Νέες απειλές από Άγκυρα για τα 12 μίλια – Καλίν: Σοβαρές συνέπειες εάν επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη

ΚΩΣ: Νέες απειλές εξαπολύει η Αγκυρα κατά της Ελλάδας, συνεχίζοντας στη γραμμή κλιμάκωσης των επιθετικών δηλώσεων. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απείλησε τη χώρα μας, αναφέροντας ότι «θα έχουν σοβαρές συνέπειες και αποτελέσματα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη» και τόνισε πως η Τουρκία «θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο και δεν θα δεχθεί με τίποτα οποιαδήποτε επέκταση έστω και ένα μίλι παραπάνω».
Ο κ. Καλίν στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ισχυρίστηκε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα μπορεί να εμποδίσει «τα πλοία τα οποία θα ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη και θα κλείσει τις διόδους εξόδου στη Μεσόγειο» και τόνισε πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί με κανέναν τρόπο ένα τέτοιο βήμα της Αθήνας.
O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας απείλησε την Ελλάδα με βαριές συνέπειες και σκληρή αντίδραση της Τουρκίας, ωστόσο σε αντίθεση με τους κ. Τσαβούσογλου και Ακάρ, απέφυγε να υπενθυμίσει την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 για «casus belli». Ομως, ο κ. Καλίν ξεκαθάρισε τη σκληρή θέση της Αγκυρας πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε επέκταση των χωρικών υδάτων σε οποιοδήποτε σημείο της Κρήτης.
Η κλιμάκωση της ρητορικής από την Αγκυρα δείχνει να επιβεβαιώνει τους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όσο η κυβερνητική συμμαχία θα διαπιστώνει πως δεν μπορεί να φθάσει στο πολυπόθητο 50,1%, τόσο θα είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο της αύξησης της έντασης μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί ένα τέτοιο βήμα και «θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο».
Ολα δείχνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισπεύδει τις προεδρικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο και γι’ αυτό ανακοινώνει παροχές προς τους πολίτες. Οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά 25%, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μια κίνηση που ικανοποιεί για κάποιους μήνες τους εργαζομένους.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, ο ετήσιος πληθωρισμός του 2022 έφτασε στο 64%. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε ανακοινώσει την αύξηση του βασικού μισθού κατά 50%. Οπως και τη δίχως όριο ηλικίας συνταξιοδότηση περίπου 2,5 εκατομμυρίων πολιτών, που έχουν εργαστεί 25 χρόνια.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως η απόφαση για τις πρόωρες εκλογές ελήφθη στην τελευταία συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον κυβερνητικό του εταίρο, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Nτεβλέτ Μπαχτσελί, κατά την οποία οι δυο πολιτικοί συμφώνησαν ως πιθανή ημερομηνία την 30ή Απριλίου. Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να πάει σε πρόωρες εκλογές πριν ο πληθωρισμός «εξαφανίσει» τις παροχές που ανακοινώνει ο κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με έγκυρους οικονομολόγους, ο ανεπίσημος μηνιαίος πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φθάσει στο 9%. Επίσης αναφέρουν πως όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών, θα πρέπει να λάβει σκληρά οικονομικά μέτρα και ο Ιούνιος ίσως θα ήταν αργά για να αντέξει η τουρκική οικονομία.
Αιφνιδιασμός
Ενας επιπλέον λόγος που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές είναι ο αιφνιδιασμός της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει τον υποψήφιο πρόεδρό τους (ο προγραμματισμός τους για τις ανακοινώσεις ήταν για τα τέλη Ιανουαρίου). Τώρα θα πρέπει να κινηθούν στους ρυθμούς που καθορίζει ο κ. Ερντογάν και ήδη υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.
Πηγή kathimerini.gr

Latest..

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΗΜΝΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, … [Read More...]

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]