Μίκης Θεοδωράκης: υπηρέτησε το όραμα για καλύτερο κόσμο, γράφει η Μ. Μηλιώνη

ΧΙΟΣ : Αν η σημερινή είναι μέρα πένθους, για μένα υπήρξε πρώτη ημέρα ανάτασης μετά από πολύ καιρό ψυχικής κόπωσης.
Η μουσική, τα τραγούδια και η χειμαρρώδης προσωπικότητα του Μίκη πλημμύρισαν το σπίτι.
“Διάλεξα για συνομιλητή μου τον ελληνικό λαό” ακούγεται ο Μίκης να λέει σε συνέντευξη κι εμφανίζονται στη οθόνη οι μεγάλες διαδηλώσεις όταν ο λαός υπήρξε ισχυρό συλλογικό υποκείμενο με αποκορύφωμα την νεολαία Λαμπράκη. Η πολιτιστική άνθηση της δεκαετίας του εξήντα με το λαό συμμέτοχο και κοινωνό. Η εποχή που οι δημιουργοί παρήγαγαν το έργο τους μέσα στη συλλογική ζύμωση.

Υπήρξε το όραμα για καλύτερο κόσμο και το υπηρέτησε με ολόκληρη την ύπαρξή του. Ιδιοφυής μουσικός. Ευαίσθητος στη κοινωνική πραγματικότητα. Διορατικός σαν λύγκας. Διαρκώς πολιτικά παρόν συχνά με επιλογές παρουσία και λόγο απροσπέλαστες στη τρέχουσα λογική και ευφυία. Ένας κομμουνιστής τιτάνας στο σώμα και στο πνεύμα. Λατρεμένος και μισημένος. Μαγεμένος και μαγικός, άγγελος και πολεμιστής. Καταμεσής στη μουσική. Καταμεσής στη ζωή.
Η διάνοιά του, η ανοιχτότητα της συνείδησής και οι εξ αυτών επιλογές του τον οδήγησαν στην πιο ψηλή κορυφή.Εκεί που ο άνθρωπος ζει μόνος και ένδοξος.

Latest..

Ολυμπιακός – Αντβέρπ 2-1

ΙΚΑΡΙΑ : Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Αντβέρπ για την πρώτη αγωνιστική του Europa League, χάρη στα γκολ των Ελ Αραμπί στο 52ο λεπτό και Ρέαμπτσουκ στο 87′. Οι Βέλγοι … [Read More...]