«Οι δέκα εντολές των φακών επαφής»

ΛΗΜΝΟΣ:

Γράφει ο Στρατιωτικός Οφθαλμίατρος Θάνος Μαγκούτης
Οι φακοί επαφής  μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, να μας προσφέρουν την πολυπόθητη απελευθέρωση από τα γυαλιά οράσεως και να μας δώσουν ευελιξία, αλλά συνοδεύονται από κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται με αφοσίωση, προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη λειτουργική αλλά και ανατομική ακεραιότητα των ματιών μας.
Για τον λόγο αυτό, οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, οι οποίοι συνοψίζονται στα παρακάτω 10 σημεία:

Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδι, κάθε φορά που χειριζόμαστε τους φακούς επαφής (εφαρμογή ή αφαίρεση).
Σε καμία περίπτωση δεν κοιμόμαστε φορώντας τους φακούς επαφής (εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις που θα μας το υποδείξει ο γιατρός μας).
Δεν εναποθηκεύουμε ποτέ τους φακούς σε νερό βρύσης.
Γενικά κρατάμε τους φακούς μακριά από το νερό. Τους αφαιρούμε πριν από το ντους ή το κολύμπι.
Τρίβουμε και ξεπλένουμε τους φακούς με απολυμαντικό διάλυμα κάθε φορά που τους αφαιρούμε.
Τρίβουμε και ξεπλένουμε τη θήκη με το διάλυμα των φακών, στεγνώνουμε με καθαρό πανάκι (ή αφήνουμε να στεγνώσει μόνη της) και την αποθηκεύουμε ανάποδα, χωρίς τα καπάκια της μετά από κάθε χρήση.
Ποτέ δεν συμπληρώνουμε υγρό στη θήκη. Ανανεώνουμε πάντα το απολυμαντικό διάλυμα, χωρίς να ανακατεύουμε το παλιό υγρό με το νέο.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες καθαρισμού και αποθήκευσης του γιατρού μας και της εταιρίας παραγωγής του υγρού.
Αντικαθιστούμε τη θήκη των φακών κάθε 3 μήνες.

Αφαιρούμε τους φακούς επαφής και επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό μας σε περίπτωση που νιώσουμε πόνο, αυξημένη ευαισθησία στο φως, θολή όραση, ή παρουσιάσουμε ερυθρότητα του οφθαλμού, οίδημα, δακρύρροια, και εκκρίσεις.
Bonus tip: Επισκεπτόμαστε τακτικά τον οφθαλμίατρό μας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε να ελέγξει την εφαρμογή των φακών μας, την υγεία των ματιών και να μας υπενθυμίσει την αναγκαιότητα της τήρησης των παραπάνω κανόνων.
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Αδέλφια… μας &.δουλεύουν&.

ΧΙΟΣ : Όσοι διαβάζετε τον ημερήσιο Τύπο, ή ακούτε τα «νέα», θα έχετε διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της γης, τουλάχιστον δέκα (10) εστίες … [Read More...]