Ο Άρης βελουχιώτης και η εκκλησία

ΙΚΑΡΙΑ :

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης
Ένα ενδιαφέρον γεγονός συνέβη κατά την επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία. Συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Φθιώτιδας όπου του έδωσε ένα δώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Ένα πορτέτο του Άρη Βελουχιώτη με τον γνωστό παπα-Ανυπόμονο της Εθνικής Αντίστασης.
Ναι λοιπόν την μαύρη περίοδο του εμφυλίου πολέμου, όπου η κοινωνία ήταν διαχωρισμένη σε αριστερά και δεξιά με όλα τα γνωστά γεγονότα, διαχωρίστηκαν και οι Παπάδες. Άλλοι πήγαν στο ένα στρατόπεδο και άλλοι στο άλλο, ωστόσο η κύρια κατηγορία που εκτόξευαν, και συνεχίζουν και σήμερα να εκτοξεύουν οι δεξιοί, είναι ότι οι αριστεροί είναι άθεοι. Επειδή μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν πρωθυπουργός αποφάσισε να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, οι κατηγορίες αυτές έγιναν ακόμα πιο έντονες. Είναι όμως έτσι?
Πολλά site χριστιανικού περιεχομένου επεκτείνουν αυτό το επιχείρημα και άλλα δίνουν άλλες διαστάσεις, όπως ότι εντέλει οι βασανισμένοι της αριστεράς, μοιάζουν πολλή με τους πρώτους χριστιανούς, το είχε πει και ο Μπελογιάννης στην δίκη του. Η εκκλησία μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, έχει κάνει πολλά λάθη αλλά έχει βοηθήσει και σε κρίσιμες στιγμές. Η ιστορία της επανάστασης του 1821 φέρει την σφραγίδα της εκκλησίας, γεγονότα που έγιναν αργότερα, φέρουν και αυτά την σφραγίδα της εκκλησίας, ενώ σίγουρα στις τάξεις των ιερωμένων, υπάρχουν άνθρωποι, που έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν αγώνες για την καλυτέρευση της κοινωνίας, για την προστασία των μη προνομιούχων και για την προστασία των δικαιωμάτων των αδυνάμων. Υπάρχουν και εκεί λαμόγια, όπως υπάρχουν και στην κοινωνία μας και βέβαια και στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αφού έχει λαμόγια η κοινωνία, προφανώς έχει και η πολιτική και προφανώς και η εκκλησία. Είναι θεσμοί που δημιουργήσαν οι άνθρωποι και μπροστά στο βωμό των χρημάτων πολλοί σπάνε.
Όταν στα χέρια σου περνάνε εκατομμύρια προφανώς και θα μπεις στον πειρασμό να αποσπάσεις κάποια από αυτά, είναι δυστυχώς στην ανθρώπινη φύση. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί, διαβάζουμε τι έχει συμβεί με την κιβωτό του κόσμου και για άλλους ανθρώπους πολύ πιστούς που εντέλει αποδεικνύονται ότι είναι βιαστές, κλέφτες, λαμόγια κ.τ.λ. Η αριστερά όντως έχει μια παράδοση που είναι αντιπαραθετική στην θρησκεία και συνήθως οι αριστεροί αντιπαρέρχονται των θεσμών της θρησκείας, κάνουν πολιτικούς γάμους και κηδείες ή ονοματοθεσία έναντι της βάπτισης στα παιδιά τους. Η αριστερά όμως και εδώ είναι το οξύμωρο σέβεται τον θεσμό, ποτέ δεν ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την εκκλησία, διότι γνωρίζει πως πολλά μέλη της είναι θρησκευόμενα και γνωρίζει ότι πολλά μέλη της εκκλησίας είναι με την αριστερά. Ωστόσο ιστορικά η εκκλησία έχει συνδεθεί με τους εχθρούς της αριστεράε, δηλαδή τις χούντες, τους βασανιστές, τους ανθρώπους της αντίπαλης παράταξης. Έχουν όμως το μονοπώλιο της θρησκείας οι δεξιοί? Η απάντηση είναι όχι, γιατί όπως είπαμε ήδη στην αριστερά υπάρχουν και θεοσεβούμενοι. Αυτό που προσωπικά απεχθάνομαι δεν είναι η πίστη, αλλά το δόγμα, δηλαδή αυτούς που καταφεύγουν σε υπερβολές. Η υπερβολή δεν με εκφράζει ούτε και για αυτούς που είναι σε υπέρμετρο βαθμό θεοσεβούμενοι αλλά ούτε και για αυτούς που λοιδορούν σε υπερβολικό βαθμό την εκκλησία, δηλαδή δεν με εκφράζουν οι άνθρωποι που πάνε και προσκυνάνε τις «άγιες» παντόφλες κάποιου αγίου της εκκλησίαςούτε και αυτοί που θα πάνε οργανωμένα την Μεγάλη Παρασκευή να φάνε σουβλάκια για να εκφράσουν το μίσος τους. Και τα δύο είναι ακρότητες.
Η εκκλησία κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον ως προς την ηγεσία της, δεν πρέπει να παίρνει πολιτική θέση, δεν χρειάζεται ούτε να ταυτιστεί με την αριστερά ούτε με την δεξιά, αλλά με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ο κλήρος στην Ελλάδα το έχει κάνει αυτό, πολλά εκκλησιαστικά ιδρύματα δίνουν βοήθεια στους μη προνομιούχους και πολλοί και καλοί κληρικοί βοηθάνε στον βαθμό που μπορούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Υπάρχουν πολλά φωτεινά παραδείγματα και σήμερα στην εκκλησία, πέρα από αυτούς που επικαλούνται θαύματα ή αγιαοποιούν αντικείμενα ή ανθρώπους (π.χ. Ο Βησσαρίων που δεν έλιωσε). Η εκκλησία σε πολλές περιπτώσεις, με τα λάθη της βέβαια, στάθηκε στους λαϊκούς αγώνες και για αυτό τον λόγο έχει τον σεβασμό μας. Ο ίδιος ο Ιησούς έχει δώσει πολλά και χρήσιμα διδάγματα για την ζωή μας, όπως το αγαπάτε αλλήλους, ενώ ο ίδιος ο Ιησούς έχει πει ότι είτε με πιστεύεις είτε όχι ερεύνα την πίστη σου (πίστευε ή μη, ερεύνα).
Η Εκκλησία πρέπει να είναι υπεράνω εγκόσμιων ιδεολογιών, κοσμοθεωριών, πολιτικών οργανισμών, οικονομικών συστημάτων και φιλοσοφιών. Και κλείνοντας ας πάμε και λίγο στον Άρη Βελουχιώτη, η ιστορία του είναι γνωστή, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές βιογραφίες του, αυτό που πολλές φορές παραλείπεται είναι ο σεβασμός που είχε στην θρησκεία και το γεγονός πως σε όλη του την δράση πάντα έφερε πάντα στο πέτο του έναν σταυρό. Το αν έκανε εγκλήματα ή ηρωισμούς ας το κρίνει ο καθένας, αλλά σημασία έχει τι έλεγε.
Η γνώμη του Άρη για την Εκκλησία
Στις 22 Οκτωβρίου του 1944 στην ομιλία του στη Λαμία είπε τα εξής χαρακτηριστικά για την εκκλησία:
Θα γδάρουμε τους παπάδες; Μα γιατί; Εμείς βλέπουμε ότι χιλιάδες παπάδες βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία του κινήματός μας και η συμβολή του κλήρου, που στάθηκε στο πλευρό μας, υπήρξε ανεκτίμητη.
Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Γιατί αυτοί που εμφανίζονται σαν προστάτες της Εκκλησίας, γκρεμίσανε μαζί με τους Γερμανούς και γδέρνουνε παπάδες. Ο κομμουνισμός, λένε, θα καταργήσει τη θρησκεία. Μα η θρησκεία είναι ζήτημα συνείδησης. Πώς θα καταργηθεί λοιπόν; Η κατάργηση της θρησκευτικής συνείδησης είναι πράμα αδύνατο, έστω κι αν ακόμα οι κομμουνιστές θέλανε να την καταργήσουν. Η θρησκευτική συνείδηση δεν καταργείται με απλές διαταγές. Αν συνέβαινε ένα τέτοιο πράμα, αυτό θα έμοιαζε με τη διαταγή πού έβγαλε κάποτε ένας αστυνόμος στην Ανάφη, με την οποία απαγόρευε την πάλη των τάξεων!
Το τι θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον, το πώς θα σκέπτονται οι άνθρωποι τότε, είναι άλλο πρόβλημα. Και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να βγάλει νόμο για το τι θα πρέπει να γίνει ύστερα από 200 ή 500 χρόνια. Ούτε λοιπόν κι εμείς θα βγάλουμε τέτοιο νόμο. Μας ενδιαφέρει το πώς θα προκόψει ο λαός μας σήμερα κι όχι το τι φιλοσοφικές πεποιθήσεις θα έχει ύστερα από 500 χρόνια.
Συνεπώς καταλαβαίνετε τώρα ότι αυτοί που διαδίδουν αυτές τις συκοφαντίες επιδιώκουν άλλους σκοπούς, προσπαθώντας με το μέσο αυτό της συκοφαντίας να εξαπατήσουν τον λαό και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους πάνω του. Αν μάλιστα εξετάσουμε βαθύτερα το πράμα αυτό, θα δούμε ότι αυτοί είναι άθρησκοι, γιατί σε αυτούς δεν υπάρχει ούτε ίχνος θρησκευτικής συνείδησης κι ο μόνος που λατρεύουν είναι ο θεός Μαμμωνάς, ο θεός του χρήματος…».
Τα συμπεράσματα δικά σας
Σχετικά

Latest..

Συνάντηση Δημάρχου Λέρου Μ. Κόλια με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα για συνεργασία.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Αντιστράτηγο Νικόλαο Χιόνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας μετά … [Read More...]

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για το τραγικό συμβάν με τη συντριβή του αεροσκάφους της ΠΑ- Η συγκινητική ανάρτηση του Ν.Χαρδαλιά και το “Ήλιος θεός” που αφιέρωσε (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης  Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 … [Read More...]

Το νεκρό βρέφος στον Πολιχνίτο, η απαξίωση της δημόσιας φροντίδας υγείας. Η Μ. Κομνηνάκα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

ΛΕΣΒΟΣ: Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 30 Γενάρη, το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα. Συνομίλησε με τους γιατρούς και … [Read More...]

Λήμνος : O Ήφαιστoς μεθοδεύει τις αντιδράσεις του για την “κλοπή” του Πρωταθλήματος Μπάσκετ .Στην Αθήνα το Δ.Σ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Κ.(βίντεο+ η επίμαχη προκήρυξη)

ΛΗΜΝΟΣ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την “κλοπή” όπως αποδεικνύεται του Πρωταθλήματος Εφήβων Μπάσκετ  της Τ.Ε. ΕΟΚ Λέσβου. Το Δ.Σ του Ηφαίστου αφού κατέθεσε ένσταση πριν … [Read More...]