Ξεχάστε τις γύρες και βρείτε πάρκινγκ με ένα κλικ – Ψηφιακό γκάζι Πιερρακάκη σε 17 πόλεις

ΚΩΣ: Εύρεση θέσης πάρκινγκ με λίγα… κλικ, παρακολούθηση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών σε real time και έκδοση εισιτηρίων από το κινητό τους τηλέφωνο είναι μερικές από τις δυνατότητες που θα έχουν σύντομα περίπου 3 εκατ. πολίτες σε 17 δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Smart Cities» («Εξυπνες Πόλεις»). Το πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός μεγάλου πακέτου ύψους 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από την πλευρά τους, οι δήμοι, για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες τους, θα υλοποιήσουν ψηφιακά «εργαλεία», τα οποία, εκτός των άλλων, θα έχουν και περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως είναι οι έξυπνοι κάδοι, που θα «στέλνουν σήμα» στις αρμόδιες Αρχές όταν γεμίζουν για να τους αδειάσουν, αλλά και καινοτόμες εφαρμογές για την ανίχνευση των πυρκαγιών.
Διαδικασία
Ηδη οι περισσότεροι δήμοι έχουν καταθέσει τα τεχνικά τους δελτία με την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να λάβουν τους αναγκαίους πόρους συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και να δημιουργήσουν τις ψηφιακές υποδομές που απαιτούνται. Στη συνέχεια, η Κοινωνία της Πληροφορίας, που «τρέχει» το πρόγραμμα υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα προχωρήσει στον έλεγχο συμβατότητας και συνάφειας των υποβαλλόμενων στρατηγικών πλάνων σε σχέση με τους γενικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς και στην υποστήριξη των δικαιούχων καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Το παρόν πρόγραμμα, το οποίο τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λάρισας, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδέων, Κορδελιού- Ευόσμου, Καλλιθέας και τον ήδη «smart» Δήμο Τρικκαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι περισσότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους δήμους αφορούν στις μετακινήσεις των πολιτών, όπως έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα, έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑμεΑ, καθώς και συστήματα ενημέρωσης για την κυκλοφορία.
Ενδεικτικά, για την εύρεση πάρκινγκ στους παραπάνω δήμους θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλες οι οδοί, όπου επιτρέπεται η στάθμευση. Ετσι, οι οδηγοί θα μπορούν να βλέπουν από το κινητό τους τηλέφωνο πού υπάρχουν «ελεύθερες» θέσεις για να παρκάρουν, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να πληρώνουν online αν απαιτείται «κάρτα στάθμευσης». Μάλιστα, σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να εγκατασταθούν και ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης σε κάθε οδό. Παράλληλα, οι εν λόγω εφαρμογές θα παρέχουν για τις συνθήκες κίνησης και κυκλοφορίας της πόλης, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Ψηφιοποίηση
Ενα ακόμα στοίχημα για τους δήμους αποτελεί και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέσω εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη για smartphones, οι δημότες θα μπορούν να παρακολουθούν σε live χρόνο τα δρομολόγια και τις διαδρομές, αλλά και να εκδώσουν εισιτήριο σε άυλη μορφή πληρώνοντας από τη συσκευή τους.
Αντίστοιχα, θα δημιουργηθούν και έξυπνες στάσεις, οι οποίες θα διαθέτουν ηλεκτρονικές πινακίδες που θα αναγράφουν σε πόση ώρα θα γίνει το επόμενο δρομολόγιο, τον «αριθμό» του μέσου, αλλά και την ώρα άφιξης του επόμενου.
Μεταξύ των δράσεων, οι δημοτικές Αρχές θα μπορούν να κάνουν έξυπνη διαχείριση των απορριμμάτων τους, μειώνοντας το συνολικό κόστος συλλογής και μεταφοράς έως και 50%. Με την τοποθέτηση αισθητήρων σε κάθε κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης, οι αρμόδιοι θα παρακολουθούν μέσω ειδικού λογισμικού πότε γεμίζουν οι κάδοι, θα ενημερώνουν τους διαχειριστές, ώστε να οργανώνονται αποτελεσματικά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και θα εξάγονται χρήσιμα στατιστικά δεδομένα.
Επιπλέον, θα είναι δυνατή η ανίχνευση πυρκαγιάς με καινοτόμους αισθητήρες εντός δασικών περιοχών και οπτικές και θερμικές κάμερες υψηλής τεχνολογίας με προηγμένους αλγόριθμους για την αναγνώριση φωτιάς τόσο την ημέρα όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλες δράσεις, για τις οποίες οι δήμοι μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση είναι:
Σύγχρονος τρόπος υπολογισμού δημοτικών τελών (Pay as you throw).Διασύνδεση λαμπτήρων σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης.Εξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων.Εξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων.Εξυπνος οδηγός πόλης/δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών.Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων.Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή κ.λπ.Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων.Διαχείριση κλειστών και ανοιχτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κ.λπ.).Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης λαϊκών αγορών.Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών.Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών.Παροχή συστημάτων τηλεϊατρικής σε ευπαθείς ομάδες για απομακρυσμένη διάγνωση.Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις – Διαχείριση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου.Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας υδάτων (πόσιμου, ποταμών, λιμνών και θαλασσών σε βιομηχανικές εφαρμογές κ.λπ.).Εξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου και σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους.Σύστημα έξυπνης άρδευσης.Ψηφιοποίηση καταλόγων δημοτικών βιβλιοθηκών – Δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης.Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς (η κατοχή και η νομή των οποίων ανήκουν στον δήμο).Ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος.Ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης κανονιστικών αποφάσεων.Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ.Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.Ψηφιακή πλατφόρμα συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και επιτροπών.Δημιουργία διασύνδεσης με δίκτυα υψηλής ταχύτητας μεταξύ δημοτικών κτιρίων – υποδομών.Ηλεκτρονική τιμολόγηση.ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΣΘΕΝΙΔΗΣ: «Ψηφιακές υποδομές παντού…»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Αντιλαμβανόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια μεταρρύθμιση, η οποία εκτείνεται στο σύνολο της επικράτειας. Για τον λόγο αυτόν και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε παρεμβάσεις όπως οι “Εξυπνες Πόλεις”, οι οποίες θα δημιουργήσουν ψηφιακές υποδομές σε κάθε δήμο της χώρας. Με τον τρόπο αυτόν, κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση, όπου και αν βρίσκονται, θα έχουν στα χέρια τους εργαλεία που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και θα τους επιτρέπουν να καινοτομούν σε όποιο πεδίο».
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Δήμος Πληθυσμός Προϋπολογισμός με ΦΠΑ σε εκατ. ευρώΔήμος Αθηναίων 664.046 19,8Δήμος Θεσσαλονίκης 325.182 9,9Δήμος Πατρέων 213.984 5,94Δήμος Ηρακλείου 173.993 4,95Δήμος Πειραιώς 163.688 4,95Δήμος Λαρισαίων 162.591 4,653Δήμος Βόλου 144.449 3,96Δήμος Περιστερίου 139.981 3,96Δήμος Ρόδου 115.490 3,267Δήμος Ιωαννιτών 112.486 3,069Δήμος Χανίων 108.642 2,97Δήμος Αχαρνών 106.943 2,97Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη 105.430 2,97Δήμος Χαλκιδέων 102.223 2,97Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου 101.753 2,97Δήμος Καλλιθέας 100.641 2,871Δήμος Τρικκαίων 81.355 6,93Ξεκινά από την 1η Ιουλίου το δεύτερο στάδιο
Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε από τα Χανιά ότι από την 1η Ιουλίου ξεκινά το δεύτερο στάδιο του προγράμματος «Smart Cities» ύψους 230 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 315 δήμοι της χώρας με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Η υποβολή των σχεδίων θα πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ (ΟΠΣ ΕΣΠΑ), μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2022.

Με το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση αναφορικά με τον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:
Βιώσιμη μετακίνηση.Εξοικονόμηση ενέργειας.Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος δημοτικών κτιρίων.Βελτίωση εξυπηρέτησης πολίτη και επιχείρησης.Βελτίωση ποιότητας ζωής.Ενίσχυση τοπικής δημοκρατίας, διαβούλευσης και διαφάνειας.Προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση ψηφιακών υποδομών).Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι κυμαίνονται από 210.000€ (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000€ (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων). Επισημαίνεται ότι κάθε δήμος γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις.

Ξεχάστε τις γύρες και βρείτε πάρκινγκ με ένα κλικ – Ψηφιακό γκάζι Πιερρακάκη σε 17 πόλεις

Latest..

Επέλαση τουριστών στην Λήμνο με το πλοίο Διαγόρας και το Αδαμάντιος Κοραής – Δείτε τι κατέβασε σήμερα! (βίντεο- φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ: Φουλαρισμένο από κόσμο έφτασε σήμερα στο λιμάνι της Μύρινας το πλοίο Διαγόρας στις 12:00 από την Καβάλα και λίγο αργότερα στις 13:20 το Αδαμάντιος Κοραης από την … [Read More...]