Μαγειρίτσα αλά Ευγενία, Από την Ευγ. Ασλανίδη

ΧΙΟΣ :
Παλιά που δεν είχαμε ψυγεία αλλά και αργότερα που αποκτήσαμε, ξεκινούσαμε την προετοιμασία από τη Μεγάλη Πέμπτη τη νύχτα, μετά τα Ευαγγέλια και τελειώναμε τη Μεγάλη Παρασκευή, λίγο πριν τον Επιτάφιο. Οταν έφυγε η μάνα κι έκανα κουμάντο, Σάββατο του Λαζάρου η προετοιμασία είχε ολοκληρωθεί και το υλικό περίμενε υπομονετικά στην κατάψυξη να ‘ρθει η ώρα του να μαγειρευτεί.
Αμα η τεχνολογία (στα ψυγεία αναφέρομαι) δεν μας λύνει τα χέρια, μας τα δένει.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα

Μαγειρίτσα αλά Ευγενία
(Και για αρχάριους)
Για 8 ως 10 άτομα

Παίρνουμε τη συκωταριά και τα έντερα από δύο κατσίκια, ή αρνιά (ό,τι σφάζουμε στα μέρη μας)
Καθαρίζουμε τα έντερα ως εξής. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, όσο να μπορούμε να φτιάξουμε ένα φιογκάκι. Με το ψαλίδι τα ανοίγουμε κατά μήκος. Όταν τα ανοίξουμε όλα τα πλένουμε καλά σε ένα τρυπητό που κάτω του έχει μια λεκάνη για να μη φεύγει το νερό. Μετά από κάθε πλύσιμο αδειάζουμε τη λεκάνη και μένει το τρυπητό μόνο με τα έντερα. Όταν το νερό βγαίνει καθαρό τρίβουμε τα έντερα με 4 λεμονόκουπες γεμάτες ζουμί μέχρι να ασπρίσουν καλά. Ύστερα δένουμε ένα –ένα τα φιογκάκια. Τα χοντρά αντεράκια τα κόβουμε γιατί δυσκολοδένονται.

Από τη συκωταριά αφαιρούμε τον σπλήνα γιατί αν τον βάλουμε στη μαγειρίτσα θα πάρει μαυροκόκκινο χρώμα (την έχω πατήσει). Όλα τα άλλα: καρδιά, νεφρά, πνεύμονες και τα γλυκάδια μαζί (γλυκάδια είναι εκείνο το κομμάτι που μοιάζει με τα έντερα και είναι συνδεδεμένο με τη συκωταριά) τα ψιλοκόβουμε, σε μέγεθος μιας μικρής πατάτας τηγανιτής.
(Η μαμά μου έκοβε μακρόστενα τα κομμάτια της συκωταριάς και τύλιγε γύρω τους τα αντεράκια αλλά θέλει πολύ χρόνο).

Παίρνουμε μια κατσαρόλα τη γεμίζουμε νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις βράσει ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε περίπου πέντε, δέκα λεπτά αφ’ ότου αρχίζουν να βράζουν.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. (Εάν τα ετοιμάσουμε από νωρίς, επειδή είναι χρονοβόρα δουλειά, καλό είναι μόλις κρυώσουν να τα βάλουμε σε μια πολυμπάγκ και στην κατάψυξη, απ’ όπου θα τα βγάλουμε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ως το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου να έχουν ξεπαγώσει).

Παίρνουμε τα χορταρικά που θα βάλουμε στη μαγειρίτσα:
2 μαρούλια χοντροκομμένα (προαιρετικά 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο)8 με 10 φρέσκα κρεμμυδάκια,2 πράσα,μια σκελίδα σκόρδο,2 ματσάκια άνηθο και 1 ματσάκι μαϊντανό.

Σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι, ¾ του νεροπότηρου και σοτάρουμε τα εντόσθια αρχικά με το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και σε πολύ λίγο ρίχνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ακολούθως ρίχνουμε τα μαρούλια , τον άνηθο, το μαϊντανό και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν. Τα χορταρικά θα κατεβάσουν νερό, οπότε παρακολουθούμε πριν βάλουμε και άλλο.

Σε μιάμιση ώρα περίπου όλα τα υλικά θα είναι έτοιμα. Μια δοκιμή ωστόσο είναι απαραίτητη. Τα πιο κακόβραστα είναι ο πνεύμονας και το μαρούλι. Αν αυτά τα δυο έχουν καλοβράσει είναι έτοιμα. Δοκιμάζουμε στο αλάτι. Βλέπουμε αν έχει αρκετό νερό ώστε να γίνει μια παχύρευστη σούπα και ρίχνουμε δυο μονόχουφτα ρύζι (υπολογίστε τη χούφτα μην είναι γιγάντια γιατί θα φάτε πιλάφι) Προτιμήστε το κίτρινο ρύζι για να μη σκάει, ωστόσο σβήστε το πριν να έχει τελείως βράσει.

Για το αυγολέμονο χρειάζεστε τρία αυγά και το ζωμό από δύο λεμόνια. Αφού έχετε βάλει την κατσαρόλα σε κρύο μέρος ώστε να μην καίει πολύ ο πάτος (από εκεί είναι που κόβει το αυγό) , χτυπάτε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το λεμόνι και με μια κουτάλα λίγο-λίγο ζουμί από την καυτή μαγειρίτσα να «ψηθεί» το αυγολέμονο.
Συγχρόνως ανακατεύετε με το σύρμα, ή ένα πιρούνι. όσο περισσότερο ζουμί ρίχνετε στο αυγολέμονο τόσο καλύτερα.
Μόλις καταλάβετε ότι έχουν διαλυθεί τα αυγά και έχουν σμίξει με το λεμόνι, ρίχνετε σιγά –σιγά στην κατσαρόλα το αυγολέμονο και ανακατεύετε για πέντε λεπτά τουλάχιστον.
Προσοχή! Είναι κρίμα και άδικο να κάνετε τόσο κόπο και να κόψει το αυγολέμονο.
Καλή Ανάσταση και καλή όρεξη!!!! (Με αυτή τη σειρά)

Latest..

Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού – Έως 14 Μαΐου μόνον οι ουσιώδεις μετακινήσεις

ΛΕΣΒΟΣ: Έως την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που επιτρέπει μόνο τις ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού και εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά της … [Read More...]

Συνάντηση Χ. Αθανασίου με τους επιχειρηματίες στην Άναξο – Επικοινωνία με Υφυπουργό Οικονομικών

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, την Πέμπτη 6 Μαΐου επισκέφθηκε την περιοχή Άναξος Λέσβου και συναντήθηκε με επαγγελματίες … [Read More...]

Βόλος- ΑΕΛ 3-1

ΙΚΑΡΙΑ : Με γκολ των Δουβίκα (8′), Μπαρτόλο (38′), Μπουένο (74΄) ο Βόλος υπέταξε εύκολα την ΑΕΛ, που είχε μειώσει στο 69′ με πέναλτι του Ντουρμισάι. Η ΑΕΛ αποχαιρετάει την … [Read More...]

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-3

ΙΚΑΡΙΑ : Ο Παναιτωλικός δεν μπόρεσε να πάρει ούτε έναν βαθμό και πλέον περιμένει τον δεύτερο της SL2 με τον οποίο θα παίξει μπαράζ για την παραμονή του. Ο Ατρόμητος από την … [Read More...]

Λαμία – ΟΦΗ 0-2

ΙΚΑΡΙΑ : Με γκολ των Σακόρ στο 5′ και Ντε Γκούζμαν στο 81′ ο ΟΦΗ νίκησε τη Λαμία και εξασφάλισε μαθηματικά την παραμονή του στη Superleague 1, δεδομένης και της ήττας του … [Read More...]