Νέο εγχείρημα περμακουλτούρας στο Πλωμάρι Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ:

Η ύπαιθρος του Πλωμαρίου είναι ένας συνεχής ελαιώνας, που καλύπτει απότομες πλαγιές και βαθιές ρεματιές, και εδώ και εκεί γίνεται ένα με το μικτό δάσος της περιοχής. Κάτω από τα ασημένια φυλλώματα υπάρχει ένα εντυπωσιακό πλέγμα από ξερολιθιές που κρατά δέντρα και χώματα στη θέση τους και ένα πυκνό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών που εξυπηρετούν τις καλλιέργειες. Επίσης, ένα ατελείωτο χαλί από στρωμένα δίχτυα και ένα δίκτυο από στενούς και δύσκολους χωματόδρομους, μόνο για ντόπιους…Αν και οι καλλιέργειες είναι εκτεταμένες, το δύσβατο ανάγλυφο δεν επιτρέπει τη χρήση μεγάλων μηχανημάτων. Όλες οι εργασίες γίνονται με εργαλεία χειρός και μικρά μηχανήματα και οι μεταφορές σε πολλές περιπτώσεις με ζώα. Οι οικισμοί στις πλαγιές έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί και οι πηγές πλέον τρέχουν για πάρτη τους.Οι λίγοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γη και τα ζώα και απολαμβάνουν την ηρεμία και την αγριάδα της ζωής στην “άκρη του κόσμου¨. Αν και πάνω ψηλά στις πλαγιές ο χρόνος φαίνεται να εχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή, τα ελαιοτριβεία της περιοχής βρίσκονται στο παρόν και ίσως και λίγο πιο μπροστά… Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται τεράστιες ποσότητες με μεθόδους που διασφαλίζουν την ποιότητα και αναδεικνύουν το έργο των τοπικών παραγωγών.
πρωινοί ψεκασμοί με καολίνη στον ελαιώναΕδώ είμαστε…
Σε έναν βιολογικό ελαιώνα 1000 δένδρων, σε αυτές τις απότομες ημιορεινές πλαγιές, στα όρια μικτού δάσους πεύκου και βελανιδιάς. Σε εναν ελαιώνα που καταστράφηκε στη φωτιά του 1994 και κατάφερε να αναγεννηθεί και να ξαναγίνει παραγωγικός με φροντίδα, υπομονή και αφοσίωση. Πηγαίνοντας λοιπόν την καλλιέργεια ένα βήμα πιο πέρα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες καταστρώσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από μικρής κλίμακας επεμβάσεις για την αποκατάσταση της υδρολογίας του τοπίου, την αναζωογόνηση των εδαφών και των ήδη εγκατεστημένων καλλιεργειών. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και εγκαθιστούμε νέες καλλιέργειες για την ενίσχυση της ποικιλομορφίας και τη παραγωγικότητας του συστήματος.
φυτεμα νέων καρποφόρων με προστασία από τα ζώαΣυγκεκριμένα:
Αποκατασταση της υδρολογίας το τοπίου:
– επιδιόρθωση αναβαθμίδων
-αναδιαμόρφωση του δρόμου: διόρθωση κλίσεων και αλλεπάλληλα χωματουργικά μικρής κλίμακας κατά μήκος του που διοχετεύουν τα νερά που απορρέουν από το δρόμο μέσα στις αναβαθμίδες -αναχαίτιση της διάβρωσης με φράγματα “μιας πέτρας”
επιδιόρθωση ξερολιθιάς- μικρής κλίμακας κατασκευές με πέτρες κατά μήκος νεροφαγωμάτων που ανακόπτουν τη ροή και επιτρέπουν στο νερό να διαχέεται και να απορροφάται.
Αυξηση της οργανικής ουσίας στο εδαφος:
χλωρή λίπανση- ενσωμάτωση κοπριάς, ζεολίθου, ατταπουλγίτη και βιοκάρβουνου στο έδαφος
– ενίσχυση της αυτοφυούς βλάστησης για αποτελεσματικότερη ζωντανή εδαφοκάλυψης
– εγκατάσταση νέων ειδών αζωτοδεσμευτικών φυτών ( μονοετών και πολυετών)
– εισαγωγή μυκηλίων και αζωτοδεσμευτικών βακτηριών
– εκχυλίσματα κομπόστ
κοπριά, ζεολιθος, βιοκαρβουνο (biochar)Διαχείρηση πολυετούς καλλιέργειας
– ηπιο κλαδεμα του ελαιώνα για την ενισχυση της παραγωγικότητας – μπολιάσματα άγριων δέντρων (αγριες αχλαδιές, αμυγδαλιές, συκιές) με ντόπιες καρποφόρες ποικιλίες
– φύτεμα νέων καρποφόρων δένδρων – κλάδεμα, μπόλιασμα και βιολογική λίπανση αμπελιού
– βιώσιμη διαχείριση κλαδεμάτων (θρυμματισμός για εδαφοκάλυψη και κομποστοποίηση, παραγωγή βιοκάρβουνου για ενσωματωση στο εδαφος)
– βιολογική λίπανση και προληπτικοί ψεκασμοί με ζεόλιθο
εμβολιασμός κορμών με μυκήλιαΝέα συστήματα παραγωγής τροφής:
– λαχανοκηποι : εμπλουτισμός του εδάφους, κατασκευή παρτεριών πάνω σε αναβαθμίδες, εγκατάσταση συστήματος άρδευσης, φυτεύσεις
– καλλιέργεια μανιταριών: εμβολιασμός κορμών βρωμοκαρυδιάς, συκιάς και πρίνου
– φυτεύσεις αρωματικών φυτών στα πρανή
πρωτοφυτεμένα παρτέρια στο λαχανόκηποσκεπασμα αμπελιού με διχτυα -προστασια από τα πουλιά
 Τι είναι η περμοκουλτούρα
Η περμακουλτούρα (permaculture) πραγματεύεται τη δημιουργία ενσυνείδητα σχεδιασμένων οικοσυστημάτων στα οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να ενταχθεί και να αναδειχθεί ως αναγεννητικός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Μελετώντας τα φυσικά οικοσυστήματα, η περμακουλτούρα εξελίσσει διανοητικά εργαλεία και πρακτικές δεξιότητες που επιτρέπουν τη δημιουργία αειφορικών συστημάτων παραγωγής που υποστηρίζουν και ενισχύουν τη φυσική πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία και καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που τα διαχειρίζονται δίνοντας σε αφθονία πολλαπλές σοδειές.
Η λέξη permaculture προέρχεται από την σύντηξη των λέξεων permanent και agriculture (αειφορική γεωργία), δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό συστημάτων αειφορικής αγροτικής παραγωγής. Στην πραγματικότητα όμως το σύστημα αξιών και αρχών που διέπουν την περμακουλτούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναδιαμόρφωση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα, αντλώντας έμπνευση από τα μοτίβα που διέπουν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται μεταξύ των στοιχείων που τα αποτελούν. Έτσι στην περμακουλτούρα μπορεί να δοθεί ένας πιο ευρύς ορισμός έτσι όπως προκύπτει από τη σύντηξη των λέξεων permanent culture (αειφορικός πολιτισμός).
πηγη: 
Home

Latest..

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]