Λέσβος: 5 Ρίχτερ, 8 Μποφόρ, 20 χιλ βροχής (προς το παρόν)- Πάμε για triple-double!!

ΛΕΣΒΟΣ:

Γράφει ο Ηρακλής Α. Σωτηράκης *Στη Λέσβο η γη βρυχάται, οι κάτοικοι ανησυχούν, οι σεισμολόγοι προβλέπουν ότι … δεν μπορούν να προβλέψουν, και όλοι περιμένουν στα σπίτια τους, πότε και αν θα κάνει μεγαλύτερο σεισμό, ή αυτό ήταν και πέρασε.
Με το επίκεντρο των σεισμών, μερικά μόλις χιλιόμετρα από τον οικισμό του Μολύβου, και της Πέτρας, φαίνεται ότι ελάχιστοι, όπως ίσως, ο πρώην δήμαρχος Μολύβου, και ο νυν δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ανησυχούν για το τι μπορεί να γίνει, αν, ω μοι γένοιτο, ξεκολλήσει κανένας βράχος από το κάστρο του Μολύβου, που χρόνια τώρα, όλοι λένε ότι χρειάζονται έργα αντιστήριξης, αλλά μέχρι σήμερα, τίποτε δεν έχει γίνει.
Αλλά και στο βράχο της Πέτρας, υπάρχουν σπίτια κολλημένα πάνω του, και γύρω από αυτόν. Και βέβαια, τούτη την ώρα δεν μπορεί να υπάρξει καμία δράση στήριξης των βράχων, όμως μήπως θα πρέπει να ληφθεί μία πρόνοια για την προστασία των κατοίκων, ιδιαίτερα τώρα, που μαζί με το σεισμό ήρθαν και ο βροχές και οι ισχυροί άνεμοι;
Γιατί είναι γνωστές οι κατολισθήσεις μικρών βράχων κάθε χρόνο από τις βροχές, πόσο μάλλον να έχουμε ταυτόχρονα διάβρωση λόγω βροχών και σεισμό. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι μηχανικοί του Δήμου, ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος που είναι πολιτικός μηχανικός, να προσομοιώσουν την πτώση των επικίνδυνων τμημάτων βράχων από το κάστρο του Μολύβου, και τον Βράχο της Παναγιάς της Πέτρας, να δουν ποια σπίτια κινδυνεύουν σε περίπτωση πτώσης, και να ζητήσουν από τους κατοίκους τους, να μην τα κατοικούν για τον επόμενο μήνα, μέχρι να ηρεμήσει το σεισμικό φαινόμενο και εν ανάγκη, ας ανοίξει ένα ξενοδοχείο να τους φιλοξενήσει με έξοδα του Δήμου.
Δεν πιστεύω πως είναι ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, απλά η άμεση παρουσία συνεργείων για καταγραφή ζημιών ΜΕΤΑ, το σεισμό. Υπάρχει ανάγκη να προστατευτούν και οι ζωές, όσων έχουν σπίτια κάτω από τους βράχους στο Μόλυβο, και την Πέτρα.
Αν όπως λένε οι σεισμολόγοι, μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τον κύριο σεισμό, θα ήταν κρίμα, λόγω της παράληψης των εργασιών στήριξης των βράχων, και της μη εκκένωσης των σπιτιών που θα κινδυνεύσουν από πιθανή πτώση βράχων, να υπάρξουν θύματα, που τώρα μπορούμε έστω και σε ένα ποσοστό να τα αποφύγουμε.
Κανένας δεν είναι μάγος, ούτε και ο σεισμός μας κάνει την τιμή να μας ενημερώσει πότε θα μας χτυπήσει και με πόση δύναμη, όμως, αφού μας δίνει το χρόνο, ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Με σεισμολογικές αναλύσεις, του τύπου «μπορεί» και «ίσως» και «πιθανόν», και με παθητική αναμονή, δεν κάνουμε τίποτε.
Ας πάρουμε κάποιο προληπτικό μέτρο, ΤΩΡΑ, για την περίπτωση που ο εγκέλαδος αποφασίσει να …μετακινήσει βράχους , στο μέγεθος φυσικά που μπορούμε να προβλέψουμε, έστω και κατά προσέγγιση, μία πιθανή καταστροφή. «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».
Η πρόληψη σώζει, όπως βέβαια σώζει και το απαράμιλλο χιούμορ του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, με την ανάρτηση του στο ΦΒ «5 Ρίχτερ, 8 Μποφόρ, 20 χιλ βροχής (προς το παρόν).Πάμε για triple-double, που λένε και οι μπασκετικοί.» Αλλά και το χιούμορ των απλών κατοίκων του νησιού που υποδέχονται τον εγκέλαδο με ένα παιδικό νανούρισμα, στη Μυτιληνιά διάλεκτο φυσικά.
«Κνίστου, κνίστου,κοματέ λ,σα τ βαρκούλα, σα καϊκέλ».
—–
Ηρακλής Α, ΣωτηράκηςΕπίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Πειραιά ε.τ.
(η φράση του τίτλου ανήκει στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο)

Latest..

Pre League ανδρών (18η αγωνιστική): Η αναμέτρηση Φλοίσβος – Α.Ε.Κ. κρίνει την απευθείας άνοδο και τα πλέι οφ

ΣΑΜΟΣ: Κέρκης Μαραθοκάμπου Σάμου, Φλοίσβος Παλαιού Φαλήρου και Ηρακλής Θεσσαλονίκης είναι οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που θα παλέψουν στα πλέι οφ για την άνοδο στην Volley … [Read More...]

Πρόεδρος Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας Ικαρίας: ”Γνωστοί Μπαχαλάκηδες” προσπάθησαν να αμαυρώσουν την Εθνική επέτειο

ΙΚΑΡΙΑ: Σε ένα δεικτικό σχόλιο προέβη ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας στην Ικαρία Γιάννης Σηφάκης, αναφορικά με την προσπάθεια κάποιων που όπως λέει στην … [Read More...]