Οι Απόδηµοι Έλληνες της Αµερικής τίµησαν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΛΕΣΒΟΣ:

Με ενθουσιασμό γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με εκδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα,στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου ΛέσβουΗΠΑ και Καναδά συμμετείχαν με πολλή χαρά στον εορτασμό της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής δημοσίευσε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης«Εθνικός Κήρυκας» εορταστικό μήνυμα για να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του προς τους Ήρωες του 1821.
Στο μήνυμα κυριαρχούσαν οι εικόνες τεσσάρων πρωταγωνιστών του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, τουΑλέξανδρου Υψηλάντη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και του Ανδρέα Μιαούλη.
Με το μήνυμα προσκαλούσαν τα μέλη του συλλόγου να παρευρεθούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στηνΑστάρια της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τηνΔοξολογία για τους Ήρωες του 1821.
Στην εκκλησία παρευρέθηκαν ο κ. Αναστάσιος Νικοδήμου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑκαι Καναδά, η κ. Ελλάς Νικοδήμου πρώην Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδάκαι άλλα Μέλη του Συλλόγου.
Το μήνυμα, επίσης, περιείχε την ακόλουθη παράγραφο:«Ελάτε να εκφράσουμε την πίστη μας στα ιδανικά των προγόνων μας, την Πατρίδα, την Θρησκεία, την Οικογένεια. Ναδώσουμε το μήνυμα ότι την Πατρίδα μας την Ελλάδα θέλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας όπως τηνπαραλάβαμε από τους γονείς μας ακέραια, ανεξάρτητη, χωρίς «ροές», χωρίς «δομές», χωρίς «γκρίζες αλχημείες»,αλλά να είναι μία χώρα που να έχει Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, Αξιοκρατία, Ελευθερία, και Αξιοπρέπεια»
Στο τέλος της λειτουργίας, ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής φρόντισε να γίνει Αρτοκλασία για την υγεία τωνΑπογόνων των Αγωνιστών και Ηρώων του 1821. Υπεύθυνος για την Αρτοκλασία ήταν ο Πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΣυλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά κ. Αναστάσιος Νικοδήμου.
Το κείμενο για την Αρτοκλασία, που ετοίμασε ο Γραμματέας του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής κ. Γιάννης Ρήγας καιδιάβασε ο ιερέας του Αγίου Δημητρίου, έχει ως εξείς:
«Η Αρτοκλασία γίνεται υπέρ της Υγείας:1- Του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου2- Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου3- Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου4- Του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη5- Του Δημάρχου Μυτιλήνης κ. Ευστρατίου Κύτελη6- Του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρου7- Του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά κ. Αναστασίου Νικοδήμου8- Του Προέδρου του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής κ. Μιχαήλ Μπάνη9- Του Προέδρου του Παλλεσβιακού Συλλόγου Τορόντο κ. Γεωργίου Μολυβιάτη10- Των Απογόνων των Αγωνιστών και Ηρώων του 182111- Των Μελών του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής12- και όλων όσων παρευρίσκονται σήμερα εδώ στην Εκκλησία»
Οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες της Αµερικής, την Πέµπτη 25 Μαρτίου, στόλισαν τα σπίτια τους µε δύο σηµαίες, την Ελληνική Σηµαία και την Αµερικανική Σηµαία, για να τιµήσουν τους Ήρωες του 1821
Μετά την εκκλησία ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής πραγματοποίησε τηλεπαρουσίαση με θέμα τον ΑπελευθερωτικόΑγώνα του 1821.
Στην αρχή της τηλεπαρουσίασης ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής κ. Μιχάλης Μπάνης καλωσόρισετους παρευρισκομένους και μίλησε με ενθουσιασμό, τονίζοντας ότι: «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιατίσυμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες άρχισαν τον αγώνα για να φέρουν την ελευθερία και τηνανεξαρτησία στην Πατρίδα τους».
Οι παριστάμενοι στην τηλεπαρουσίαση εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στους Ήρωες του 1821 και παρακάτω είναιμία περίληψη από ότι είπαν:
Το 1453 ένας ξένος λαός, που λεγόταν «Οθωμανοί» ζήλεψαν τον πολιτισμό και την πρόοδο της Κωνσταντινουπόλεωςκαι με μεγάλη ορμή και θρησκευτικό μίσος, επιτέθηκαν και έγιναν κυρίαρχοι στην Πόλη και μετά από χρόνια κυρίευσανσχεδόν όλη την Ελλαδα και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Στα εδάφη που κυρίευσανέφεραν βαρβαρότητα, υπερβολική φορολογία, σκοτάδι και σκλαβιά.
Αυτή η βάρβαρη σκλαβιά συνεχίστηκε μέχρι που η Αμερικανική Επανάσταση (1776), η Γαλλική Επανάσταση (1789) καιη Ελληνική Επανάσταση (1821) έφεραν φώς στην ανθρωπότητα, διώχνοντας το μαύρο σκοτάδι του Μεσαίωνα.
Στην διάρκεια του Μεσαίωνα υπήρχαν επιτήδεια ατομα , που δεν είχαν συνείδηση και ηθική υπόσταση, αλλά είχαν τηνδυνατότητα να βρίσκουν «τρόπους», και «ροές», και «δομές», και «εξαγορά συνεργατών». Αυτά τα ατομα τουΜεσαίωνα άρπαγαν ανθρώπους με δόλο και ραδιουργία και τους πουλούσαν σκλάβους γιατί νόμιζαν ότι το πιοέξυπνο επάγγελμα για αυτούς, ήταν το να είναι δουλέμποροι. Η ιστορία μας αναφέρει ότι αυτή η βάρβαρη τακτικήεφαρμόστηκε στην Καταστροφή της Χίου, που συνέβει τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης.
Το 1821 οι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημα για να ελευθερωθούν από τον βάρβαρο κατακτητή που ζούσε απο τονιδρώτα των σκλαβουμένων λαών της Ευρώπης, της Ασίας, και της Αφρικής.
Στο τέλος της τηλεπαρουσίασης όλοι οι παριστάμενοι ευχήθηκαν γρήγορα η Πατρίδα μας η Ελλάδα να ξαναβρεί τονδρόμο και την δόξα που της αξίζει.
Σε πολλά μέρη του κόσμου διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα 200 χρόνια της ΕλληνικήςΕπανάστασης, μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:
Στην Νέα Υόρκη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τίμησε την Εθνική μας Παλιγγενεσία μετρεις εκδηλώσεις:1. Την Τετάρτη 24 Μαρτίου στην Πλατεία «Μπόουλιν Γκρίν» (Bowling Green) της Νέας Υόρκης με την ύψωση τηςΕλληνικής Σημαίας2. Την Πέμπτη 25 Μαρτίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστάρια με εορταστικές ομιλίες,3. Το Σαββάτο 27 Μαρτίου στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια με παιδικούς χορούς.
Σε πολλές πόλεις της Αμερικής, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, με την φροντίδα των Δημάρχων έγινε ο στολισμός τουΔημαρχείου με την Ελληνική Σημαία και τα Ελληνικά χρώματα. Επίσης την Πέμπτη 25 Μαρτίου, οι Έλληνες και οιΦιλέλληνες της Αμερικής στόλισαν τα σπίτια τους με δύο σημαίες, την Ελληνική Σημαία και την Αμερικανική Σημαία.
Στην Αθήνα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου άρχισε με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο τηςΑκροπόλεως, στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Στρατιωτική Παρέλαση που τίμησαν με την παρουσία τουςαπεσταλμένοι από την Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, Αμερική, και άλλες χώρες.
Στην Μυτιλήνη με την αυθόρμητη λαϊκή βούληση των κατοίκων, πραγματοποιήθηκε Παρέλαση για να εορτάσουν τα200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η Παρέλαση έγινε με αυτοκίνητα για να τηρηθούν οι κανόνες τηςπανδημίας. Νωρίτερα πλήθος πολιτών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο πραγματοποίσε έπαρση της Σημαίας στο Φανάριτης Μυτιλήνης, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στην Κοινότητα Φιλίας της Μυτιλήνης διοργανώθηκε διαδικτυακή γιορτή για τους Ήρωες του 1821 με ποιήματα πουαπήγγειλαν, από το σπίτι τους, μικρά παιδιά, με μεγάλη αγάπη προς την Πατρίδα μας την Ελλάδα.
Στα χωριά της Μυτιλήνης οι άνθρωποι που έχουν ανατραφεί με τις αξίες των Προγόνων μας έτρεξαν, για να βάλουνένα στεφάνι ή δύο φύλλα δάφνης στο Μνημείο Ηρώων του χωριού και να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τους Ήρωεςτου 1821.
Με δική τους πρωτοβουλία, μερικοί ιερείς έτρεξαν στο Ηρώων του χωριού να κάνουν Τρισάγιο, για να υπενθυμίσουν,ότι στην Ελληνική Επανάσταση ο κλήρος συμμετείχε με μεγάλες θυσίες. Φωτεινά παραδείγματα είναι ο Παπαφλέσσαςκαι ο Αθανάσιος Διάκος.
Στην Νέα Υόρκη, η Οµοσπονδία Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης τίµησε την Εθνική µας Παλιγγενεσία µε τρείς εκδηλώσεις.

Latest..

Απαλλάσσονται οι αγρότες και οι αλιείς από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020

ΛΕΣΒΟΣ: Την απαλλαγή των αγροτών και των αλιέων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, … [Read More...]

e-απελπισία

ΙΚΑΡΙΑ : Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Είναι κλειστός ενάμιση χρόνο. Έχοντας συλλέξει άπειρους λογαριασμούς, άπειρα χάρτινα και διαδικτυακά μπιλιέτα με χρέη, … [Read More...]