Νέα μελέτη αναδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα του σαμιώτικου μελιού

ΣΑΜΟΣ:
Η πλούσια χλωρίδα, το ευνοϊκό μικροκλίμα και οι παραδοσιακές τεχνικές των μελισσουργών της Σάμου συμβάλλουν στην παραγωγή εξαιρετικών τοπικών μονοποικιλιακών μελιών, όπως το πευκόμελο, ή το μέλι πεύκου-κισσού.
Ένα νέο εγχειρίδιο που γράφτηκε το πλαίσιο του έργου “Χαρτογράφηση μελιού νησιωτικής Ελλάδας – Κυκλάδες και Βορειοανατολικό Αιγαίο – Κέα – Σύρος – Ικαρία – Φούρνοι – Σάμος 2017 – 2021 από την Δρ. Στυλιανή Ιωσηφίδου (Α’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών) αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το σαμιώτικο μέλι.
Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του εγχειριδίου, “οι μέλισσες, ακολουθώντας το “ταξίδι” των ανθοφοριών μέσα στο χρόνο, παράγουν το μέλι, ένα φυσικό προϊόν που η γεύση και το άρωμά του αντλεί στοιχεία από τη χλωρίδα της περιοχής στην οποία παράγεται. Για να γνωρίσει κανείς το μέλι ενός τόπου, πρέπει να γνωρίσει το ενδιαίτημα (το σπίτι) των φυτών και των μελισσών που το παράγουν.
Έτσι, με τη βοήθεια των μελισσοκόμων, έγιναν επισκέψεις στο νησί της Σάμου, σε διάφορες εποχές του έτους, ακολουθώντας τις εναλλαγές του τοπίου, από μήνα σε μήνα κι από τόπο σε τόπο: αρχή Άνοιξης, τέλος Άνοιξης – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο – Χειμώνας, παράκτιες περιοχές – υγρότοποι – χορτολιβαδικές εκτάσεις – μακκία βλάστηση – δασικές περιοχές – ανωδασική ζώνη. Κατά τις επισκέψεις αυτές, φωτογραφήθηκαν και συλλέχθηκαν πάνω από 500 φυτά, από τα οποία δημιουργήθηκαν πρότυπα παρασκευάσματα γύρης, τα οποία αποτελούν τον Μελισσοπαλυνολογικό Άτλαντα του νησιού. Συλλέχθηκαν επίσης, μέσω του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου συνολικά 84 δείγματα αυθεντικών μελιών από δύο εποχές τρύγου (Καλοκαίρι, Φθινόπωρο) για τέσσερα συνεχόμενα έτη (2017, 2018, 2019, 2020) και 15 δείγματα από φορτία γύρης μελισσών. Τα δείγματα αναλύθηκαν στο εργαστήριο μελιού της Α Χ.Υ. Αθηνών / ΓΧΚ. Συλλέχθηκαν λίγο μετά τον τρύγο και φυλάχθηκαν στην κατάψυξη έως ότου αναλυθούν.
Οι επισκέψεις στο νησί και η συχνή επικοινωνία με τους μελισσοκόμους, οδήγησαν στη γνωριμία με το νησί, τους ανθρώπους του, τα προϊόντα της Σαμιακής γης, και ειδικότερα το μέλι πεύκου, στο οποίο πέρα από το μελίτωμα, απεικονίζεται η πλούσια χλωρίδα του νησιού.
Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων της μελισσοπαλυνολογικής ανάλυσης, έκανε δυνατή τη διάκρισή του από το μέλι πεύκου της γειτονικής Ικαρίας
Στο παρόν εγχειρίδιο γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκομίσαμε από την επαφή μας με το νησί και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην διατήρηση της μελισσοκομικής παράδοσης και στην ανάπτυξή της. Οι φωτογραφίες που παρατίθενται δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος αυτών που συλλέχθηκαν κατά τις περιηγήσεις στο νησί και δείχνουν τοπία-νομές και φυτά από τα οποία παράγεται το μέλι. Παράλληλα, δίνεται μία πλήρης, κατά το δυνατόν, αναλυτική περιγραφή για το μέλι της Σάμου (14 πίνακες αποτελεσμάτων και 4 διαγράμματα). Πλήθος φωτογραφιών μικροσκοπίου (100 φωτογραφίες γύρης κ ́ στοιχείων μελιτωμάτων) αποτελούν βοήθημα για τον αναλυτή που θέλει να προσεγγίσει το φυσικό αυτό προϊόν της συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης.
Στα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ δίνονται οι επιστημονικές και κοινές/τοπικές ονομασίες των φυτών του νησιού που αναφέρονται στο κείμενο, τα ονόματα των μελισσοκόμων που συνεργάσθηκαν σε αυτό το έργο και το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωναν με την αποστολή κάθε δείγματος.
Το παρόν εγχειρίδιο, αποτελεί μια γνωριμία με το νησί, τη χλωρίδα, το μέλι και τους ανθρώπους του“.
Μπορείτε παρακάτω να δείτε σε μορφή pdf το πλήρες εγχειρίδιο για το μέλι της Σάμου:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube
Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!
Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Latest..

Ιατρικός Σύλλογος Κω: Είναι γνωστό ότι τα λαϊκά δικαστήρια αποπροσανατολίζουν και φανατίζουν δημιουργώντας έντονο αίσθημα ανασφάλειας.

ΚΩΣ: Είναι γνωστό ότι τα λαϊκά δικαστήρια αποπροσανατολίζουν και φανατίζουν δημιουργώντας έντονο αίσθημα ανασφάλειας. Οι ιατροί γνωρίζουμε έμπρακτα ότι λύσεις στα προβλήματα … [Read More...]