Μαθητές στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών

ΛΕΣΒΟΣ:

Την Πέμπτη,  12 Μαΐου 2022, το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής», το Γυμνάσιο Θερμής και  το Γυμνάσιο Παμφίλων βρέθηκαν στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, στη Σκάλα Λουτρών, και  με τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»,   πραγματοποίησαν εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.Μαθητές  και μαθήτριες των Γυμνασίων Θερμής και Παμφίλων παρουσίασαν εργασίες τους με  συνεντεύξεις που πήραν από συγγενείς τους, πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Μέσα από αυτά τα  συγκινητικά κείμενα – προγονικές μνήμες  αναδείχτηκε ο πολιτισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού, η τραγωδία του 1922 αλλά  και ο αγώνας και η αγωνία  για το χτίσιμο μίας νέας ζωής στα Λεσβιακά χώματα.
Μαθητές  και μαθήτριες  του  6ου Γυμνασίου  Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής»  διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα από το  μυθιστόρημα της  Διδώς Σωτηρίου  «Ματωμένα Χώματα», το μνημειώδες έργο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας που χαρακτηρίστηκε “Βίβλος της σύγχρονης εξόδου του Μικρασιάτικου Ελληνισμού”.
Μέσα από την ανάγνωση  ζωντάνεψε  η  ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, Μικρασιάτη αγρότη από τον Κιρκιντζέ. Άνθρωπος του μόχθου, δεμένος με τον τόπο του, το πατρικό του σπίτι, τους χωριανούς του. Ο άντρας που πάλεψε με κορμί και με ψυχή. Στο Αμελέ Ταμπουρού, τα Τάγματα Εργασίας της Άγκυρας, το 1915. Στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ το 1922.  Γνώρισε κακουχίες και στερήσεις, είδε βασανιστήρια και θανάτους, έζησε την αιχμαλωσία και την προσφυγιά, για να συλλογιστεί: “Θηρίο είν’ ο άνθρωπος!”.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μαθήτριες  και μαθητές   και των τριών σχολείων  μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους  χόρεψαν μικρασιάτικους χορούς.
Ανάμεσα στα παιδιά που βρέθηκαν  στην εκδήλωση και ένα  κορίτσι  από το Αφγανιστάν, που παρακολουθεί  μαθήματα στη ΔΥΕΠ του 6ου Γυμνασίου  Μυτιλήνης.
Υπεύθυνοι καθηγητές για την προετοιμασία της εκδήλωσης ήταν οι: Χριστόφορος Μουρογιάννης, Νίκη Ταβλά, Βάσω Μπάπκα,  Ευαγγελία Γεωργέλλη, Ευθύμης Σαραντίδης, Παναγιώτης Σκορδάς, Άρτεμις Μυλοπτέρη, Σοφία Φράγκου, Θοδωρής Πινάκης.

Latest..

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο την αναγέννηση της χώρας με την κοινωνία στο προσκήνιο»

ΙΚΑΡΙΑ: Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και το σύνθημα “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό”, υποδέχθηκαν οι 5000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τον Νίκο Ανδρουλάκη, πριν από … [Read More...]

Κατιμέρια ανεβατά από τη Λήμνο

ΛΗΜΝΟΣ: Η κ. Μαρία Μαρκάκη-Γκαράλη ξέρει από καλό κρασί. Στο οικογενειακό οινοποιείο τους στο Κουρούνι της Λήμνου παράγουν μοναδικά κρασιά με βάση τις ντόπιες … [Read More...]

Κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα και σταθμούς αυτόματης φόρτισης ανακοίνωσε ο Δήμος Ικαρίας

ΙΚΑΡΙΑ: Εγκρίθηκε κι έλαβε Απόφαση Ένταξης ένα ακόμα έργο που διεκδίκησε ο Δήμος Ικαρίας μέσα από την Πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε … [Read More...]