Να γίνει Δημοψήφισμα των πολιτών της Χίου για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου προσφύγων

ΧΙΟΣ : Αναρωτιέμαι πολλές φορές, «ζούμε όντως σε μια δημοκρατική κοινωνία;». Διότι, έχουμε δει πολλά «περίεργα», ειδικά αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.Είδαμε το «ΟΧΙ» του λαού για τα μνημόνια που έκανε «ΝΑΙ» ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας. Είδαμε την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, παρά τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Είδαμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών του Βορείου Αιγαίου, λόγω των ανοιχτών συνόρων και των αυξανόμενων εισροών.
Και τώρα… βλέπουμε την επιμονή, παρά την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, για τη δημιουργία υπερδομών προσφύγων στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Χίου.
Σε μια δημοκρατική κοινωνία, πρέπει να γίνεται σεβαστή η βούληση του λαού. Αν δεν γίνεται, τότε είναι δημοκρατία μόνο στα λόγια. Είναι αδιανόητο σε μια πραγματική δημοκρατία, η θέση κάποιου Υπουργού να είναι, «αποφασίζω και διατάζω», παρά των διαφωνιών των νησιωτών.
Στην περίπτωση της Χίου, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει ομόφωνα «κατά» της δημιουργίας μιας υπερδομής προσφύγων στο νησί. Περαιτέρω, έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες των ιδίων των Χιωτών (στην πλατεία, στο Αίπος, κτλ.). Έκλεισαν μαγαζιά. Μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι.
Και όμως… το σχέδιο για τη δημιουργία υπερδομής φαίνεται να προχωράει για το «17».
Σε αυτό το στάδιο λοιπόν, προτείνω να οργανώσει και να εκτελέσει άμεσα ο Δήμος Χίου, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο Αίπος, ένα δημοψήφισμα των ιδίων των πολιτών. Να εκφράσουν όλοι οι Χιώτες την άποψη τους. Να γίνει ξεκάθαρη η βούληση τους.
Παραδείγματος χάριν:
Θέλετε να δημιουργηθεί μια νέα δομή προσφύγων πάνω στη Χίο;

ΝΑΙ ___ OXI ___

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τη δημοκρατία και να υποστηρίξουμε την απόφαση των πολιτών, όποια και να είναι.

*Απόστολος Πίττας

Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος
M.Sc., Διεθνών Σχέσεων, London School of Economics
M.Sc., Οικονομικών, University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne
M.A., Εθνικής Άμυνας, Washington D.C. Institute of World Politics
B.A., Οικονομικών, Columbia University
B.A., Πολιτικής Επιστήμης και Φιλοσοφίας, City University of New York

Latest..

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΞΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ &.ΟΜΟΦΩΝΑ&.

ΧΙΟΣ : Ο Γ. Ξενάκης κατέθεσε δική του πρόταση για την ίδρυση της Νέας Δομής που θα στεγάσει τους μετανάστες και διαφοροποιήθηκε από τον Συνδυασμό του, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον … [Read More...]

Με αφορμή την ερμηνεία της περίφημης φράσης του Επιταφίου “Φιλοκαλούμεν τε μετ’ εὐτελείας καί φιλοσοφοῡμεν ἄνευ μαλακίας”

ΧΙΟΣ : Αν και έχουμε ξανά-ασχοληθεί με την περίφημη και μοναδική – πιστεύω – φράση που εκφωνήθηκε στον “Επιτάφιο” του Περικλή κατά το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου τον … [Read More...]

ασ

ΧΙΟΣ : Την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, για προσθήκη … [Read More...]

Πέθανε η Κική Δημουλά

ΛΕΣΒΟΣ: Την τελευταία της πνοή άφησε, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, σε ηλικία 89 ετών, η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά η οποία, το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν, σε … [Read More...]