Με ήπια συμπτώματα οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Πάτμο

ΚΩΣ: Σε 21 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πάτμο μέχρι χθες. Χθες το πρωί βρέθηκε στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Κάλυμνο, που πραγματοποίησε πάνω από 200 Rapid Test κάνοντας ταυτόχρονα και μοριακούς ελέγχους στον αναλυτή που διαθέτει το Κέντρο Υγείας Πάτμου.
Άλλα περίπου 14 δείγματα, που βρέθηκαν θετικά εστάλησαν παράλληλα στην Αθήνα για μοριακό έλεγχο και τα αποτελέσματα αναμένονται τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.
Υπενθυμίζεται ότι ένας εξ αυτών, χρειάσθηκε να διακομισθεί με ελικόπτερο super puma για νοσηλεία με πνευμονία, στην ειδική κάψουλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Η εξάπλωση ξεκίνησε από σχολείοΜιλώντας στον “sky Ρόδου”, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάτμου και Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου, Γιώργος Τσουκαλάς, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο νησί, τονίζοντας ότι ο ίδιος κι ένας ακόμα γιατρός καλούνται να αναλάβουν την ιχνηλάτηση των περιστατικών.
Ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου τόνισε πως με μία πρώτη εκτίμηση η εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί ξεκίνησε από σχολείο.
«Οι περισσότεροι ασθενείς είναι νεαρής ηλικίας κυρίως άνδρες, μεταξύ αυτών και αρκετοί μαθητές από την Πατμιάδα Σχολή, και νοσηλεύονται κατ’ οίκον με ήπια συμπτώματα και την απαραίτητη αγωγή», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.
Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάτμου Λευτέρη Πέντε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο με εκπροσώπους του Λιμενικού, της Αστυνομίας, τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας κι άλλους συναρμόδιους φορείς, με σκοπό να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να αξιολογηθεί η ετοιμότητά τους.
Πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα «κορωνο-πάρτι» που διοργανώθηκε πρόσφατα στο νησί και είναι η αιτία διασποράς του ιού.
Επιστολές δημάρχου σε Κικίλια, Χαρδαλιά, ΑρκουμανέαΤην ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες απέστειλε δύο επιστολές με αποδέκτες τους υπουργούς Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί, ενώ σε δήλωσή του αναφέρει ότι «εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε ότι ο ιός έχει εισχωρήσει στην τοπική μας κοινωνία για τα καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβαλόμαστε. Αντιθέτως είναι απαραίτητο να μείνουμε ψύχραιμοι και πολύ περισσότερο να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης».
Με το επείγον έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο Δήμαρχος ζητεί την εκ νέου αποστολή κλιμακίου στην Πάτμο και την παραμονή του εκεί για όσο διάστημα χρειασθεί, δεδομένης της διασποράς του ιού και της έντονης ανησυχίας των κατοίκων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η επικίνδυνη κατάσταση που έχει αναπτυχθεί.
Με τη δεύτερη επιστολή ο κ. Πέντες, ζήτησε να προβλεφθεί από το αρμόδιο υπουργείο να υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση της κρίσης στα νησιά και την έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων.Επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα κανένα πλαίσιο ενημέρωσης δεν τους υπεδείχθη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ανησυχούν, αλλά κυρίως να υφίστανται έμπρακτη αδυναμία όσον αφορά την ενημέρωση των δημοτών και των κατοίκων.https://www.rodiaki.gr/article/447839/me-hpia-symptwmata-oi-astheneis-me-korwnoio-sthn-patmo

Latest..