Ξεκινούν οι εργασίες διάσωσης της Ι.Μ Θεοκτίστης στην Ικαρία

ΙΚΑΡΙΑ: Kλιμάκιο μηχανικών της αναδόχου εταιρίας με την επωνυμία “Τζανέτος”,  βρίσκεται στην Ικαρία για την υλοποίηση του έργου διάσωσης του καθολικού της Ιεράς Μονής Θεοκτίστης, ένα μοναστήρι που χρονολογείται πριν από το 1688 και ο Φώτης Κόντογλου το είχε χαρακτηρίσει “Ροβινσώνα της Ορθοδοξίας”.

Τα βράχια που βρίσκονται πίσω από τον νέο Ιερό Ναό του Μοναστηριού απειλούν με την κινητικότητα τους το κτίσμα και ήδη έχουν παρατηρηθεί πολλές ρωγμές τα τελευταία χρόνια. Ο κίνδυνος να αλλοιωθεί ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο είναι μεγάλος. Οι ενέργειες για να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια όπου το πρόβλημα έγινε πλέον αρκετά εμφανές και πολλές ρωγμές εμφανίστηκαν στο κτίσμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής θορυβήθηκαν και μετά από οχλήσεις και ενέργειες του συμπολίτη μας  Μανώλη Καραγιαννάκη, ενεργοποιήθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Παναγιώτης Χατζηδάκης. Με άμεσες ενέργειες κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και η διάσωση του Μοναστηριού θα υλοποιηθεί το 2023. Το έργο για την σταθεροποίηση των βράχων ξεκινάει εντός του Φεβρουαρίου 2023 με μια ομάδα 15 ατόμων. Μηχανικοί-Αρχιτέκτονες-Αρχαιολόγοι και άλλοι Τεχνικών ειδικοτήτων σε 15 μήνες θα ολοκληρώσουν διαδικασίες υποστύλωσης βράχων και υποστήριξης κτισμάτων με το κονδύλι του Υπουργείου Πολιτισμού να αγγίζει τα 800 χιλιάδες ευρώ.
Βρεθήκαμε σήμερα 5 Ιανουαρίου στην Ι.Μ Θεοκτίστης στη Πηγή Ικαρίας με τους μηχανικούς της Tzanetos Engineering και συγκεκριμένα με την Κα Φωτεινή Τζανέτου, ας διαβάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Σωτήρη Πολίτη:
Φ.Τ : Ήρθαμε από την εταιρεία Τζανέτος Γεώργιος όχι μόνο για το έργο της παρέμβασης με τεχνικά μέσα για τη συγκράτηση της κατολίσθησης των μεγάλων βράχων στο χώρο του μοναστηριού, αλλά και για τη συντήρηση της ίδιας της εκκλησίας της μονής.
Θα γίνουν αρμολογήματα εξωτερικά του ναού και λιθοσυρραφές για να αντιμετωπιστούν οι ρηγματώσεις. Μέσα στον ναό κατά την διάρκεια των εργασιών θα το τοποθετηθούν ειδικές γάζες στις τοιχογραφίες για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Εξωτερικά θα γίνει τεμαχισμός ενός βράχου που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς θα τοποθετηθούν και μεγάλα αγκύρια, τα οποία θα συγκρατήσουν όλους τους υπόλοιπους βράχους πίσω από την Οσία Θεοκτίστη.
Το έργο αυτό είναι από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων.
Σ.Π. : Για τι βαθμό δυσκολίας μιλάμε;
Φ.Τ.:  Είναι ιδιαίτερα δύσκολο, κυρίως λόγω πρόσβασης αλλά και γιατί υπάρχει μεγάλη αστάθεια στις μάζες των υπαρχόντων βράχων, υπάρχει βέβαια η μελέτη η οποία θα ακολουθηθεί και κατά την διάρκεια των εργασιών θα παρακολουθούμε αν υπάρξουν άλλα προβλήματα αστάθειας.
Σ.Π. : Πότε ξεκινούν οι εργασίες;
Φ.Τ: Οι εργασίες θεωρητικά ήδη έχουν ξεκινήσει και βρίσκεται το κλιμάκιο σήμερα εδώ για να κάνει μια αποτύπωση για την πρόσβαση του εργοταξίου. Θα εγκατασταθούμε κανονικά σε ένα μήνα για να αρχίσουν οι εργασίες, αλλά ήδη γίνεται η προετοιμασία.
Σ. Π.: Η συνολική διάρκεια των εργασιών ποια θα είναι;
Φ.Τ.: Θα είναι παραπάνω από ένα χρόνο, γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει από τις καθαιρέσεις των βράχων, δεν ξέρουμε τι θα βρούμε από πίσω, οπότε βάζουμε ένα περιθώριο ενός χρόνου και ίσως λίγο παραπάνω, όσο απαιτηθεί για να τελειώσουν όλες οι εργασίες.
Σ.Π. : Κατά την διάρκεια των εργασιών η Μονή θα παραμείνει κλειστή;
Φ.Τ. : Το κοινό δεν θα μπορεί να επισκεφτεί τον εσωτερικό χώρο λόγω των εργασιών αλλά θα μπορεί να επισκέπτεται τον προαύλιο χώρο. Οι εργασίες λοιπόν επικεντρώνονται στον κυρίως ναό, στους βράχους που είναι στον χώρο και κυρίως στους βράχους που είναι πίσω από την εκκλησία.
Σ.Π.: Με τον βράχο που είναι στην είσοδο της πρόσβασης στην μονή (και είναι κι αυτός επικίνδυνος), τι θα γίνει;
 Φ.Τ.:  Αυτός είναι υπό συζήτηση γιατί δεν είναι στην αρχική μελέτη, αλλά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Σ.Π. : Άρα η σημερινή μέρα είναι η επίσημη αρχή των εργασιών;
Φ.Τ.: Ακριβώς και θα εργασθούν σ’ αυτό το έργο πολλές ειδικότητες, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, συντηρητές, αρχαιολόγοι, βιολόγοι, θα είναι δηλ. μια μεγάλη ομάδα.
Σ.Π.: Αυτό είναι ένα Βυζαντινό μνημείο, πολύ παλιό κι έχει μεγάλη αξία για την περιοχή μας. Έχει μεγάλη σημασία να  καθησυχάσουμε τους επισκέπτες, ότι μετά το τέλος των εργασιών ο χώρος θα είναι απόλυτα ασφαλής.
Φ.Τ.: Ναι συμφωνούμε, όπως επίσης και κάτι που δεν σας είπα, υπάρχει πρόβλεψη και για την εκτροπή των υδάτων που έρχονται από το πρανές στον χώρο των οικημάτων και του ναού, να απομακρυνθούν με εκτροπή σε ασφαλή δίοδο.
Σ.Π. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα σας επισκεφθούμε ξανά,  να μιλήσουμε για την πρόοδο των εργασιών και να ενημερώσουμε τους συμπατριώτες μας.
Φ.Τ.:  Βεβαίως όποτε θέλετε και να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την θερμή φιλοξενία που βρήκαμε στο νησί σας, κάτι που μας έκανε πολύ θετική εντύπωση.
Σ. Π.:  Η φιλοξενία είναι ένα από τα βασικά προτερήματα μας, καλώς ορίσατε, καλή διαμονή και καλές εργασίες στο έργο που έχετε αναλάβει.

Latest..

Γιώργος Νικητιάδης: …και στην Κάλυμνο τα πράγματα θα ανατραπούν, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι το 4ο κόμμα (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά της ΠΕ Καλύμνου, ο υποψήφιος βουλευτής και  τ. υφυπουργός … [Read More...]

Γ. Νικητιάδης: Έπεα πτερόεντα ΝΔ – Ποιος φταίει ξεψύχησε μια γυναίκα σε καρότσα αγροτικού φορτηγού;

ΚΩΣ: Έπεα πτερόεντα είναι όσα λέει η Νέα Δημοκρατία για την υγεία στα νησιά μας. Οι νησιώτες τρέμουν στην ιδέα να μην αρρωστήσουν! Τώρα θυμήθηκε την αναβάθμιση του ΕΣΥ η Νέα … [Read More...]

ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ : ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ, Απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο επέκταση του προσήνεμου μόλου Όρμου Μαραθοκάμπου

ΣΑΜΟΣ: Απεντάχθηκε, τελικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο «Επέκταση του προσήνεμου μόλου λιμένος Όρμου Μαραθοκάμπου Σάμου» τελικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων … [Read More...]

&.Δεν με βλέπει κανείς ας εγκαταλείψω τον σκύλο στην Αγ. Κυριακή Μυτιλήνης….&. Όμως ένα αυτόπτης μάρτυρας χάλασε τα σχέδια του

ΛΕΣΒΟΣ: Χτες (9/6/2023) το απογευμα στην Αγια Κυριακη Μυτιλήνης σταματησε ενα αγροτικό ΙΧ.Ο οδηγός κατέβηκε, έβγαλε ένα σκύλο που είχε στην καρότσα και… εξαφανίστηκε. Δεν … [Read More...]