Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση σταθμού φωτοβολταϊκών στο νησί (βίντεο-φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ:

  Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 του Οκτώβρη, καταψηφίσαμε την πρόταση της Επιτροπής ποιότητας Ζωής του Δήμου για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο έργο εγκατάστασης σταθμού φωτοβολταϊκών στη νοτιοανατολική Λήμνο.
  Σύμφωνα με τους προέδρους και τους κατοίκους των κοινοτήτων Σκανδάλης και Φυσίνης, μια τέτοιου είδους βιομηχανική εγκατάσταση, (προβλέπονται 32.500 πάνελ που θα καταλαμβάνουν έκταση 177 στρεμμάτων, ενώ δεσμεύεται μια περιοχή 800 στρεμμάτων), θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής, ενώ επισημάνθηκε ο κίνδυνος της καταπάτησης ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής, αφού η εταιρεία DYTIKOS HYBRID Α.Ε. προχωρά στην επένδυση, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία της τις εκτάσεις που προτίθεται να εγκαταστήσει τον σταθμό φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λήμνου, η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος θυμαρότοπος του νησιού και αποτελεί πολύτιμο πεδίο για την άσκηση μελισσοκομίας στη Λήμνο, αφού τα 2/3 των μελισσοσμηνών του νησιού, (4 από τις περίπου 6 χιλιάδες), μεταφέρονται κατά την άνθιση των πιο πάνω φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή. Από το νέκταρ των συγκεκριμένων φυτών, συλλέγεται ο μεγαλύτερος όγκος του ξακουστού και πολυβραβευμένου μελιού των μελισσοκόμων της Λήμνου. Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λήμνου, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει μια ενδεχόμενη αδειοδότηση αυτής της καταστροφικής δράσης για την περιοχή της Σκανδάλης προστατεύοντας παράλληλα και τη μελισσοκομία της Λήμνου. Τονίζει ότι θα εναντιωθεί με κάθε μέσο σε κάθε προσπάθεια καταστροφής του επαγγέλματος των μελισσοκόμων και της φύσης στην περιοχή για χάρη των κερδών μιας εταιρείας.

Στη μελέτη προβλέπεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 13 μεγαβάτ, όση ενέργεια παράγεται από το εργοστάσιο της ΔΕΗ για όλο το νησί.  Επίσης στην ίδια μελέτη επαναφέρεται η βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και πάνω στο νησί, που προβλέπουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 480 μεγαβάτ! Είναι φανερό ότι προορίζεται και η Λήμνος, μαζί με άλλα νησιά των Κυκλάδων, μέσω διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχιο καλώδιο, για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, που δεν προορίζεται για τις ανάγκες κάλυψης του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά για τα υπερκέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του νησιού. Άλλωστε αυτό επιχειρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στην Εύβοια, τα Άγραφα και αλλού.
Είναι η πολιτική της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» που υπονοεί ανάπτυξη μόνο για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Θέση μας είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνεται με όλες τις μορφές και με χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά με γνώμονα το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία των αγροτικών και άλλων δραστηριοτήτων των κατοίκων του νησιού και την εξασφάλιση φθηνού ρεύματος για το λαό και όχι για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Σήμερα, αντίθετα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν παραφουσκώσει με την αύξηση του τέλους των ΑΠΕ. Καλείται δηλαδή ο λαός να πληρώσει τις όποιες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων σε ΑΠΕ.  
Υπενθυμίζουμε την αντίσταση της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού στην επιχειρούμενη εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στο νησί πριν από 7 χρόνια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου, έγκαιρα, με ανακοίνωσή της, ανέδειξε το σοβαρό αυτό πρόβλημα της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ, ζητώντας την αναβολή της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9 του Οκτώβρη που δεν έγινε τελικά για τεχνικούς λόγους. Ζητήσαμε την αναβολή, γιατί δεν κλήθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Σκανδάλης και Φυσίνης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που συζητήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, τη στιγμή που κατά κανόνα καλούνται οι πρόεδροι των κοινοτήτων ή φορέων για θέματα που τους αφορούν.

Η πρωτοβουλία αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους που μάλλον περίμεναν ότι το θέμα θα περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο με fast  track διαδικασίες, χωρίς να πάρουν είδηση οι κάτοικοι της περιοχής και οι μελισσοκόμοι του νησιού. Αφού δεν τους πέρασε αυτή η τακτική, ψήφισαν την εκ νέου αναβολή της ψήφισης του θέματος για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να κληθεί εκπρόσωπος της εταιρείας για να εξηγήσει υποτίθεται τα «καλά της επένδυσης». Άποψή μας είναι ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας το μόνο που θα κάνει θα είναι να υπερασπιστεί την επένδυση και τα κέρδη της εταιρείας που θα προκύψουν από αυτή. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε την πρόταση αυτή. Οι καταθέσεις των προέδρων των κοινοτήτων των κατοίκων της περιοχής και των μελισσοκόμων είναι ξεκάθαρες και δε σηκώνουν καμιά αμφισβήτηση ότι η συγκεκριμένη επένδυση μόνο καταστροφές και υποβάθμιση θα επιφέρει για τους κατοίκους της περιοχής και του νησιού μας. Γι’ αυτό και τους καλέσαμε σε επαγρύπνηση ώστε να αντισταθούμε όλοι μαζί αποφασιστικά σε κάθε απόπειρα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από την εταιρεία στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε την αντίσταση της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού στην επιχειρούμενη εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στο νησί πριν από 7 χρόνια. Το ίδιο θα χρειαστεί να κάνουμε και τώρα.
 
Μύρινα 14-10-2020
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Μαδυτινός Κωνσταντίνος
Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος
 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΔΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΧΙΟΣ : Πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης της οδού Σκαραμαγκά την Τετάρτη 21-10-2020 και από την ώρα 7:30π.μ εως 14:00μμ. Η οδός θα παραμείνει κλειστή από στην … [Read More...]

Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΚΟ

ΧΙΟΣ : Ερώτηση κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος αναφορικά με τις δράσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για έλεγχο των ΜΚΟ. Αναλυτικά η ερώτηση: … [Read More...]