Ο Δήμος Ικαρίας για την Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας

ΙΚΑΡΙΑ: Σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης ολοκληρώθηκε η «Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας» η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Ικαρίας σε συνεργασία με το ΔΑΦΝΗ στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου μας στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» και της εν εξελίξει διαδικασίας εκπόνησης του «Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης» του νησιού μας.
Σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/12 στον Άγιο Κήρυκο, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων της Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας καθώς και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εργασιών διερεύνησης γεωθερμικού δυναμικού της Ικαρίας, από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Οι Ενεργειακές Κοινότητες και όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία ίδρυσης τους ήταν το βασικό θέμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Καραβόσταμο, Ράχες, Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο. Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναγνωρίζοντας τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, ειδικά σε μια περίοδο που τα ενεργειακά κόστη είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Το ΔΑΦΝΗ πραγματοποίησε επίσης επισκέψεις σε δεκάδες νοικοκυριά, από όλο το νησί, στον πλαίσιο της δράσης “Συμβουλευτικές Επισκέψεις για τη Μείωση του Ενεργειακού Κόστους”. Κατά τη διάρκεια αυτών αναγνωρίστηκαν οι συνήθειες και οι ανάγκες των νοικοκυριών, καταγράφηκε το ενεργειακό προφίλ του εκάστοτε νοικοκυριού και προτάθηκαν δράσεις μηδενικού κόστους με τις οποίες δύναται να μειωθούν άμεσα οι λογαριασμοί απλά αλλάζοντας τρόπο κατανάλωσης της ενέργειας. Επίσης προτάθηκαν λοιπές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και έγινε ενημέρωση για αναμενόμενα σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα.

Οι συμβουλευτικές επισκέψεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα από το ΔΑΦΝΗ απομακρυσμένα μέσω τηλεφωνικών ραντεβού. Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρασχεθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

Επιπλέον, το ΔΑΦΝΗ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, πραγματοποίησε:

αυτοψίες σε δημοτικά και δημόσια κτίρια υψηλού ενεργειακού κόστους και χαμηλής ενεργειακής απόδοσης ώστε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάστασή τους και να αξιολογηθεί η δυνατότητα αναβάθμισή τους αξιοποιώντας επικείμενες χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο- Λύκειο, στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο και στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου, στο Γενικό Νοσοκομείο Κ.Υ. Ικαρίας και στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών.
Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε δημοτικές εκτάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με σκοπό την κάλυψη αναγκών του Δήμου αλλά και των κατοίκων αξιοποιώντας τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στην Ικαρία κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες θερμομετρήσεις σε περισσότερα από 40 σημεία υδροληψίας αλλά και επιφανειακών πηγών σε όλη την έκταση του νησιού, προκειμένου να συλλεχθούν και να επιβεβαιωθούν δεδομένα για το γεωθερμικό δυναμικό του νησιού, τα οποία και θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα. Οι πρώτες ενδείξεις ωστόσο είναι ενθαρρυντικές και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Δήμος με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση και αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού.

Ολοκληρώνοντας αυτή την ιδιαίτερα πλούσια εβδομάδα ο Δήμος προετοιμάζει σε συνεργασία με το ΔΑΦΝΗ την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης επί του Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης έχοντας εξασφαλίσει διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για την υποβολή σχολίων και προτάσεων, ενώ αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη του ΔΑΦΝΗ το 2023 για να πραγματοποιήσουμε επιπλέον σημαντικές δράσεις!(Από ανάρτηση του Δήμου Ικαρίας στο Facebook)

Latest..

Χρ.Στεφανάδης: Παραπλανητική διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων με το όνομα του

ΙΚΑΡΙΑ: Θύμα επιτήδειων φέρεται να έπεσε ο Βουλευτής του Νομού Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, αφού όπως τον ενημέρωσαν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων … [Read More...]