Νέος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Γιάννης Μπουρνούς

ΙΚΑΡΙΑ :

Νέος Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) εξελέγη στο 7ο Συνέδριο του κόμματος, που ολοκληρώθηκε χτες στη Βιέννη, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς.
Στις εργασίες του 7ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, οι εκπρόσωποι των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης ανέδειξαν τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με Πρόεδρο τον Αυστριακό, Βάλτερ Μπάιερ και έξι Αντιπροέδρους (μεταξύ των οποίων ο Γ.Μπουρνούς), που θα κληθεί να χαράξει την πορεία αυτής της πολιτικής οικογένειας τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα εν όψει των Ευρωεκλογών του 2024, εν μέσω στρατηγικών προκλήσεων του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αλλεπάλληλων κρίσεων που καταδυναστεύουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Στην παρέμβασή του στο συνέδριο, ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε στις συνταρακτικές διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων χρόνων: Την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάδειξη ακροδεξιών ηγεσιών σε μια σειρά από χώρες, από τη Βραζιλία ως την Ιταλία, καθώς και την επίθεση του ρωσικού ιμπεριαλισμού και αναθεωρητισμού στην Ουκρανία.
Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε τα δομικά ελλείμματα της ΕΕ: την εξάρτηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας από τις ΗΠΑ και την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, την έλλειψη κοινών αποφάσεων για τις απαραίτητες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Πούτιν, την έλλειψη αποφασιστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και της έκρηξης του κόστους ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
Απέναντι σε μια τέτοια εικόνα αποσύνθεσης, ανέφερε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ιστορικό καθήκον να ηγηθούν. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ειδικά, θα πρέπει να αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, οφείλει να στηρίξει τα αιτήματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, να απαιτήσει κοινά ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές του 2024 και άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους πολίτες, αλλά και να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για κοινό μέτωπο.Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουρνού, οι πειστικές απαντήσεις σε τέτοια υπαρξιακά ερωτήματα θα καθορίσουν τη μοίρα αυτής της πολιτικής οικογένειας για τα επόμενα χρόνια και μπορούν να ξανακάνουν την Ευρωπαϊκή Αριστερά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πολιτικό εγχείρημα.
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε:
«Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη της, προτείνοντάς με για Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και τους συνέδρους από όλη την Ευρώπη, που με εξέλεξαν σε αυτή την υψηλή θέση ευθύνης.Την επόμενη περίοδο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε την Ευρωπαϊκή Αριστερά, να την κάνουμε ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.
Θα ρίξουμε, επίσης, βάρος, στην εκστρατεία μας για μια πλατιά προοδευτική συμμαχία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, απέναντι στην ευρωπαϊκή Δεξιά και Ακροδεξιά, απέναντι στον πόλεμο, τον αυταρχισμό, τη διαφθορά και την ανικανότητα της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας να προστατεύσει τους πολίτες και τους λαούς μας από τις πολύπλευρές κρίσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και στις κρισιμότατες Ευρωεκλογές του 2024 η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα βγει ενισχυμένη».
Σχετικά

Latest..

Με τους συναδέλφους μηχανικούς του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους φορέων και αρχών που παρέστησαν από την Κάλυμνο και την Κω, βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ράμμος και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ιάκωβος Γρύλλης, για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας στα δύο νησιά του νομού μας. Μιλώντας στην εκδήλωση της Κω, ο κ. Γιαννικουρής, εξέφρασε τις θερμές ευχές του, στον κλάδο των μηχανικών και σε όλους του κατοίκους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της ανάπτυξης στο βόρειο συγκρότημα του νομού μας. «Ξέρουμε να σχεδιάζουμε, να μελετάμε και την κάθε λεπτομέρεια, να στοχεύουμε σωστά και βέβαια να μπορούμε στο τέλος να υλοποιούμε όλες τις δράσεις που οραματιζόμαστε» – σημείωσε ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής στην ομιλία του στην Κω, και υπογράμμισε ότι στη νέα χρονιά, θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Για την χρονιά που πέρασε, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ξεχώρισε τρεις δράσεις για το νησί της Κω: Τη διεκδίκηση του Ναυτικού Ομίλου Το πάρκο του Ποντιακού ελληνισμού ✅Τη συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την ίδρυση της γεωπονικής σχολής. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κω, κ. Φίλιππος Παπανικολάου, ο Διευθυντής του Σβουρένειου ΚΔΑΠμεΑ Κω, κ. Κώστας Χατζηδαυίδ, η εκπαιδευτικός, κα Αποστολία Παπαγεωργίου και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ν.ΑΙ, κ. Πάνος Βενέρης, για τη συμμετοχή τους ως ομιλητές στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την οδική ασφάλεια. Σε ότι αφορά την Κάλυμνο, παρουσία των συναδέλφων του μηχανικών, ο κ. Γιαννικουρής αναφέρθηκε σε 3 δράσεις που υλοποίησε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην περιοχή και συγκεκριμένα: Τον αγώνα για τους Δασικούς Χάρτες Τις μελέτες πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά) για τους οικισμούς Σκάλια και Παλιόνησος για το Δήμο Καλύμνου ✅Τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό που μετά από παρέμβαση μας, η Δωδεκάνησος άρα και η Κάλυμνος θα προηγηθεί από άλλες περιοχές της χώρας. Στοχευμένες κοινωνικές δράσεις Στη σύντομη ομιλία του στην κοπή της πίτας στην Κάλυμνο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, δεν παρέλειψε να σημειώσει για ακόμα μια φορά ότι το ΤΕΕ είναι ένα «ζωντανό δημιουργικό κύτταρο» μέσα από την κοινωνία μας και ότι απαιτείται να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που εντάσσονται σε κοινωνικές δράσεις υψίστης σημασίας. Μια από αυτές και η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ημερίδων για την οδική ασφάλεια που προγραμματίζεται να γίνει μετά την Κω και στο νησί της Καλύμνου, σε συνεργασία με τον Έπαρχο κ. Μανώλη Μουσελή και τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Γιάννη Ιακώβου.

ΚΩΣ: Με τους συναδέλφους μηχανικούς του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους φορέων και αρχών που παρέστησαν από την Κάλυμνο και … [Read More...]

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τις δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

ΛΗΜΝΟΣ: Ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση οκτώ ετών επιβλήθηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, για τις δύο απόπειρες βιασμού.  Το … [Read More...]

ΕΡΙΞΑΝ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΧΙΟΣ : Σύμφωνα με καταγγελία που λάβαμε ασυνείδητος υπάνθρωπος έχει ρίξει φόλες στην ευρύτερη περιοχή του Ρυζαρίου. Ήδη έχουν βρει φρικτό θάνατο δύο γάτες.   … [Read More...]

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νίκος Φανιός ευχαριστεί το Νικόλαο Καλουρής για την κάλυψη των εξόδων επισκευής της πρόσοψης του κτρίου(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Το πρώτο στάδιο της συντήρησης της πρόσοψης του Νοσοκομείου Καλύμνου ολοκληρώθηκε με την επισκευή, τον εξωραϊσμό και την πιστοποίηση στατικότητας του … [Read More...]