Μας άφησε χρόνους ο Μπαρμπα-Γιάννης από το Σκαλοχώρι… Ο άνθρωπος που πολέμησε το ναζισμό!

ΛΕΣΒΟΣ:

ΣΗΜΕΡΑ το ΠΡΩΙ, 9 ΓΕΝΑΡΗ 2023, μας άφησε χρόνους ο Μπαρμπα-Γιάννης…                                                           Ο Γιάννης  Καραγεωργίου  του Γεωργίου γεννήθηκε στο Σκαλοχώρι στις 15 Γενάρη του 1920.
Στις 4 Μάη του 1942 συλλαμβάνεται στον Αγ. Φωκά, μαζί με το αδελφό του Λάμπρο και άλλα 18 παλληκάρια στην προσπάθεια τους να φύγουν για την Μέση Ανατολή.
Στις 16 Ιούνη καταδικάζονται από το Γερμανικό Στρατοδικείο Λέσβου σε 5 χρόνια ειρκτή -φυλάκιση και στις 29 Ιούνη μεταφέρονται στο στρατόπεδο Παύλου Μέλα  Θεσσαλονίκης.
Την 1η Απρίλη του 1944 μαζί με άλλους 350 κατάδικους μετάγονται από το στρατόπεδο Π.Μελά στις φυλακές «Στάιν» της πόλεως Κρεμς της Αυστρίας ως όμηροι.
Στις 6 Απρίλη του 1945  θα γλυτώσει από την μεγάλη σφαγή των SS στις φυλακές «Στάιν», 600 κρατουμένων… αφού οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα… αλλά την τελευταία στιγμή… δευτερόλεπτα πριν την ριπή του πολυβόλου θα πέσει  κάτω προσποιούμενος τον νεκρό…
Στις 8 Απρίλη μαζί με άλλους 400 κρατούμενους που γλύτωσαν από την σφαγή θα οδηγηθεί στο στρατόπεδο της πόλεως Bernau στην Βαυαρία της Γερμανίας.
Στις 5 Μάη του 1945 απελευθερώνεται από τα αμερικανικά στρατεύματα και τον Αύγουστο του 1945 θα επιστρέψει στο Σκαλοχώρι.
Στα 1946 θα παντρευτεί την Ελευθερία από την Άντισσα και θ’ αποκτήσουν δυο κόρες την Γεωργία και την Νίκη –που ζουν μόνιμα στην Αυστραλία- από τις οποίες θα δει εγγόνια και δισέγγονα.
Το φθινόπωρο του 2019 θ’ αποχωριστεί το Σκαλοχώρι για να διαμείνει σε Οίκο Ευγηρίας της  στα Μυστεγνά… όπου και  θα αφήσει τη τελευταία του πνοή 6 μέρες πριν κλείσει τα 103 του χρόνια…
–Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας  τον τίμησαν στην πλατεία του χωριού του μαζί με το Συμβούλιο της Κοινότητας Σκαλοχωρίου και πλήθος Συγχωριανών του, στις 22 Σεπτέμβρη 2018.  Γιορτάσαμε δε μαζί του τα γενέθλιά του, το 2019, το 2020, το 2021 και το 2022. 
Δείτε βίντεο με την συγκλονιστική αφήγηση του:

Latest..

Πρόεδρος Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας Ικαρίας: ”Γνωστοί Μπαχαλάκηδες” προσπάθησαν να αμαυρώσουν την Εθνική επέτειο

ΙΚΑΡΙΑ: Σε ένα δεικτικό σχόλιο προέβη ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας στην Ικαρία Γιάννης Σηφάκης, αναφορικά με την προσπάθεια κάποιων που όπως λέει στην … [Read More...]

Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου – «Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθεί περαιτέρω»

ΛΗΜΝΟΣ: Ευχετήρια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου. Στην επιστολή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, … [Read More...]