Μια σπουδαία φωτογραφία από τον κάτοικο Μασσαλίας Ματζουράνη Ευστράτιο-Γεώργιο

ΛΕΣΒΟΣ:

Ιστορίες Μικρασιατών προσφύγων – 6
Στην Μασσαλία, την πάλαι ποτέ αποικία των Φωκαέων, υπάρχουν σήμερα δύο Ελληνικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ο ένας είναι η Ελληνική Κοινότητα Μασσαλίας (Communauté Grecque de Marseille) με πρόεδρο τον κ. Ηλιάδη Αθανάσιο και ο άλλος είναι η Ελληνική Ένωση Μασσαλίας (Union Hellénique de Marseille). 
Η γνωριμία μας αυτή με τον απόδημο Ελληνισμό στη Γαλλία, μας έδωσε την ευκαιρία να τους βοηθήσουμε σε κάποιες εκδηλώσεις που προγραμματίζουν να κάνουν αυτή την επετειακή χρονιά για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, αποστέλλοντας τους κάποιο υλικό από τα αρχεία του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» που διατηρεί ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι». 
Η επαφή μας αυτή ήταν η αιτία να λάβουμε μία επιστολή από τον υπερήλικα κ. Ματζουράνη Ευστράτιο-Γεώργιο κάτοικο Μασσαλίας ο οποίος μας έστειλε μία σπουδαία φωτογραφία με ημερομηνία 21-11-1923 που απεικονίζει 19 Έλληνες αιχμαλώτους μεταξύ των οποίων είναι και ο Ηλίας Βενέζης, (το Νο 31328) στην κάτω σειρά της φωτογραφίας (με τον δυσδιάκριτο αριθμό 15).
Τα ονόματα τους είναι γραμμένα στην πίσω πλευρά της φωτογραφίας και είναι τα παρακάτω:
Αιχμάλωτοι Κυδωνιάται
Κανουλέλλης Ιωάννης
Φρανσουά Ιωάννης
Ψιλή βροχή (προφανώς είναι παρατσούκλι) 
Παπλωματάς Ιωάννης
Βλάχου Εμμανουήλ
Χαλβαδέλλης Δημήτριος
Πρεβυγόρας Ευάγγελος
Κουκουστός Παναγής
Κουκουστός Ευάγγελος
Αναγνώστου Νικόλαος
Παγώτης Παναγής
Πεωλιοστής Νικόλαος
Ρήνας Δημήτριος
Μαβριδής Ακίνδυνος
Βενέζης Ηλίας
Βογιατζής Χρίστος
Βογιατζής Στέλιος
Ψαραδέλλης Ανέστης
Μυκονιάτης Κυριάκος
Σμύρνη τη 21/11/1923

Latest..

Φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας

ΙΚΑΡΙΑ : Φωτιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος στο Δίστομο Βοιωτίας. Έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα, … [Read More...]