Μανταμάδος: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην παραγωγή των προϊόντων και στη διαβίωση τους. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». 

ΛΕΣΒΟΣ:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη-συζήτηση της ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ με θέμα: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην παραγωγή των προϊόντων και στη διαβίωση τους. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Στρατής Κόμβος, μέλος της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις και έγινε γόνιμη συζήτηση με τους αγρότες και κτηνοτρόφους. 
Στην αρχή της ομιλίας έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όπως: το κόστος παραγωγής και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.
Ότι δεν υπάρχει στήριξη της πολιτείας π.χ. σε κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και στις μηδαμινές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. 
Ότι τα τεκμήρια εξανεμίζουν το αφορολόγητο όριο που έχουν κερδίσει με αγώνες ενώ οι φόροι στα καύσιμα τούς στριμώχνουν οικονομικά. 
Ότι οι αθρόες εισαγωγές αλλά και οι ελληνοποιήσεις αρκετών προϊόντων, είναι η ταφόπλακα για τους αγροτοκτηνοτρόφους. 
Ακόμα έγινε αναφορά στην ΚΑΠ, σημειώνοντας πως: «βασικό χαρακτηριστικό της αγροτικής παραγωγής είναι η ενσωμάτωση της στο εμποροβιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο που συγκεντρώνει τον μεγάλο όγκο της παραγωγής και καθορίζει το τί και πόσο θα παραχθεί με βάση τις προτεραιότητες της κερδοφορίας και του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Αυτό βέβαια έχει τον ηθικό αυτουργό του και δεν είναι άλλος απ’ την ΕΕ και την ΚΑΠ που έχουν στηρίξει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. 
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, προωθεί την αναδιοργάνωση της παραγωγής, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, την οποία, στο σύστημα που ζούμε καρπώνονται οι κεφαλαιοκράτες-οι μεγαλέμποροι-τα μονοπώλια. 
Από αυτή την αύξηση προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες, σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή παραγωγής, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων. 
Επίσης, οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών, η συμβολαιακή γεωργία και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αποτελούν βασικά εργαλεία που αξιοποιούνται στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής και της ενσωμάτωσης των στρωμάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά σήμερα για το κεφάλαιο, η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή, μέσω της λεγόμενης «ευφυούς γεωργίας», που έχει ως προϋπόθεση, την ενίσχυση του βαθμού συγκέντρωσης της παραγωγής της γης και του ζωικού κεφαλαίου. Αυτή η συγκέντρωση καταγράφει άνοδο την τελευταία δεκαετία, αφού μικροί παραγωγοί εγκαταλείπουν τα χωράφια ή τα κοπάδια τους, ενώ κάποιοι προσπαθούν να παραμείνουν «κρατηθούν» αυξάνοντας την εκμετάλλευση τους (ζωική – φυτική) όπως για παράδειγμα οι νέοι αγρότες. 

Latest..

Σταμάτης Βαρδαρός: Ε όχι και Αιδώς!

ΙΚΑΡΙΑ: Με αφορμή την τοποθέτηση νέας αναπληρώτριας Διοικήτριας στο νοσοκομείο Ικαρίας και του προβληματισμού που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η επιλογή της, ο βουλευτής του … [Read More...]

Χατζηκομνηνός: Σας φτύνουμε και νομίζετε πως βρέχει – Μουτζουρης: Σε βγάλαμε από τη ναφθαλίνη

ΛΕΣΒΟΣ: του Ανέστη Χατζηδιάκου / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛέσβουΜετωπική σύγκρουση με βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη και τον Περιφερειακό … [Read More...]

Δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την κλιματική αλλαγή – Παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum 2021

ΛΕΣΒΟΣ: Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την κλιματική αλλαγή παρουσιάσθηκαν την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum … [Read More...]

Γ. Οικονόμου: Αν ισχύσει αυτό που προτείνει ο κ. Τσίπρας για τα σχολεία, απλά δεν θα λειτουργούν

ΙΚΑΡΙΑ : «Η κυβέρνηση είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης. Ο κ. Τσίπρας, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, μόλις σήμερα, στις αρχές … [Read More...]