Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 715, και έτσι το νούμερο των κρουσμάτων … [Read More...]

«Χαοτική κατάσταση» και «πάρτι παρανομίας» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού

ΙΚΑΡΙΑ : Ο Κύριος Αυγενάκης σε σχετική Συνέντευξη Τύπου κατέδειξε μια εικόνα που δεν αρμόζει στην αθλητική οικογένεια, κατά τον ίδιο, με ευθύνη των Ομοσπονδιών. Σύμφωνα με … [Read More...]