Μάγεψαν τα Αγιοβασιλιάτικα Βαποράκια, 9 σκάφη από 6 ενορίες

ΧΙΟΣ :

Με τη συμμετοχή 4 μεγάλων πλοίων, άνω των 5 μέτρων και 5 μικρών, πραγματοποιήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς το έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων Βαπορακιών. Μετά την πανδημία, που το έθιμο έγινε διαδικτυακά, τα βαποράκια διαγωνίστηκαν στην Πλατεία Βουνακίου.
Στην όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χάρη στις ενέργειες του προσφυγικού Σωματείου «Φάρος Βαρβασίου» και του Δήμου Χίου που αθλοθέτησε το διαγωνισμό, συμμετείχαν πλοία από 5 ενορίες της πόλης της Χίου, καθώς και από το χωριό Καρυές.
Η κριτική επιτροπή ανέδειξε πρώτο το θωρηκτό «Παναγία Λέτσαινα» από την ομώνυμη συνοικία της πόλης.
Τη 2η θέση και 1η στα παινέματα κατέλαβε η φρεγάτα «Λήμνος» από την Αγία Παρασκευή Καστέλλου. Την 3η θέση το υποβρύχιο «Παπανικολής» από τον Αγιο Χαράλαμπο Βαρβασίου και την 4η θέση το θωρηκτό «Αγιος Γεώργιος» από τη συνοικία του Κάστρου.
Στα μικρά σκάφη συμμετείχαν ομάδες παιδιών από τις ενορίες Παναγιά Βοήθεια, Παναγία Λέτσαινα, Κάστρο με 2 συμμετοχές και το χωριό Καρυές.
Στα παινέματα που ακούστηκαν από τα πληρώματα των βαπορακιών κυριάρχησαν τα εθνικά θέματα, ο πόλεμος, αλλά και η ακρίβεια, όπως και το θέμα της Κιβωτού ( με την ευχή να μην είναι αληθή όσα καταγγέλλονται ). Ενώ δεν έλειψαν τα δίστιχα, επαινετικά ή δεικτικά, με πρωταγωνιστές τους αιρετούς και με αναφορά στις προσεχείς εκλογές.
Η πολύ σημαντική δουλειά του σωματείου που ανέλαβε τη διοργάνωση, του Φάρου Βαρβασίου, έδειξε και πόση αγάπη υπάρχει σε πολλές συνοικίες για το έθιμο. Δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στην παρουσίαση των βαπορακιών τους. Ενώ για μια ακόμη φορά αναδείχτηκε η ανάγκη αυτά τα σκαριά να μπορούν να παρουσιάζονται μόνιμα σε κάποιο εκθεσιακό χώρο μαζί με την ιστορία του πολεμικού ναυτικού αλλά και της Χιώτικης ναυτιλίας.
Μετά την πλατεία τα πληρώματα των βαπορακιών πήγαν στις γειτονιές όπου συνέχισαν με τα κάλαντα, έτσι όπως θέλει το έθιμο, πριν την αλλαγή του νέου χρόνου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΕΠΠΟΧΙ: Σατιρίζει με “βραβεία” αντι-περιβαλλοντικές πολιτικές

Latest..

Ιωάννα Ρούφα: « Μας φέρνετε έναν ισολογισμό ανυπόγραφο και μας ζητάτε να τον ψηφίσουμε. Κάποιο λάκκο έχει η… φάβα.

ΚΩΣ: Σας ρωτήσαμε αν ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας έχει υπογράψει τον Ισολογισμό. Τυχαίο που εγκατέλειψε το δήμο και σήμερα βρίσκεται σε άλλη υπηρεσία;    … [Read More...]

‘’ ΔΟΠΑΒΣ ΠΡΟΣ ΣΕΓΑΣ: ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ!! Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.’’

ΚΩΣ: Από τη δημοτική παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ - Κως 2023 εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Ο ίδιος ο ΔΟΠΑΒΣ, δηλαδή ο κ. Χατζηχριστοφής δηλώνει ότι το νέο στάδιο ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ είναι … [Read More...]