Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τη σεισμόπληκτη Βρίσα»

ΙΚΑΡΙΑ :

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τις συνεχείς και μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκταμίευση των δόσεων της στεγαστικής συνδρομής προς τους δικαιούχους για την επισκευή και ανακατασκευή κτιρίων στη Βρίσα. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Παππάς.
Στην νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση για τη Βρίσα, ο Γ. Μπουρνούς αναφέρει ότι έχει επισημάνει – επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν – προς τον κ. Καραμανλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Βρίσας στην προσπάθεια τους να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και που οφείλονται, κυρίως, στα ανυπέρβλητα εμπόδια που τίθενται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας.
Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου τονίζει ότι  οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση της β΄ και της γ’ δόσης στους δικαιούχους – για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες, παρά τις θετικές γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), έχουν ως αποτέλεσμα την αντικειμενική οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών να ανταπεξέλθουν στη δαπάνη συνέχισης και αποπεράτωσης των εργασιών.
Περαιτέρω, ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του ότι οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμών στα οικοδομικά υλικά αναμορφώνουν σημαντικά προς τα επάνω τον αρχικό προϋπολογισμό επισκευής ή/και ανακατασκευής των κτιρίων του οικισμού και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των συμπολιτών μας να κατοικήσουν πάλι τον τόπο τους.
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον κ. Καραμανλή να προβεί, επιτέλους, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν οι πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων της στεγαστικής συνδρομής στους δικαιούχους και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην επωμιστούν το αυξημένο κόστος – λόγω ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά – για την αποπεράτωση των εργασιών οι δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής στη Βρίσα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
Αθήνα, 11 Μαΐου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: «Συνεχίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων για την επισκευή και την ανακατασκευή κατοικιών στο σεισμόπληκτο οικισμό της Βρίσας Λέσβου».
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουμε, επανειλημμένως, επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Βρίσας στην προσπάθεια τους να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και οφείλονται, σε σημαντικότατο βαθμό, στα ανυπέρβλητα εμπόδια που τίθενται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας.
Οι συνεχιζόμενες μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής – συγκεκριμένα η εκταμίευση της β΄ και της γ’ δόσης στους δικαιούχους – για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες, παρά τις θετικές γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), έχουν ως αποτέλεσμα την αντικειμενική οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών να ανταπεξέλθουν στη δαπάνη συνέχισης και αποπεράτωσης των εργασιών.
Την ως άνω απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι δικαιούχοι της στεγαστικής συνδρομής επιβαρύνουν και οι «ανεπίσημες διαρροές» ότι για να κατατεθεί η 3η δόση στους δικαιούχους, που αφορά στην αποπεράτωση των εργασιών, θα πρέπει πρώτα να καταβάλλουν οι ίδιοι από δικούς τους πόρους (!) τις αναγκαίες δαπάνες και κατόπιν θα μεριμνήσει η Πολιτεία να τους τα επιστρέψει.
Επιπλέον, οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμών στα οικοδομικά υλικά, που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες και επηρεάζουν καθοριστικά το κόστος της οικοδομής, αναμορφώνουν σημαντικά προς τα επάνω τον αρχικό προϋπολογισμό επισκευής ή/και ανακατασκευής των κτιρίων του οικισμού δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των ιδιοκτητών να κατοικήσουν πάλι τον τόπο τους.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που προκαλούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων της στεγαστικής συνδρομής προς τους δικαιούχους;Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων, παρά τις θετικές αξιολογήσεις πορείας των εργασιών από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών;Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην επωμιστούν το αυξημένο κόστος – λόγω ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά – για την αποπεράτωση των εργασιών οι δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής στη Βρίσα Λέσβου;

Latest..

Δήμος Κω: Ημερίδα με θέμα ''Νέες προκλήσεις στον τουρισμό: η περίπτωση της Κω'' το Σάββατο 28 Μαϊου

ΚΩΣ: Ημερίδα με θέμα «Νέες προκλήσεις στον τουρισμό: η περίπτωση της Κω» διοργανώνουν το Σάββατο 28 Μαϊου, ο Δήμος Κω και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα … [Read More...]

Σε συνάντηση καλεί ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Νικηταράς, τους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλεως Κω

ΚΩΣ: Σε συνάντηση καλεί ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς τους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην πόλη της Κω, προκειμένου να συζητήσουν τα … [Read More...]

Επτά νεκροί σε 145 ημέρες σε Ρόδο και Κω – Βαρύς ο φόρος αίματος που πληρώνει ο τόπος μας

ΚΩΣ: Ένας ακόμα νεκρός, προστέθηκε στον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων της ασφάλτου από τροχαία δυστυχήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια θερίζουν στα νησιά μας, ανεβάζοντας έτσι … [Read More...]