Ο Νίκος Μυλωνάς για την φετινή παγκόσμια υγροβιοτόπων

ΚΩΣ: «Ήρθε η ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» (It.time for wetlandrestoration), είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίουκάθε χρόνου).
Έχουμε 2 παγκόσμια αναγνωρισμένους υγροβιότοπους στο νησίμας,την ΑΛΥΚΗ ΤΙΓΚΑΚΙΟΥ και την ΛΙΜΝΗ ΨΑΛΙΔΙΟΥ :
—με τον κωδικό GR 4210008της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ: η περιοχή ‘’Κως- Ακρωτήριο Λούρος- Λίμνη Ψαλίδι- όρος Δίκαιο’’ του εθνικούκατάλογου NATURA 2000 (οδηγία 92/43/EOK) καθορ’ιζονται ως ‘’προστατευόμενοι υγροβιότοποι’’.
—και με κωδικό GR 4210027 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ η περιοχή «Κως- Λίμνη Ψαλίδι- Αλυκή» καθορίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας, περιοχή που επί πλέον προστατεύεται με το Π.Δ.7-11-97 (ΦΕΚ 1204Δ της 28-11-97) ως ειδική περιβαλλοντική ζώνη.
—Υποχρέωση του Δήμου μας είναι ηφροντιδα και ο ευπρεπεισμός των χώρων πέρα από στενές αντιλήψεις περί αρμπδιοτήτων κλπ. Καθήκον είναι και ηυποχρεωση αποζημίωσης των ιδιοκτησιών πέριξ των υγροβιότοπων που θίγονται από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί. Ο Δ’ημος έχει την δυνατότητα να εντάξει τους χώρους σε προγράμματα αξιοποίησης της Ε.Ε. και είναι πολιτικό λάθος ο Δήμος μας κείται… ‘’μακράν’’!
Οι υγρότοποι είναι πηγή γλυκού νερού. Υπάρχει αυξανόμενη κρίση γλυκού νερού, που απειλεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Χρησιμοποιούμε περισσότερο γλυκό νερό από ότι η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε το οικοσύστημα από το οποίο εξαρτώνται το νερό και η ζωή.Οι υγρότοποι απειλούνται κυρίως από την υπεράντληση των υδάτων, τις αποξηράνσεις, τη ρύπανση από υγρά και στερεά απόβλητα και από συνθετικές χημικές ουσίες, τις καταπατήσεις, τις καταστροφές της φυσικής βλάστησηςκαι από την κλιματική αλλαγή. Η εκστρατεία του 2023 υπογραμμίζει τη συμβολή των υγροτόπων στην ποσότητα και την ποιότητα του γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Το νερό και οι υγρότοποι αποτελούν αδιαχώριστη συνύπαρξη ζωτικής σημασίας για τη ζωή, την ευημερία μας και την υγεία μας. Οι υγρότοποι, ιδιαίτερα οι νησιωτικοί, είναι από τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Τα συστήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη βιοποικιλότητα και δεν πρέπει να χαθούν.(επισυνάπτονται σημερινές φωτο από τους υγροβιοτόπους μας)
Ν.Μυλωνάς

Latest..

Πολιχνίτος, το μουσείο που πληγώσαμε

ΛΕΣΒΟΣ: Ποιός είναι εκείνος που έχει περιδιαβεί στο χωριό μας και δεν έχει εντυπωσιαστεί από τα μοναδικής ομορφιάς σπίτια του, με τα εξαιρετικά πελεκητά διακοσμητικά και τους … [Read More...]

Λήμνος- Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου : “Δήμαρχε δώστε εντολή για αθόρυβα πυροτεχνήματα στην φετινή Ανάσταση”.

ΛΗΜΝΟΣ: Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την Ανάσταση, κατά την οποία συνηθίζεται να ρίχνονται πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.  Πολλά κατοικίδια ζώα είναι κροτοφοβικά και … [Read More...]

Η… επιστροφή του Φώτη

ΧΙΟΣ : Αντί μνημοσύνου για τα 59 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Αγγουλέ (26 προς 27 Μαρτίου 1964) και μιας και πλησιάζει η εβδομάδα των παθών και το Πάσχα, αντιγράφουμε μέρος … [Read More...]