Ν. Ζούρος Σε φθίνουσα πορεία η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο- Δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος Αγίας Παρασκευής (ηχητικό)

ΛΗΜΝΟΣ:

«Η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας είναι ομαλή και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία» σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Ζούρος.

Να θυμίσουμε, ότι στις 7 Ιανουαρίου σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τρεις μέρες αργότερα ισχυρός μετασεισμός 4,8 βαθμών.
Μέχρι και σήμερα σημειώνονται αρκετοί ασθενείς μετασεισμοί καθημερινά, κάτω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στον χερσαίο κυρίως χώρο μεταξύ Μολύβου και Μανταμάδου, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε 51 συνολικά κτίρια στη Δυτική Λέσβο.
Όπως είπε ο κ. Ζούρος «τα συγκεκριμένα ρήγματα που έχουμε στην συγκεκριμένη περιοχή δεν μας έχουν δώσει στο παρελθόν μεγαλύτερους σεισμούς. Όσον αφορά τα κατολισθητικά φαινόμενο ο κ. Ζούρος είπε ότι «σημειώνονται καταπτώσεις βράχων από θραύση των πετρωμάτων στον ορεινό όγκο Λεπετύμνου.
Οι δονήσεις έχουν αποτέλεσμα να σπάνε τα πετρώματα και υπάρχει η περίπτωση βραχοπτώσεων τόσο όταν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις ή και από σεισμικές δονήσεις, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν κινούμαστε στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ γνωρίζουν τα σημεία αυτά και θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Ο κύριος Ζούρος κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί εφησυχασμός με την έννοια ότι είμαστε μια σεισμογενής περιοχή και  πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε».
[embedded content]
 
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr – στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Δηλώσεις Κρασώνη

ΣΑΜΟΣ: Δηλώσεις του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Futsal Κρασώνη, μετά από τον αγωνα με την Σάμος Futsal 5-5 στη ΣάμοSamosSport.gr … [Read More...]

Από τη συνάντηση του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μ.Κουτουλάκη με τον Έπαρχο ΠΕ Καλύμνου Μ.Μουσελλή (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Στην Κάλυμνο ήλθε σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023,το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να … [Read More...]